Legea învățământului universitar - adoptată inițial în septembrie 2023 - prevedea că universitățile au autonomie în stabilirea cuantumului taxelor și au obligația să le comunice tuturor celor interesați, inclusiv pe site-ul instituției de învățământ superior. Până acum, universitățile puteau crește taxele cu maximum rata inflației pentru aceeași promoție de studenți.
Luni, Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea stabilirii taxelor școlare: cuantumul taxelor de şcolarizare trebuie să fie comunicat viitorilor candidaţi din timp, iar taxele de studii nu vor putea fi modificate de universități pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi.
„În instituţiile de învăţământ superior de stat învăţământul este gratuit, pentru cifra de şcolarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului, şi cu taxă.
Cuantumul taxei de şcolarizare este propus de consiliul de administraţie, aprobat de senatul universitar şi se aduce la cunoştinţa candidaţilor la data publicării ofertei educaţionale, conform Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat”, prevede legea.
Pe 20 februarie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul, iar Senatul l-a adoptat pe 18 martie, ca for decizional.
Îți mai recomandăm Cum au ajuns marile universităţi să cumpere hoteluri, pensiuni, mall-uri și să țină cursuri pe stadionEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.