Linkuri accesibilitate

Mulți ruși încep o nouă viață în Armenia, pe măsură ce războiul face ravagii în Ucraina


Artiom Emelianov, un angajat din industria IT care a părăsit Rusia pentru Armenia după invazia țării sale în Ucraina, intenționează să deschidă un spațiu de co-working în orașul Gyumri.
Artiom Emelianov, un angajat din industria IT care a părăsit Rusia pentru Armenia după invazia țării sale în Ucraina, intenționează să deschidă un spațiu de co-working în orașul Gyumri.

Artiom Emelianov lucrează în domeniul tehnologiei informației și se numără printre miile de ruși care și-au lăsat casele din Rusia și s-au mutat în Armenia, după invazia armatei ruse în Ucraina, la începutul acestui an.

Programatorul în vârstă de 32 de ani din Ekaterinburg, oraș din centrul Rusiei, spune că războiul pe care Rusia l-a declanșat împotriva vecinului său la 24 februarie i-a pus pe mulți oameni „liber-cugetători” ca el între ciocan și nicovală.

„Oamenii liber-cugetători nu sunt doriți în Rusia, dar în străinătate toți rușii sunt considerați agresori”, spune Emelianov, pentru biroul armean al RFE/RL.

„Dacă nu aș fi plecat, mai târziu această oportunitate s-ar fi putut închide pentru mine. Dacă o persoană este suficient de inteligentă și pricepută, își va găsi un loc de muncă. Oamenii [liber-cugetători] fug pur și simplu din [Rusia]”, mai spune tânărul cu mustață în stilul lui Salvador Dali.

Guvernul armean condus de Nikol Pashinian, care se confruntă acum cu proteste susținute ale opoziției, a încercat să mențină o poziție neutră și să fie discret în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Armenia s-a abținut de la votul asupra unei rezoluții a Adunării Generale a ONU, care deplângea în termenii cei mai fermi invazia Rusiei în Ucraina.

Armenia, unde mulți oameni vorbesc rusa ca a doua limbă, are un regim fără vize cu Rusia și împarte același spațiu de muncă ca parte a Uniunii Economice Euroasiatice.

Rușilor, dintre care mulți resimt efectele sancțiunilor occidentale fără precedent, li se permite să intre în Armenia și să rămână până la 180 de zile doar în baza documentelor lor de identitate rusești.

Pe 23 mai, guvernul armean a raportat o creștere de aproape 50% a numărului de lucrători înregistrați oficial în sectorul IT din Armenia, ceea ce pare să reflecte un aflux recent de migranți calificați din Rusia.

Datele guvernamentale dezvăluite de ministrul Economiei, Vahan Kerobian, arată că firmele locale de dezvoltare de software angajau 20.000 de persoane la sfârșitul lunii aprilie, față de aproximativ 13.500 de persoane cu un an înainte.

Potrivit autorităților armene, 268 de cetățeni ruși au înregistrat firme, în timp ce alți 938 au primit statutul oficial de întreprinzător individual între 24 februarie și 22 martie.

Aproximativ 27.000 de ruși și alți străini au deschis conturi bancare armenești în aceeași perioadă. Asta deoarece sancțiunile impuse Rusiei includ măsuri care vizează restricționarea accesului la tehnologii înalte și complicarea tranzacțiilor financiare ale companiilor rusești în străinătate.

Dar oameni ca Emelianov spun că au ales Armenia nu doar pentru comoditatea sa în ceea ce privește călătoriile și actele, ci și pentru că au simțit că țara este mai primitoare în ceea ce privește atitudinea oamenilor.

Programatorul spune că a încercat pentru scurt timp să rămână în Georgia, care la rândul ei are relații tensionate cu Rusia din cauza regiunilor sale separatiste Abhazia și Osetia de Sud, dar a simțit o atitudine negativă față de el ca rus și a decis să meargă în Armenia.

Emelianov spune că s-a înregistrat cu ușurință ca antreprenor individual și acum plănuiește, împreună cu partenerii, să deschidă un spațiu de co-working în Gyumri, al doilea oraș ca mărime din Armenia, care, întâmplător, găzduiește o bază militară rusă.

„Vom renova spațiul nostru cu mobilier, internet, imprimante și copiatoare, astfel încât oamenii să poată lucra într-un mediu bun. Deschiderea va avea loc probabil săptămâna viitoare”, spune Emelianov.

Tânărul menționează că nu vrea să rupă complet legăturile cu Rusia, deoarece are părinți, rude și prieteni acolo, dar încă nu vrea să se întoarcă în țara sa natală.

El s-a născut în Ucraina și a povestit experiența sa recentă cu serviciile de securitate rusești la graniță.

„A trebuit să călătoresc înapoi în Rusia pentru a-mi pune casa la vânzare acolo. Când mă întorceam, am fost interogat de un ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB)”, a povestit el.

„Am decis să nu ascund nimic și am scris că motivul pentru care am călătorit în Armenia a fost că voiam să lucrez acolo. M-au întrebat cu ce mă ocupam, iar eu am spus că sunt programator. Locul meu de naștere este Ucraina [Republica Socialistă Sovietică]. M-am născut în Ucraina, iar acum mă duc în Armenia să lucrez. Un ofițer FSB mi-a tot pus întrebări stupide timp de 20 de minute. Nu m-am simțit în largul meu. Nu mai trăisem așa ceva până atunci”, a adăugat bărbatul.

„Este insuportabil de dificil pentru oamenii liber-cugetători să se afle în Rusia. Orice idee care contravine politicilor autorităților este aspru pedepsită. Poți fi considerat spion străin dacă salariul tău provine din străinătate și poți fi tras la răspundere”, a completat Emelianov.

Oricare ar fi fost disputa dintre Moscova și Kiev, lucrurile ar fi trebuit să fie rezolvate pe cale diplomatică și nu militară, spune el.

„Relațiile fuseseră deja tensionate, iar acum există un abis între popoarele rus și ucrainean. Acum, întreaga lume crede că Rusia este un agresor, așa cum a fost Germania în 1939. Nu știu cum vom ieși din asta”, mai spune Artiom Emelianov.

Articol scris de Satenik Kaghzvantsyan, corespondent al Serviciului armean al RFE/RL, cu sediul la Gyumri.
XS
SM
MD
LG