Surse din Guvern au declarat pentru Europa Liberă că, în acest moment, se lucrează la o revizuire a evaluării epidemiologice pe țări, finalizarea ei fiind aproximată pentru 15 iunie. Cu toate acestea, sursele citate au precizat pentru Europa Liberă că Grecia și Bulgaria urmează să fie scoase de pe lista țărilor pentru care este obligatorie perioada de izolare de două săptămâni, datorită coeficientului redus pe care îl au.
Intenția Guvernului este de a permite cetățenilor să își petreacă vacanțele în Grecia și Bulgaria, fără să existe impedimentul intrării în izolare la domiciliu la finalul sejurului, susțin surse guvernamentale.
„În lista pe Europa, aflată în lucru la Guvern, Grecia și Bulgaria sunt foarte jos ca probleme din cauza COVID 19. Avem o ierarhizare a țărilor în funcție de un coeficient legat de evoluția epidemiei de COVID 19. Nu am luat decizia finală, se discută dacă să menținem carantina la întoarcerea în țară pentru statele cu coeficient 4 sau 5. Coeficientul Bulgariei este undeva pe la doi virgulă, iar Grecia în jur de 0.7. Cele două state au un coeficient mult mai mic decât limita pe care dorim să o impunem ca nivel de referință de la care menținem carantina la domiciliu. Mai mult ca sigur nu au cum să fie incluse, pentru că așa cum este lista, sunt sub pragul de 4 sau 5, care o să fie stabilit. Rămâne carantina pentru întoarcerea din state din zona roșie precum Germania, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Franța, Spania”, au declarat surse din Guvern.
Revizuirea evaluării epidemiologice pe țări era necesară, deoarece o ultimă listă a fost realizată de România la începutul lunii aprilie. În acest interval, epidemia de coronavirus a cunoscut o stagnare sau chiar o involuție în anumite state europene, care au renunțat la multe restricții, trecând la relaxare.
Grecia a raportat, până în acest moment, 2918 cazuri de persoane infectate cu coronavirus, iar Bulgaria are 2.538 de cazuri. S-au înregistrat 179 de decese în Grecia și 144 în Bulgaria. Comparativ, România a raportat 19.517 cazuri de coronavirus, cu 13.526 persoane vindecate și 1279 de persoane decedate.
Îți mai recomandăm Vacanța în pandemie. Când se deschid destinațiile preferate ale românilor și ce se schimbă în turism
Ordinul ministrului Sănătății din 15 aprilie 2020 prevede că cetățenii asimptomatici care se întorc din zonele roșii intră în carantină la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Până la jumătatea lunii aprilie, cei care reveneau în țară intrau în carantină instituționalizată în centre speciale.
Ordinul 622/2020 prevede că măsura de carantină la domiciliu se aplică „numai în situația în care spațiul permite carantina individuală sau în condiții de separare completă de restul locatarilor din același domiciliu, pe bază de declarație pe propria răspundere”.
Pe lista zonelor roșii se află Italia, Spania, Franța, Belgia, Marea Britanie, Germania, Austria, Olanda, Elveția, Turcia, Statele Unite și Iran.
Îți mai recomandăm Grecia redeschide turismul fără a cere „pașaport de sănătate" străinilor
Secretarul de stat pentru Turism, Emil Răzvan Pîrjol, susține că trebuie să fim „prudenți”, deoarece sănătatea reprezintă cel mai important lucru.
„Nu există nici o informație oficială că după 15 iunie va continua perioada de carantină. În România suntem foarte prudenți, mergem de la o săptămână la alta. Cel mai important pentru un turist este că trebuie să rămână sănătos. Aceste restricții nu sunt făcute ca să dea dificultăți în mobilitate sau în anularea vacanțelor. E greu de crezut în mintea mea că cineva crede că altcineva își dorește să stea în casă, să nu circule. De ce nu mă întrebați de ce Israel nu a ridicat nici un fel de restricție din acest punct de vedere. Pentru că sunt foarte precauți. Ministerul Sănătății și Celula de criză monitorizează permanent creștere și descreșterea.”, a afirmat Pîrjol pentru Europa Liberă.
Oficialul a subliniat că, până la finalul lunii iunie, România va reevalua posibilitatea semnării acordului cu Grecia, Bulgaria și Serbia.
Îți mai recomandăm Grecii, bulgarii, sârbii vor circula liberi în cele 3 țări. De ce nu a intrat și România în această combinație
România nu a semnat acordul cu cele trei state prin care circulația persoanelor să se poată face fără a fi nevoie de o perioadă de izolare de 14 zile, deși a participat la discuții. Pentru libera circulație între Grecia, Bulgaria și Serbia este nevoie doar de o declarație pe proprie răspundere la frontieră, în care să se precizeze că persoana nu are simptome de COVID19, nu este supus carantinei în țara sa și călătorește pe proprie răspundere.
Până la semnarea unui acord cu Grecia și Bulgaria, cetățenii români care se reîntorc din cele două țări sunt obligați să intre în izolare la domiciliu 14 zile.