Două runde de discuții au fost marți în jurul desființării Secției Speciale. Prima a avut loc în biroul lui Ludovic Orban, iar la ea au participat liderii Coaliției de guvernare. A doua ședință, la care a participat ministrul Justiției, Stelian Ion, a adunat la masă mai mulți reprezentanți PNL, USR-PLUS și UDMR, membri ai comisiilor juridice din Parlament.
Îți mai recomandăm UDMR pune condiții pentru desființarea Secției Speciale. Se sparg funcțiile de conducere în TVR și SRRProblema în Coaliție a apărut din cauza poziției UDMR față de proiectul trimis în Parlament de ministrul Justiției privind desființarea Secției Speciale. Uniunea a cerut garanții suplimentare că nu vor exista abuzuri asupra magistraților. În lipsa acestora, UDMR nu a fost de acord să voteze desființarea Secției Speciale. De asemenea, aceștia au dorit ca, după desființarea SIIJ, toate dosarele să ajungă la Parchetul General.
Votul UDMR este decisiv în Parlament pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
La capătul celor două runde de discuții s-a ajuns la câteva soluții agreate de experții juriști.
În primul rând, desființarea Secției Speciale va primi un vot în Camera Deputaților până la împlinirea termenului de adoptare tacită a proiectului, care era la începutul lunii aprilie. Exista pericolul ca fără acordul UDMR, proiectul trimis de Ministerul Justiției să nu primească un vot în Camera Deputaților, ceea ce ar fi putut ridica probleme la Senat.
A doua propunere agreată este ca după desființarea SIIJ dosarele să fie repartizate respectându-se competențele materiale ale Parchetelor, astfel dosarele de corupție vor ajunge la DNA.
Pentru ca toate aceste puncte să fie validate și de UDMR s-a apelat la o soluție de compromis.
„În momentul când e finalizat rechizitoriul, înainte ca acesta să fie trimis în instanță, trebuie să aibă avizul conform al CSM. Fără existența acestui aviz, dosarul nu poate ajunge în instanță. Pe scurt, CSM poate bloca trimitere în instanță a unui dosar. Aceasta este formula care a primit cea mai mare susținere din partea partidelor din Coaliție”, susțin surse participante la discuții.
Reprezentanții UDMR sunt de acord cu această soluție, iar ea trebuie materializată prin depunerea unui amendament comun al tuturor grupurilor parlamentare din Coaliție la proiectul de lege venit de la Guvern privind desființarea Secției Speciale.
„Într-o ordine a soluțiilor legislative discutate, aceasta este prima, cea din capul listei”, au spus sursele citate.
Comisia Juridică din Camera Deputaților urmează să se întâlnească joi pentru a discuta desființarea Secției Speciale. Cu această ocazie, vor fi invitați la dezbateri și reprezentanții CSM pentru a-și spune punctul de vedere.
„CSM va avea criterii obiective pentru a respinge ca un dosar să ajungă în instanță, vorbim de CSM. Dosarul unui procuror va fi analizat de secția pentru procurori, iar cel al unui judecător de Secția pentru judecători”, au spus surse parlamentare pentru Europa Liberă.
Potrivit surselor citate, soluția găsită respectă recomandările din Mecanismul de Cooperare și Verificare, opinia Comisiei de la Veneția, deciziile Curții Constituționale și angajamentul politic din programul de guvernare privind desființarea SIIJ.
Ministrul Justiției nu a putut să fie contactat pentru a-și prezenta punctul de vedere.
Îți mai recomandăm Stelian Ion: Am semnat propunerea legislativă pentru desființarea Secției Speciale