Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei. Populația a fost sfătuită să se adăpostească

Un ecran din Gara din Seul (Corea de Sud) arată racheta lansată marți de Coreea de Nord. 4 octombrie 2022

Coreea de Nord a lansat, marți, o rachetă balistică cu o rază de 4.600 km, estimează Japonia, care și-a sfătuit populația să se adăpostească și a suspendat circulația trenurilor pe măsură ce racheta a trecut pe deasupra teritoriului Japoniei înainte de a se prăbuși în Oceanul Pacific.

Potrivit Reuters, este primul test care implică o rachetă ce trece pe deasupra Japoniei în ultimii cinci ani, iar raza de acțiune de 4.600 km ar fi cea mai lungă înregistrată până acum pentru o rachetă lansată de Coreea de Nord. În mod obișnuit, testele Phenianului vizează lansări mai degrabă în înălțime, pentru a evita trecerea pe deasupra țărilor vecine.

„Coreea de Nord pare că a lansat o rachetă, vă rugăm să vă adăpostiți în clădiri sau în subsoluri”, a transmis guvernul Japoniei la ora locală 19:29, (22:29 GMT).

Îți mai recomandăm Coreea de Nord a efectuat cel mai important test balistic din 2017 până în prezent

Statele Unite au transmis că testul de marți este unul „nefericit și destabilizator”, dar opțiunile de dialog sunt încă deschise. SUA a adăugat prin vocea celui mai înalt reprezentant al diplomației americane pentru Asia de Est că Washingtonul va apăra Japonia și Coreea de Sud cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție.

Racheta a acoperit cea mai lungă distanță parcursă vreodată de o rachetă produsă în Coreea de Nord și a ajuns la o înălțime de 1.000 de kilometri, peste distanța la care se află Stația Spațială Internațională, transmite BBC.

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a descris lansarea drept un „comportament violent”, în timp ce ministrul Apărării, Yasukazu Hamada, a spus că Japonia nu va exclude nicio opțiune de a-și consolida apărarea, inclusiv „opțiuni de contraatac”.

Îți mai recomandăm 10 ani cu Kim Jong-un. Cronologia celor mai importante evenimente din Coreea de Nord

Națiunile Unite interzice Coreei de Nord desfășurarea testelor cu rachete balistice sau nucleare.

Este a cincea oară în ultimele 10 zile când Coreea de Nord desfășoară un test cu rachete, pe măsură ce SUA, Japonia și Coreea de Sud încearcă să își dovedească propriile opțiuni militare în zonă. Săptămâna trecută, cele trei țări au desfășurat exerciții antisubmarin, care au inclus aducerea unui portavion american în Japonia pentru prima dată din 2017.