"Eu cred că inflația o să scadă progresiv, întrucât creșterea importantă s-a întâmplat anul trecut. Acum, noi suntem pe o coadă de cometă pentru aplatizare, din punctul meu de vedere", spune Tiberiu Dănețiu, directorul de marketing al Auchan Retail România.
Admite, însă, că trăim într-o realitate cu inflație și "nimeni în toată lumea asta n-o să mai aibă prețurile de odinioară".
Îți mai recomandăm Inflația, din nou în creștere. Zahărul și untul, majorări uriașe față de acum un anCe se întâmplă cu casierii supermarketurilor după introducerea a tot mai multe case self-scan?
Anunțul Auchan că, până în 2025, toate magazinele vor avea case self-checkout, a stârnit o dezbatere amplă în societatea românească. Controversa a crescut odată cu postarea pe Facebook a polițistului Marian Godină: „Eu nu sunt casier, dar Auchan a ținut să mă transforme în unul.”
Tiberiu Dănețiu susține că „meseria de casier evoluează. Există serviciu de scanare în continuare și există serviciu de acompaniere. Nu că nu dăm afară, noi angajăm. Avem 300 de posturi scoase în recrutare, pentru care găsim dificil oameni. Din 2017 până acum, știți câte persoane au fost aduse în România din țări non-UE, ca forță de muncă? 240.000. Un oraș întreg”, susține reprezentantul Auchan.
La întrebarea dacă vor ajunge să câștige mai mult casierii care au devenit consilieri, Dănețiu spune că proiectul este la început și e în curs de analiză, dar menționează: „Cu siguranță, odată cu adăugarea unor activități și cu evoluarea meseriei, o să intre în altă zonă.”
În ce s-a transformat deja meseria de casier?
Directorul Auchan vorbește despre training-uri prin care oamenii învață lucruri noi care să-i ajute să crească, să se dezvolte.
„Un casier clasic preia produsul, îl scanează, încasează, dar poate învăța și comunicare, poate învăța planograme, ce înseamnă o promoție, ce înseamnă experiența cu un client. Adică, de la o meserie foarte nișată, de rutină, dobândește cunoștințe și abilități noi”, crede Tiberiu Dănețiu.
Îți mai recomandăm Cu sau fără casieri la supermarket? Cum s-a mutat controversa „self-checkout” de pe Facebook în ParlamentCe le răspunde, totuși, celor care acuză că unii casieri stau și 9 ore în picioare sau pe scaun ori nu au timp să meargă la toaletă?
„Pe casele clasice, un casier stătea jos foarte mult timp. Acum, aceste noi case au și scaun, dar poți să stai și în picioare. Cred că îmbinarea între stat și jos și stat în picioare este cea mai bună soluție. Nu stă nimeni 9 ore fără să se miște de acolo. Oamenii au pauze”, susține Dănețiu.
Despre taxa pe casa de marcat pe care o propune PSD, crede că e un subiect care trebuie discutat și e nevoie de consultarea retailerilor.
„Problema care se pune e dacă omul este înlocuit sau nu de robot, de mașină. Păi, noi n-avem nicio înlocuire, avem toți angajații. Dar, ce-am făcut? Mai multe case deschise înseamnă mai mult confort pentru clienți. Nu putem să impozităm mai multe case, adică mai mult confort pentru clienți, înțelegeți?”
Îți mai recomandăm Țară în service | Numărul românilor pentru care acasă e în străinătate se apropie de șase milioane. Cine oprește exodul?Cum va fi supermarketul viitorului? Îi vor înlocui total roboții pe angajați?
Directorul Auchan susține că, acolo unde se va putea, retailerul va introduce și tehnologie, pentru a ajuta clienții și angajații, însă consideră că relaționarea cu clientul și câștigarea încrederii lui nu se poate face decât având în jur oameni.
„Noi vrem ca un client să își găsească produsele repede, să se simtă bine la noi, să vadă ce înseamnă noutăți, să guste produse, să afle informații despre produse. Astea nu se fac doar cu roboți, cu tehnologie. Omul stă în centrul unui magazin”, spune acesta.