Aceștia urmează să se reunească în capitala Cehiei pentru a discuta despre noi măsuri împotriva Kremlinului după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.
Statele membre ale Uniunii Europene din est au amenințat că își vor închide unilateral granițele pentru turiștii ruși, ca urmare a invaziei rusești în Ucraina.
Clemența șefului diplomației UE
Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, spune, însă, că Uniunea Europeană ar trebui să evite interzicerea totală a vizelor pentru cetățenii ruși care doresc să călătorească în statele blocului comunitar.
Josep Borrell spune că se așteaptă la o înăsprire suplimentară a măsurilor împotriva Moscovei, pentru a o pedepsi pentru că a invadat Ucraina, dar că nu este de acord cu interzicerea completă a vizelor pentru ruși.
Problema limitării vizelor pentru ruși a fost pusă în discuție imediat după ce Rusia a invadat Ucraina. Cu toate acestea, blocul comunitar, de 27 de state membre, nu a reușit până acum să atingă unanimitatea necesară în această problemă. Unele țări, în special Germania, s-au arătat reticente în a restricționa sever accesul tuturor rușilor la UE.
„A existat deja o suspendare parțială [a regimului de vize]. Și cred că va fi încă un pas înainte”, a declarat Borrell într-un interviu acordat RFE/RL înainte de o întâlnire informală a miniștrilor apărării și de externe ai UE la Praga, în perioada 29-31 august.
„Cred că trebuie să fim mai selectivi: nu toți rușii să fie interziși. Mulți oameni vor să părăsească Rusia. Peste 300.000 au plecat de la începutul războiului. Și cei mai mulți dintre ei sunt oameni profesioniști, cu studii superioare, care nu vor să mai rămână în Rusia. Ei nu vor să meargă la război. Ei nu susțin războiul. Nu vor să trăiască în continuare sub regimul lui Putin și pleacă. Deci, nu cred că trebuie să închidem ușa acestor oameni”, a spus șeful diplomației UE.
Îți mai recomandăm Mulți ruși încep o nouă viață în Armenia, pe măsură ce războiul face ravagii în UcrainaEl a spus că, pe lângă cazurile umanitare, ar trebui menținută legătura cu studenții ruși. „Cred că societatea civilă rusă nu trebuie tăiată de europeni; este bine pentru noi și pentru ei să menținem legătura în continuare.”
Poziția României
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat într-un comunicat că, la reuniunea informală a miniştrilor de la Praga, Bogdan Aurescu va susţine suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor pentru cetățenii ruși.
„Referitor la acordarea de vize pentru cetățenii ruși care călătoresc în UE, ministrul român de externe va susține suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor, respectiv va exprima deschiderea pentru adoptarea unor măsuri de restrângere a circulației cetățenilor ruși, cu referire la vizele în scop turistic”, se arată în comunicatul MAE.
Țările care împart granițele cu Rusia- statele baltice, Polonia și Finlanda - au condus eforturile pentru interdicții mai restrictive privind vizele pentru turiștii ruși. Având în vedere că serviciile aeriene sunt interzise de UE pentru zborurile din Rusia, majoritatea turiștilor folosesc granițele terestre pentru a călători în alte țări ale UE.
Un acord de viză din 2007, care ușurează cerințele de intrare în UE pentru ruși, a fost parțial suspendat la sfârșitul lunii februarie pentru persoane apropiate președintelui rus Vladimir Putin, cum ar fi delegațiile oficiale ale Rusiei și deținătorii de pașapoarte diplomatice.
Dar rușii așa-zis obișnuiți se bucură în continuare de facilitatea acordată de UE în domeniul vizelor, ceea ce reduce și timpii de așteptare și costurile, precum și numărul de documente solicitate la cererea de viză.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în această lună UE să înceteze acordarea tuturor vizelor pentru cetățenii ruși pentru a pedepsi Moscova pentru atacul asupra țării sale.
Borrell a speculat că s-ar putea ajunge la un compromis între națiunile UE prin înăsprirea regimului de facilitare a vizelor.
„Cred că va fi vorba despre modificarea procesului de facilitare a vizelor. Nu doar eliminarea unei alte părți a acestuia, ci modificarea structurii facilitării vizelor și apoi luarea unor măsuri specifice pentru anumite persoane”.
Blocul comunitar: pro-suspendare vize pentru ruși
Miniștrii UE intenționează să acorde sprijin politic pentru suspendarea acordului UE-Rusia de facilitare a vizelor în cadrul reuniunii de două zile la Praga, au declarat pentru Financial Times trei oficiali implicați în discuții.
Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (în format Gymnich), va avea loc la Praga, în perioada 30-31 august 2022, în cadrul președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene, iar în perioada 29 - 30 august va avea loc reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre UE.
„Este nepotrivit ca turiștii ruși să se plimbe în orașele noastre, în locurile noastre de agrement. Trebuie să trimitem un semnal populației rusești că acest război nu este în regulă, nu este acceptabil”, a declarat pentru FT un înalt oficial UE implicat în discuții.
Părți din acordul de facilitare a vizelor încheiat cu Moscova în 2007, referitoare la libera circulație a oficialilor guvernamentali și de afaceri, au fost suspendate la scurt timp după invazia din februarie.
O suspendare mai amplă a acordului ar elimina tratamentul preferențial pentru ruși atunci când solicită toate vizele UE. Solicitanții ruși ar trebui să furnizeze documente suplimentare, ceea ce ar face ca vizele să fie mai scumpe și ar crește semnificativ timpul de așteptare.
„Ne aflăm într-o situație excepțională și aceasta necesită măsuri excepționale. Vrem să mergem dincolo de suspendarea facilitării vizelor”, a declarat pentru FT un oficial UE de rang înalt, care a spus că ar putea fi introduse cerințe și mai stricte până la sfârșitul anului.
Îți mai recomandăm Finlanda, țară de tranzit pentru bogații ruși. Limuzine de lux rusești umplu aeroportul din HelsinkiUnele state membre UE au cerut măsuri pentru a-i împiedica pe rușii obișnuiți să călătorească în UE cu vize turistice, ca pedeapsă pentru războiul din Ucraina.
Cehia și Polonia au încetat să mai elibereze vize pentru turiștii ruși la scurt timp după începerea invaziei rusești în Ucraina, din 24 februarie.
Finlanda, care are o graniță de 1.335 de kilometri cu Rusia, a declarat luna aceasta că va reduce cu 90% numărul de vize turistice rusești pe care le eliberează, începând cu 1 septembrie. Finlanda procesează în jur de 1.000 de cereri de vize rusești pe zi.
Ce se va discuta la Praga
Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene va cuprinde trei sesiuni de discuții și va debuta cu o dezbatere pe tema impactului global și consecințele invaziei Federației Ruse asupra Ucrainei, la care vor participa secretarul General al NATO, subsecretarul general al ONU pentru operații de menținere a păcii, precum și președintele subcomisiei pentru securitate și apărare din Parlamentul European.
A doua sesiune va fi dedicată acoperirii deficitelor de investiții în domeniul apărării la nivelul UE, în cadrul căreia miniștrii apărării vor discuta propunerea avansată de Comisia Europeană privind stabilirea unui Program de consolidare a industriei de apărare prin intermediul achizițiilor colaborative.
Noile măsuri vizează înființarea, la nivelul Comisiei Europene și al Agenției Europene de Apărare, a Grupului operativ pentru achiziții comune în domeniul apărării (Defence Joint Procurement Task Force), în cadrul căruia experții statelor membre vor negocia un nou Regulament pentru Programul European de Investiții în domeniul apărării pe termen mediu si lung.
În cadrul celei de-a treia sesiuni, miniștrii apărării vor discuta perspectivele angajamentului UE în sprijinul Ucrainei, în domeniul securității și apărării.
De asemenea, în ceea ce privește consecințele războiului din Ucraina asupra țărilor din regiune, ministrul Bogdan Aurescu va relua argumentele în favoarea sprijinului UE pentru Republica Moldova, țară profund afectată de situația din Ucraina. „Va arăta că este esențială creșterea rezilienței partenerilor estici, inclusiv prin măsuri cum ar fi cele prin intermediul Facilității Europene pentru Pace”, arată MAE.
În marja reuniunii miniștrilor europeni, va avea loc și o reuniune informală de lucru la care vor participa miniștrii de externe din Ucraina, Republica Moldova și Georgia.
Va fi prima reuniune, în acest format, după decizia din iunie 2022 a Consiliului European privind recunoașterea perspectivei europene pentru cele trei state asociate cu UE, respectiv acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.