Inspirat de clasicul slogan „Make Love, Not War!”, lansat în anii ’60, în plină agresiune americană în Vietnam, mesajul TIFF-ului este unul care îndeamnă la creație, nu la distrugere, opunându-se războiului și întreținerii stării de conflict - de unde și imaginea „camerei de filmat ca o armă” de pe posterul ediției actuale.
Altfel spus, singurul „conflict” pe care TIFF îl încurajează este cel de pe ecran, imaginat de scenarist și transpus în film de către regizor.
Grafica vizualului TIFF2022 este semnată de Péter Árpád Loránt și Andrei Pastuhov.
Spotul festivalului reia mesajul anti-război din perspectivă cinematografică, omagiind totodată unul dintre cele mai bune filme românești, prezentat de mai multe ori la TIFF, cel mai recent în 2020, în versiunea restaurată digital în 4K.
Într-una din scenele de început din „Balanța” lui Lucian Pintilie, eroina interpretată de Maia Morgenstern se uită la un home movie în care, copilă fiind, respinge jucăriile pe care i le oferă Moș Crăciun, înhață pistolul din mâinile lui și se preface că trage, în joacă, în invitații de la petrecere.
Cei care au văzut filmul știu că acest simulacru burlesc e cu titlu premonitoriu, căpătând o dimensiune tragică în scena masacrului real de la final.
Pentru cei care nu au văzut „Balanța”, umorul negru și verva delirantă a scenei din clipul promo al TIFF-ului din acest an devin cu atât mai frisonante cu cât realitatea de pe teren amenință să oglindească filmul de pe ecran.
În interviul One-to-One acordat Europei Libere România președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, acesta spune că este convins că „publicul de-abia așteaptă să guste din nou TIFF-ul și atmosfera specială din Cluj”.
Your browser doesn’t support HTML5
Trofeul Transilvania
12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
„Balaur”, debutul provocator al regizorului Octav Chelaru, se numără printre titlurile autohtone care concurează pentru Trofeul Transilvania.
Alături de el mai sunt în concurs:
- „Mikado”, scris și regizat de actorul Emanuel Pârvu;
- „Beautiful Beings”, de Guðmundur Arnar Guðmundsso, premiat pentru Cea mai bună regie la TIFF 2017;
- „Magnetic Beats” (r. Vincent Maël Cardona), recent recompensat cu un Premiu César și laureat la Cannes;
- „Utama”, debutul lui Alejandro Loayza Grisi, „The Night Belongs to Lovers” (r. Julien Hilmoine);
- „The Last Execution” (r. Franziska Stünkel);
- „Pamfir” (r. Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk);
- „Gentle” (r. László Csuja, Anna Nemes);
- „Feature Film about Life” (r. Dovile Sarutyte);
- „The Execution” (r. Lado Kvataniya);
- „Babysitter”, regizat de Monia Chokri, premiată în 2019 la Cannes pentru debut;
Premiul de Excelență TIFF 2022
Maia Morgenstern va primi Premiul de Excelență la TIFF 2022. Contribuția sa adusă culturii române va fi recompensată la Gala de Închidere TIFF, pe 25 iunie.
„Şansa mea, în film, începe şi sfârşeşte cu domnul Lucian Pintilie. Dacă el nu m-ar fi luat în Balanţa, nimic n-ar fi fost mai departe’’, mărturisea actrița într-un interviu realizat de Eva Sîrbu, și publicat în 1995 în revista Noul Cinema.
În 1985, Maia Morgenstern a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” din București, la clasa profesorului Dem Rădulescu.
A debutat în film pe vremea când încă se afla pe băncile facultății. În 1983 apărea în „Prea cald pentru luna mai” (r. Maria Callas Dinescu), „Secretul lui Bachus” (r. Geo Saizescu) și „Dreptate în lanțuri” (r. Dan Pița), filme care marcau începutul unei lungi și strălucitoare cariere, cu peste 80 de titluri de cinema și televiziune.
În 1995, Maia Morgenstern colaborează cu regizorul Theo Angelopoulos, care i-a oferit un rol principal în „Privirea lui Ulise”, producție laureată cu două premii importante la Cannes, iar în 1996 o interpreta pe Edith Stein în „A șaptea camera”, filmul legendarei Márta Mészáros. Un an mai târziu, apărea pe marele ecran în „Băieții Witman” (r. János Szász, 1997).
Cea mai spectaculoasă apariție a actriței pe marile ecrane pare aproape predestinată.
Numele de Morgenstern, „Luceafărul dimineții” - în traducere liberă din limba germană, este un alt nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a interpretat în 2004, în „Patimile lui Hristos”, controversatul film al lui Mel Gibson, care a stârnit uimirea cinefililor la momentul apariției.
În paralel cu activitatea sa impresionantă din lumea filmului, a jucat în zeci de spectacole memorabile pe scene mari din România, dar și în străinătate.
În anul 1989, Maia Morgenstern a devenit actriță la Teatrul Evreiesc de Stat, pe care îl conduce din 2012.
A primit titlul de „Actriţa şi Femeia anului 2003’’, acordat de Parlamentul European. În 2012, a fost decorată de către Președintele Franței cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, iar în 2013 a fost distinsă cu Ordinul regal „Ordinul Nihil Sine Deo”.
Maia Morgenstern va fi prezentă la TIFF pe 25 iunie și pentru premiera mondială a filmului „Capra cu trei iezi” (r. Victor Canache) în care joacă alături de Marius Bodochi, o reinterpretare horror a celebrei povești din folclor, urmând ca în aceeași seară să primească Premiul de Excelență la Gala de decernare a premiilor TIFF din Piața Unirii.
Transport public gratuit la TIFF
În 2022, cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România pune accent pe sustenabilitate. Peste 1000 de invitați din 10 țări sunt așteptați, în perioada 17 – 26 iunie la TIFF.
În premieră, invitații și voluntarii TIFF vor putea folosi transportul în comun gratuit, parte din campania de responsabilitate față de mediu lansată de organizatori cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca.
Regizori, actori, producători și distribuitori de film, muzicieni și jurnaliști fac parte, an de an, din rândul celor care se alătură publicului clujean pentru a se bucura de experiența TIFF. Lor li se alătură membrii staff-ului și aproximativ 500 de voluntari.
Încă din 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania aplică o strategie de sustenabilitate integrată la nivel de conținut, echipă, consum de resurse sau parteneriate.
TIFF respectă astfel obiectivele de dezvoltare durabilă stabilite de UNESCO City of Film, dar și cele ale rețelei de festivaluri SMART (Sustainable, Meaningful, Aristic, Responsible, Thriving), din care face parte alături de alte 6 festivaluri majore din Europa.
Despre responsabilitate și sustenabilitate se va dezbate și în cadrul TIFF Talks, conferința susținută de Europa Liberă pe 22 iunie, la TIFF LOUNGE, în Piața Unirii.
Evenimentul va fi moderat de jurnalistul Toader Păun și îi va avea ca invitați pe Oana Greșoiu (Group Chief Sustainability Officer, Verdino), Maria Lichtenberg (Biotrem Romania), Alexandru Rugina (COO Mercedes-Benz Vans Romania), Ovidiu Cîmpean (Director, Primăria Cluj-Napoca) și Cristian Hordilă (Festival manager, TIFF).
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania. Acesta are loc în Cluj-Napoca până pe 26 iunie. Programul complet este disponibil pe tiff.ro. Bilete și abonamente pentru TIFF 2022 sunt puse în vânzare online.