Ajutor militar SUA pentru Ucraina de 725 milioane de dolari, inclusiv mine terestre

Pentagonul va trimite Ucrainei un pachet suplimentar de asistență militară de 725 de milioane de dolari din stocurile sale, inclusiv mine terestre, muniție pentru sistemele de rachete HIMARS și pentru alte sisteme de artilerie, rachete portabile Stinger, rachete antitanc și drone.

Pachetul de ajutor al SUA este oferit Ucrainei pe fondul temerilor că administrația Trump ar putea întrerupe orice ajutor acordat Kievului după ce președintele ales a spus în repetate rânduri că va pune capăt rapid războiului fără a explica și cu ce preț pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

Pentagonul a declarat luni că transportul face parte dintr-o pachet suplimentar de ajutor pentru că Ucraina se luptă cu o ofensivă reînnoită a Rusiei.

Noul sprijin vine pe fondul preocupărilor profunde din Ucraina că viitoarea administrație Trump ar putea întrerupe ajutorul militar către țară.

Președintele ales Donald Trump a promis că va pune capăt rapid, deși nu a spus cum.

Dar vicepreședintele ales JD Vance a schițat un plan, iar potrivit acestuia Rusia ar putea păstra teritoriile ocupate din Ucraina.

Noua tranșă este cea mai mare din ajutorul trimis de Statele Unite de la anunțarea, pe 24 aprilie, a unui transport de un miliard de dolari, la doar câteva zile după ce Casa Albă a aprobat un ajutor acordat după o lună de pauză.

Armele sunt furnizate sub ceea ce se numește autoritate prezidențială de „retragere”, care permite administrației să transfere stocurile Pentagonului în Ucraina, în loc să aștepte luni sau ani necesari contractării și producerii de arme în baza unor noi contracte.

Casa Albă a autorizat până acum 15 astfel de retrageri, în valoare totală de 4,6 miliarde de dolari pentru arme, muniții, vehicule și alte provizii de când a fost anunțat pachetul de un miliard de dolari.

În aceeași perioadă, Statele Unite au furnizat, de asemenea, fonduri de 12,1 miliarde de dolari prin Inițiativa de Asistență pentru Securitate a Ucrainei, care trimite bani Ucrainei pentru ca guvernul său să cumpere arme direct de la industria americană de apărare.

Furnizarea de mine terestre, controversată

Furnizarea de mine terestre către Ucraina a fost condamnată de mai mulți membri ai Congresului SUA și de grupuri pentru drepturile omului din cauza naturii nediscriminatorii a acestor arme.

Minele terestre antitanc nu pot face diferența dintre un tanc inamic și o mașină civilă care trece peste ele, la fel cum minele antipersonal nu pot distinge dacă sunt declanșate de un soldat inamic sau de un necombatant.

Casa Albă a autorizat trimiterea de mine terestre în Ucraina în septembrie 2023.

Inițial, a furnizat 1.000 de obuze de artilerie RAAMS de 155 de milimetri pentru Sistemul de Mine Antiblindate de la distanță, care sunt trase din obuziere și împrăștie mine mici pentru a distruge tancurile inamice.

Armele de acest tip sunt numite mine nepersistente pentru că sunt concepute pentru a se autodistruge după o perioadă prestabilită de timp, deși astfel de caracteristici de siguranță eșuează adesea în luptă.

Pentagonul a declarat că a trimis peste 70.000 de astfel de obuze în Ucraina începând cu 21 octombrie.

În aprilie 2023, Pentagonul a anunțat că va trimite mine grele antitanc M21 din anii 1960 în Ucraina. Aceste arme nu au o caracteristică de autodistrugere și sunt letale până când sunt eliminate de experții în eliminarea bombelor.

Ce sunt minele ADAM, MOPMS și Vulcan


Pe 20 noiembrie, Pentagonul a anunțat că va trimite mine antipersonal în Ucraina, în ciuda directivei Casei Albe din iunie 2022 care interzice astfel de transferuri.

Potrivit Campaniei internaționale de interzicere a minelor antipersonal, oficialii de la Casa Albă le-au spus organizațiilor nonprofit pe 22 noiembrie că Statele Unite vor trimite trei tipuri de mine antipersonal în Ucraina, toate având caracteristici de autodistrugere.

Primul este un obuz de 155 mm numit Area Denial Artillery Munition (ADAM) care se deschide în aer și eliberează 36 de mine mici, care desfășoară fire de declanșare odată ce aterizează la sol. Când firele de declanșare sunt deranjate, mina ejectează un mic focos care explodează.

A doua versiune, numită Modular Pack Mine System (MOPMS), poate fi transportată de doi soldați și distribuie 17 mine antitanc și patru mine antipersonal în spațiul înconjurător.

Ultimul sistem se numește Vulcan, care aruncă un amestec similar de mine antipersonal și antitanc din cilindri care sunt montați pe camioane sau elicoptere pentru a crea rapid câmpuri de mine.

Îți mai recomandăm Donald Trump îl numește pe consilierul Keith Kellogg ca trimis special pentru Ucraina și Rusia
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI