Surse | „To-do-list” de la USR PLUS pentru premierul Cîțu

USR-PLUS caută argumente pentru a explica de ce rămân în Guvern cu premierul Cîțu. Imagine din Parlament cu premierul Cîțu și vicepremierul Barna.

Decizia unilaterală a premierului Cîțu de a-l remania pe Vlad Voiculescu a luat prin surprindere conducerea USR PLUS, care nu este pregătită să își asume plecarea de la guvernare. În pofida declarațiilor belicoase, liderii USR PLUS lucrează la un plan de rezervă pentru rămânerea în Guvern.

Prezența miniștrilor USR PLUS la ședința de guvern a fost doar un prim pas pentru relaxarea situației conflictuale de la nivelul Guvernului. Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că premierul Cîțu a mizat corect pe faptul că USR PLUS nu va pleca de la guvernare dacă ministrul Sănătății va fi remaniat, chiar și fără un acord în Coaliție.

Îți mai recomandăm Criza din Coaliție, ziua II | Premierul, după ședința de Guvern la care a participat și USR PLUS: „Coaliția funcționează”

În USR-PLUS situația a fost destul de „încărcată” în ultimele zile, susțin surse din partid. De la nivelul eșalonului doi au venit foarte multe mesaje radicale pentru ieșirea de la guvernare și ruperea majorității în Parlament. În ședințele informale, aripa din PLUS a avut un ton mai vehement la adresa remanierii ministrului Voiculescu decât reprezentanții USR.

Florin Cîțu nu a oferit o explicație coerentă despre motivul pentru care l-a revocat pe Vlad Voiculescu”, a scris, pe Facebook, Dacian Cioloș, după care a completat: „cerem câteva lucruri legitime: predictibilitate și seriozitate la vârful Guvernului și, mai ales, un premier cu care să putem lucra cu încredere și deschidere”. Liderul PLUS a avut o discuție telefonică cu Florin Cîțu, dar precizează că nu a fost lămurit de argumentele oferite pentru remanierea ministrului Sănătății.

Lider USR-PLUS: Nu ne putem sinucide politic

Cu toate acestea, decizia conducerii USR PLUS, chiar dacă nu este finală în acest moment, merge spre varianta rămânerii la guvernare. Mai mult, există voci în USR-PLUS care îi atribuie lui Vlad Voiculescu o parte de vină în situația conflictuală apărută la nivelul Guvernului.

„Nu ne putem sinucide politic pentru dreptul unui ministru de a da de capul lui ordine importante în Guvern. Nu e momentul să rupem acum Coaliția cu PNL. Cîțu a lovit puternic și trebuie să reacționăm adecvat. Recunoaștem că nu ne-am așteptat la o astfel de mutare, mai ales după ședința de luni a Coaliției, în care s-a stabilit că fiecare partid are ultimul cuvânt în cazul remanierii”, au declarat surse din conducerea USR-PLUS.

La nivel oficial, USRPLUS își va menține poziția că premierul Cîțu este vinovat pentru criza din Guvern și că a pierdut încrederea partidului. Dincolo de afirmațiile războinice, există însă și un alt ton.

Momentul va trebui depășit, Cîțu a anticipat corect că nu vom pleca de la guvernare”, afirmă sursele citate. Potrivit acestora, se așteaptă și o „discuție lămuritoare" cu președintele Iohannis.

USR-PLUS lucrează la un plan de rezervă, un „to do list" care să îi fie prezentat lui Florin Cîțu, în care cuvintele cheie urmează să fie „reforme și responsabilitate”.

„Nu vrem să aruncăm țara în aer, chiar dacă Florin Cîțu a fost total incorect în relația cu USR PLUS și l-a chemat pe Dan Barna doar să îl anunțe ce a decis. Vom cere să se facă reforme, așa cum scrie în programul de guvernare. Dar nu în ritmul de până acum, ci cu termene clare. Luăm o măsură și stabilim un termen pentru ea, să zicem două săptămâni. Dacă ritmul reformelor rămâne unul slab, atunci putem avea un motiv serios pentru a pleca de la guvernare”, au subliniat surse din USR-PLUS pentru Europa Liberă.

Liderii USR-PLUS cred că „terenul conflictelor” ar putea fi redeschis din cauza reformelor întârziate. Ei vor cere garanții că astfel de „remanieri bruște“ nu se vor repeta din partea premierului.

Îți mai recomandăm INTERVIU VIDEO | Dan Barna: Coaliția nu depășește viteza a doua-treia din șase pentru reforme

„O ceartă despre reforme și cum nu sunt ele aplicate duce mingea în terenul nostru. Următoarea criză trebuie dusă în termenii noștri, să fie despre reforme nefăcute”, au explicat surse din USR PLUS pentru Europa Liberă.

Președintele USR PLUS, Dan Barna, a comparat ritmul reformelor din Guvern cu cel al unei mașini cu șase viteze, dar care nu depășește viteza a doua sau a treia.

La nivelul conducerii USR PLUS există însă percepția că guvernarea se va rupe și nu va rezista patru ani, fiind doar o chestiune de moment când acest lucru se va întâmpla.

Îți mai recomandăm Analiză | O criză politică fără câștigători, doar cu victime