„Dacă aș fi în locul lor, m-aș gândi la alte alternative decât lovirea câmpurilor petroliere”, a declarat Biden într-o apariție rară în sala de ședințe a Casei Albe, la o zi după ce a afirmat că se discută despre astfel de lovituri.
Biden a adăugat că israelienii „nu au ajuns la o concluzie privind modul în care vor proceda” ca represalii pentru un atac masiv cu rachete balistice al Iranului asupra Israelului la 1 octombrie.
De asemenea, Biden a declarat reporterilor că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu ar trebui să își amintească de sprijinul SUA pentru Israel atunci când decide pașii următori. El a adăugat că a încercat să mobilizeze lumea politică pentru a evita un război total în Orientul Mijlociu.
Îți mai recomandăm Khamenei: Iranul „nu se va da înapoi”. Israelul continuă să atace BeirutulAnterior, pe 4 octombrie, liderul suprem Ayatollahul Ali Khamenei a folosit o predică publică pentru a justifica atacul cu rachete al Iranului împotriva Israelului de la începutul acestei săptămâni, spunând că a fost „legitim și legal” și că, „dacă va fi necesar”, Teheranul îl va face din nou.
Vorbind atât în persană, cât și în arabă, în timpul rugăciunilor de vineri din centrul Teheranului, Khamenei a declarat că Iranul și acoliții regionali pe care îi sprijină nu vor da înapoi în fața Israelului, în timp ce temerile privind un conflict regional mai amplu cresc pe fondul unui val de atacuri aeriene masive multiple și al unei incursiuni terestre a Israelului în Liban.
Iranul „nu va amâna și nici nu va acționa în grabă pentru a-și îndeplini datoria” în confruntarea cu Israelul, a declarat Khamenei.
Discursul lui Khamenei a avut loc la câteva ore după ce explozii uriașe au aruncat flăcări în înaltul cerului, în timp ce lovituri aeriene israeliene au zguduit suburbiile Beirutului.
Îți mai recomandăm Israelul l-ar fi vizat cu atacuri pe succesorul lui Nasrallah. Noi evacuări în LibanArmata israeliană nu a făcut niciun comentariu cu privire la ținta atacurilor, însă unele mass-media și analiști au speculat că locația, dimensiunea și amploarea au indicat că ar putea fi vorba de Hashem Safieddine, care este considerat pe scară largă principalul candidat pentru preluarea conducerii Hezbollah.
Liderul precedent al grupării, Hassan Nasrallah, a fost ucis săptămâna trecută în atacuri aeriene israeliene asupra unui centru de comandă al Hezbollah, care este desemnată drept organizație teroristă de către Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană pune pe lista neagră aripa sa armată, dar nu și partidul său politic, care are locuri în parlamentul libanez.
Atacul masiv cu rachete balistice al Iranului a fost cel mai mare de până acum împotriva Israelului și a venit ca represalii pentru campania demarată de statul evreu în sudul Libanului împotriva Hezbollah, susținut de Iran, ceea ce a determinat avertismentele SUA și Israelului privind contramăsuri.
Îți mai recomandăm Președintele Iranului: Nu căutăm război, Israelul ne obligă. 8 soldați israelieni, uciși în LibanApariția lui Khamenei din 4 octombrie a fost prima în aproape cinci ani când acesta a ținut ultima predică publică. Precedenta dată când a condus rugăciunea de vineri a fost în ianuarie 2020, după un atac iranian cu rachete asupra unei baze militare americane din Irak, ca răspuns la uciderea comandantului Gardienilor Revoluției, Qassem Soleimani, într-un atac american la Bagdad.
Mojata Najafi, un analist al afacerilor iraniene stabilit la Paris, a declarat telefonic pentru Radio Farda de la RFE/RL că discursul lui Khamenei „nu a spus nimic nou” și a părut a fi „menit să ridice moralul adepților săi” și „să risipească teama privind un potențial act de teroare din partea Israelului”.
„Chiar și comentariile sale referitoare la faptul că Republica Islamică nu ezită [să riposteze] și, în același timp, nu se grăbește nu sunt noi. Aceasta a fost politica republicii islamice în această criză actuală încă de la început, [Teheranul] a încercat să evite căderea într-un război total.”
Potrivit ministrului libanez al transporturilor, Ali Hamieh, ultima lovitură israeliană de la începutul zilei de 4 octombrie a avariat un drum din apropierea punctului de trecere a frontierei Masnaa dintre Liban și Siria, care a fost calea de scăpare pentru sute de mii de civili libanezi care au fugit de conflict în ultimele zile.
Un atac israelian asupra unei clădiri de apartamente din centrul orașului Beirut, la 3 octombrie, a ucis nouă persoane în ceea ce a fost primul atac asupra centrului capitalei libaneze din 2006.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.