Talibanii declară că Afganistanul va menține relații diplomatice cu China, iar noii conducători din Kabul se vor baza pe Beijing pentru sprijin economic după retragerea forțelor internaționale conduse de SUA.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat ziarului italian La Repubblica, pe 2 septembrie, că China este „partenerul principal” al grupului pentru a opri un colaps economic și a reconstrui țara.
Talibanii s-au angajat să fie mai moderați după ce au răsturnat guvernul sprijinit de Vest în Afganistan, promițând că vor proteja unele drepturi ale omului și se vor abține de la represalii împotriva vechilor dușmani.
Statele Unite și aliații săi au finalizat misiunile diplomatice și au condiționat orice acțiune de recunoaștere a unui guvern taliban - precum și acordarea ajutorului economic - de acțiunile grupului.
Îți mai recomandăm Afganistan | Criza umanitară se adâncește. Țările sunt reticente să primească refugiațiPuterile occidentale solicită talibanilor să permită oamenilor să părăsească țara, să permită accesul la ajutorul umanitar, să nu mai colaboreze cu organizațiile teroriste internaționale și să respecte drepturile omului, în special cele ale femeilor.
Fără ajutor internațional, organizațiile umanitare prevăd o catastrofă în Afganistan, deoarece seceta severă și războiul au forțat zeci de mii de familii să-și părăsească casele. Guvernul SUA a înghețat, de asemenea, rezervele Băncii Centrale din Afganistan, contribuind la alimentarea unei crize bancare.
Îți mai recomandăm Afganistan | Două decenii de război, momentele cheie surprinse în imaginiCum se poziționează Rusia
China este puțin probabil să condiționeze ajutorul și legăturile politice de problemele drepturilor omului, preferând în schimb interese economice, politice și de securitate.
„China este partenerul nostru principal și reprezintă o oportunitate fundamentală și extraordinară pentru noi, deoarece este gata să investească și să reconstruiască țara noastră”, a declarat Mujahid pentru La Repubblica.
Mujahid a declarat că talibanii sunt interesați de Inițiativa Centurii și Drumurilor, planul global de dezvoltare a resurselor și infrastructurii din China, conceput pentru a strânge legăturile economice și politice din zeci de țări.
Îți mai recomandăm UE, îngrijorată de siguranța granițelor și de potențialul terorist al migrației după retragerea din Afganistan„Deținem mine bogate de cupru, care, datorită chinezilor, vor fi modernizate. În cele din urmă, China reprezintă biletul nostru pentru piețele din întreaga lume”, a mai spus Mujahid.
Un alt purtător de cuvânt al talibanilor a declarat, pe 2 septembrie, că China a promis să mențină deschisă ambasada sa în Afganistan și să „întărească” relațiile, precum și să sporească ajutorul umanitar.
Abdul Salam Hanafi, membru al biroului politic al grupului islamist din Doha/Qatar, „a purtat o conversație telefonică cu Wu Jianghao, ministrul adjunct de externe al Republicii Populare Chineze”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt Suhail Shaheen.
„Ministrul adjunct de externe chinez a declarat că își va menține ambasada la Kabul, adăugând că relațiile noastre vor fi consolidate în comparație cu trecutul... China va continua să își sporească asistența umanitară în special pentru tratamentul Covid-19”, a scris el .
Legăturile strânse între China și talibani ar putea submina strategia occidentală de a utiliza pârghia economică pentru a pune presiune pe noii conducători din Kabul.
De asemenea, Rusia și-a menținut misiunea diplomatică la Kabul.
Relațiile cu Rusia sunt „în principal politice și economice. Rusia continuă să medieze pentru noi și împreună cu noi pentru a crea condițiile pentru pacea internațională”, a spus Mujahid.
Într-un raport, Fitch Solutions a declarat pe 2 septembrie că se așteaptă ca economia Afganistanului să se prăbușească pe măsură ce banii internaționali care au finanțat guvernul anterior se termină.
„Modul extrem de perturbator în care forțele de securitate americane au părăsit țara și preluarea talibanilor vor însemna că problemele economice ale țării vor fi resimțite acut pe termen scurt”, a declarat divizia de cercetare a agenției de rating Fitch Group.
Se așteaptă ca produsul intern brut real (PIB) al țării să scadă cu 9,7% în acest an, cu o nouă scădere de 5,2% anul viitor. Investițiile străine ar fi necesare pentru a putea vorbi de scenarii mai bune, a arătat Fitch.
„Un scenariu economic alternativ și mai pozitiv ar atrage creșterea medie a Afganistanului în jurul valorii de 2,2% în 2023-2030, ceea ce presupune că unele economii majore, și anume China și potențial Rusia, ar accepta talibanii drept guvernul legitim al Afganistanului și ar începe proiecte majore de investiții.”
Articol realizat de Serviciul din Afganistan al Radio Europa Liberă.