TikTok spune că a înlăturat trei campanii de influențare în perioada alegerilor. Europarlamentarii au fost nemulțumiți de explicații

Călin Georgescu, candidat independent cotat cu șanse mici în alegerile prezidențiale, a beneficiat de o campanie agresivă pe rețeaua socială TikTok, care în România are 9 milioane de conturi.

Europarlamentarii au chestionat, marți, reprezentanții TikTok, cu privire la cum a fost posibilă o ascensiune atât de rapidă precum cea a lui Călin Georgescu în timpul alegerilor din România. Platforma spune că a înlăturat trei campanii politice de pe platformă pentru trei candidați diferiți.

Reprezentanții TikTok au spus în audierile din Parlamentul European că platforma a desființat recent nu mai puțin de trei rețele care au urmărit influențarea opiniei publice în perioada alegerilor prezidențiale și parlamentare din România.

Cele trei campanii ar fi fost în favoarea candidaților independenți Călin Georgescu și Mircea Geoană, precum și în favoarea lui George Simion, candidatul partidului AUR (Alianța pentru Unirea Românilor).

Întrebați de aleșii europeni din comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor cu privire la viralizarea nemoderată a postărilor cu și despre Călin Georgescu - care a ajuns în turul al doilea și a fost cel mai vizibil dintre cei trei - reprezentanții TikTok nu au dat răspunsuri concrete despre cum ar fi moderat videourile politice.

Cu toate acestea, aceștia au insistat că aplicația respectă procesul electoral și că regulile comunitare stabilesc clar că sunt interzise conținutul politic și reclamele nedeclarate.

Europarlamentarii au considerat că răspunsurile reprezentanților TikTok sunt vagi și că aplicația - deținută de compania chineză ByteDance - nu a precizat ce face pentru a detecta și a modera conținuturile poltice ilegale și campaniile plătite nedeclarate.

„Platformele digitale sunt responsabile să evalueze riscurile sistemice. ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii -n.r.) a pus întrebări despre nereguli, iar TikTok a eșuat în a da răspunsuri clare”, a declarat Christel Schaldemose, eurodeputat din Danemarca și membră a grupului social-democrat.

Europarlamentarii au întrebat reprezentanții TikTok despre cum a fost posibilă o campanie de influență precum cea care l-a promovat pe Călin Georgescu. Ei nu au fost satisfăcuți de răspunsurile primite.

„Autoritățile electorale din România au notificat în mod oficial TikTok despre conținutul ilegal și au cerut măsuri. Ce măsuri a luat, mai exact, TikTok după această notificare?”, a îndrebat eurodeputata din România Adina Vălean, membră în grupul popularilor europeni.

De asemenea, alți europarlamentari sunt îngrijorați despre ce s-ar putea întâmpla în alegerile viitoare din țările lor.

„Aceste mesaje au fost distribuite printr-o campanie împinsă spre tineri, le-a fost permis să devină virale. Cum a promovat algoritmul vostru aceste videouri și de ce nu au fost identificate drept conținut politic?”, întrebat Kamila Gasiuk-Pihowicz, europarlamentar de centru-dreapta din Polonia, unde urmează alegeri prezidențiale anul viitor.

Cifrele prezentate de TikTok

„Am înlăturat peste 66.000 de conturi false, 7 milioane de like-uri false, 10 milioane de urmăritori falși, o mie de conturi care impersonau candidați. Am prevenit 40 de milioane de like-uri false și alte 200.000 de conturi false de la a fi create”, a declarat Caroline Greer, reprezentantă a rețelei sociale TikTok.

Ea a mai spus că platforma a prevenit mai multe rețele de influență în a ajunge la publicul românesc, iar ultima dată acest lucru s-a întâmplat pe 29 noiembrie, chiar înaintea alegerilor parlamentare.

Caroline Greer este lobby-istul principal al aplicației TikTok la Bruxelles.

Potrivit acesteia, angajații TikTok au interceptat două rețele românești, una dintre ele cu 78 de conturi care au încercat să-l promoveze pe Călin Georgescu.

Alte conturi ale căror campanii au fost blocate în octombrie încercau, spune Caroline Greer, să crească influența lui Mircea Geoană și a lui George Simion, iar conturile din spatele președintelui AUR ar fi avut peste 220.000 de urmăritori.

O a treia rețea de influență ar fi fost a canalului de televiziune rus Sputnik, care manevra 11 conturi cu 140.000 de urmăritori în total.

Greer a menționat că și această campanie a fost blocată, însă nu pentru că ar fi avut vreo implicare în alegerile din România.

Videourile postate pe TikTok de Călin Georgescu și de membrii sau simpatizanții partidului POT au devenit extrem de virale în ultimele săptămâni.

În ceea ce privește creșterea uriașă a lui Călin Georgescu înaintea turului I al alegerilor prezidențiale, reprezentanta TikTok a insistat că platforma nu a viralizat artificial videoclipurile candidatului.

„Fundamental, algoritmul răspunde la activitatea utilizatorilor și la interacțiunea lor cu un tip anume de conținut. Dacă se vede că sunt interesați, algoritmul răspunde cu mai mult conținut similar”, a menționat ea.

Mai mult, cei de la TikTok spun că au fost în contact cu autoritățile române încă dinaintea alegerilor, dar că nu vor evalua discuțiile electorale de pe platformă decât după încheierea alegerilor, turul al doilea urmând să aibă loc pe 8 decembrie.

Parte din campania plătită, dar nedeclarată pe TikTok. Influencerii spuneau ce calități doresc de la viitorul președinte. Toate postările au fost etichetate #EchilibruȘiVerticalitate.

Răspunsurile celor de la TikTok au fost însă considerate nesatisfăcătoare.

De repetate ori, președinta sesiunii i-a rugat pe aceștia să ofere răspunsuri mai clare și mai directe.

De asemenea, europarlamentara Maria Grapini (PSD), vicepreședintă a comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor, aflată la banca prezidiului, a fost vizibil frustrată.

„E neclar ce reguli implementați dumneavoastră”, le-a reproșat Grapini.

Nu a fost singura nemulțumită de răspunsul reprezentanților TikTok.

„Cum puteți să pretindeți că vă pasă de interferența în alegeri?”, i-a mustrat Kim Van Sparrentak, europarlamentară olandeză din partea Verzilor.

În replică, reprezentanții TikTok au spus că platforma are peste 6.000 de moderatori de conținut în Europa, dintre care 95 pentru România, care ar fi un număr mai mare decât orice altă platformă prezentă pe piață.

Potrivit celor mai recente date disponibile, circa 9 milioane de români ar avea conturi de TikTok, chiar dacă mulți nu postează și doar interacționează cu clipurile.

Extrema dreaptă a apărat TikTok

În schimb, eurodeputații din grupurile de extremă dreapta au considerat că rezultatul reflectă dorința românilor și că platformele digitale nu ar trebui să cenzureze dorința populară sau politicienii.

„Călin Georgescu e foarte cunoscut, are mesaje precise. Nu TikTok e de vină, pur și simplu poporul dorește un alt președinte”, a transmis europarlamentarul român Luis Lazarus, coleg de partid cu Diana Șoșoacă la partidul SOS România.

Aleșii români din grupurile centriste au perceput negativ răspunsurile - sau mai degrabă lipsa lor.

Europarlamentarul Dan Nica (PSD) a afirmat că el și colegii săi au fost tratați „cu dispreț”.

„Ei [TikTok] se cred intangibili, e un sentiment de impunitate. Ghiciți ce: nu se va întâmpla așa”, a avertizat Nica.

„Eu sunt total nemulțumită de răspunsuri”, a completat Maria Grapini (PSD) pentru Europa Liberă.

Îți mai recomandăm Vicepreședinte Grupului PPE din Parlamentul European: TikTok și celelalte rețele sociale trebuie să prezinte un raport în două săptămâni

Ce vor europarlamentarii români de la TikTok

Maria Grapini a fost nemulțumită că timpul limitat al audierii a fost risipit pe „generalități” în loc să se discute „dacă această platformă a respectat regulamentul care este obligatoriu în Uniunea Europeană, legat de moderarea conținutului, etichetarea în campanie a candidaților politici, dar și a intermediarilor care rostogoleau informația politică și susținerea unui candidat sau altuia”.

Maria Grapini și-a exprimat nemulțumirea cu privire la lipsa unui răspuns clar din partea reprezentantei TikTok.

„Cei de la TikTok continuă aceeași atitudine sfidătoare. Nu poți la 10-20 de întrebări să nu dai niciun răspuns”, a menționat eurodeputatul Dan Nica.

El a explicat pentru Europa Liberă că dorește să afle de unde provin banii care au finanțat campania lui Călin Georgescu pe TikTok, precum și motivul pentru care el este singurul candidat la președinție care nu a fost etichetat ca atare pe platformă.

Europarlamentarii așteaptă acțiune de la Comisia Europeană.

„Voi continua presiunile și pe Comisia Europeană, pentru că ei sunt cei care trebuie să acționeze”, a adăugat Nica.

La rândul său, Grapini afirmat că Parlamentul European va cere TikTok să răspundă clar, în scris, unor întrebări.

„Am propus să alcătuim un set de întrebări concrete, fix despre funcționarea platformelor în baza regulamentului, și să primim răspunsuri scrise, pentru că atunci o să putem compara dacă au răspuns sau nu. Pentru că acum au spus doar generalități”, a spus Grapini.

Ea a adăugat că este mai degrabă interesată să prevină repetarea acestui scenariu în alte alegeri și nu neapărat de amendarea TikTok.

Îți mai recomandăm Circuitul banilor pe TikTok: Cum se strâng, cum sunt împărțiți, cine plătește și cum a terminat Călin Georgescu campania cu zero cheltuieli

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.