Linkuri accesibilitate

Circuitul banilor pe TikTok. Cum se strâng, cum sunt împărțiți, cine plătește și cum a terminat Călin Georgescu campania cu zero cheltuieli


Live-ul de pe TikTok unde s-au donat bani pentru campania lui Călin Georgescu. Candidatul a declarat la AEP că a folosit 0 (zero) fonduri în campania electorală.
Live-ul de pe TikTok unde s-au donat bani pentru campania lui Călin Georgescu. Candidatul a declarat la AEP că a folosit 0 (zero) fonduri în campania electorală.

Într-un comunicat trimis redacției, directorul pentru relații guvernamentale pentru Europa Centrală și de Est al platformei chinezești, TikTok, Jakub Olek, spune că TikTok a lucrat îndeaproape cu autoritățile române pentru a combate dezinformarea și informațiile false. Cât a reușit rămâne să explice inclusiv în Parlamentul European. Donațiile prin funcția de LIVE a platformei ridică, de pildă, semne de întrebare de competența Poliției și ANAF.

Pe 17 noiembrie, un utilizator TikTok a postat pe platformă o înregistare a unei transmisiuni live de pe rețeaua socială. Live-ul era lansat de utilizatorul „VotămCălinGeorgescu” și avea ca scop strângerea de donații, fără însă ca data la care a fost făcut să fie cunoscută.

Pagina mulțumea contului „BogPr” pentru că i-a dat bani lui Călin Georgescu: „@bogpr sa ti de a Dumnezeu sanatate !!! SUSTINEM MASIV CALIN GEORGESCU🧡🧡🧡”.

Postarea are peste 650 de comentarii care sunt în aceeași notă.

Comentarii la live-ul de donații pentru campania lui Călin Georgescu.
Comentarii la live-ul de donații pentru campania lui Călin Georgescu.

Pentru cine nu e familiarizat cu TikTok, BogPr este una dintre vedetele platformei, pentru că donează sume importante de bani - de la dedicații pentru cântăreți de manele, la cauze umanitare. Un profil cu doar patru postări, dar care are peste 86.000 de urmăritori.

Numele BogPr a apărut în spațiul public după ce a plătit câteva zeci de mii de euro câtorva cântăreți de manele în schimbul unor dedicații, într-o transmisiune live în care s-au strâns peste 130.000 de euro.

Identitatea persoanei din spatele contului nu este cunoscută.

Sunt însă speculații: ar fi Victor Micula (fiul omului de afaceri Viorel Micula), sau unul din membrii clanului Pian (un clan de interlopi din București) ori un afacerist din Brașov, conform evz.ro și adevarul.ro.

Momentul în care BogPr donează pentru campania lui Călin Georgescu.
Momentul în care BogPr donează pentru campania lui Călin Georgescu.

Cum se fac donațiile pe TikTok?

„Oamenii își încarcă contul cu cardul de credit și primesc în schimb niște monede (coins). Intră pe live-ul unei persoane și donează. Donațiile sunt acele emoji-uri, tot felul de desene animate. Fiecare desen are o valoare. Practic, eu pot să donez un anumit cadou, iar acel cadou valorează o anumită sumă”, explică pentru Europa Liberă Robert Tatoi, creator de conținut pe TikTok.

E imposibil de spus, din date deschise, câte astfel de donații live s-au făcut pe conturile asociate lui Călin Georgescu, deoarece platforma nu arhivează public transmisiile live.

„Live-urile nu sunt publice, adică nici măcar dacă ești pe live-ul creatorului nu poți să vezi cât câștigă persoana respectivă. Nu ai cum să vezi”, adaugă Tatoi.

„Poți să numeri, să calculezi, dacă știi cât valorează fiecare cadou. Ție, ca utilizator care ești pe live-ul respectiv, nici măcar nu-ți apare cât înseamnă cadoul respectiv. Doar cel care face live-ul poate să vadă, după live, cât a câștigat”, mai spune el.

„Am luat parte la campania de promovare a domnului Călin Georgescu. Am fost un prost”

Alex Stremițeanu este influencer pe TikTok și are peste 50.000 de urmăritori. A ieșit din spațiul virtual și a participat la câteva emisiuni TV care i-au sporit popularitatea.

Pe 26 noiembrie, la două zile după primul tur al prezidențialelor, a postat un videoclip în care își pune cenușă în cap.

A participat, afirmă el în videoclip, la o campanie pe TikTok pentru care a fost plătit și despre care a crezut inițial că e inofensivă. A citit doar o scurtă descriere a campaniei și a considerat că nu e nicio problemă.

„Această campanie nu dădea de înțeles nici măcar o secundă că noi vom ține partea politică a vreuneia dintre candidați, nici măcar o secundă”, spune Alex Stremițeanu în postarea sa pe TikTok.

Campania la care a luat parte Alex Stremițeanu s-a derulat sub hashtagul #echilibruisiverticalitate. În esență, a fost vorba de o serie lungă de postări ale unor influenceri mai mici sau mai mari de pe TikTok care spun lucruri aparent inofensive și generale despre alegeri.

Postarea Stremițeanu sub hashtagul #echilbrusiverticalitate nu mai există pe platformă dar au rămas multe altele, ale altor influenceri care au participat.

Abia după primul tur al alegerilor prezidențiale și toate acuzațiile care au urmat, de manipulare a algoritmului TikTok în favoarea lui Călin Georgescu, influencerul, spune el, a realizat la ce anume a luat parte.

„În momentul în care foloseai cele două hashtag-uri (#echilibrusiverticalitate și #prezidentiale2024, n. red.) , clipul tău urma să fie spamat cu mesaje precum votăm Călin Georgescu”, explică Alex Stremițeanu mecanismul din spatele campaniei, într-o altă postare a sa pe TikTok.

„Mie îmi pare rău că am fost folosit precum un câine în această campanie fără să-mi dau seama ce fac. În momentul în care am acceptat campania am văzut că trebuie folosite hashtag-urile respective. Vreau să vă zic că le-am căutat pe Tiktok, am vrut să văd dacă sunt asociate cu vreunul dintre participanți și nu apăreau nicăieri ca fiind asociate cu vreun participant.”

Alex Stremițeanu nu a fost singurul influencer care a luat parte la campanie. Ar fi, spune chiar el, zeci de influenceri care au preluat hastagurile și modelul de postare.

#echilibrusiverticalitate - Armata de influenceri care spune același lucru

Toate postările din campania #echilibrusiverticalitate încep cu data alegerilor și continuă cu o întrebare precum „ce calități trebuie să aibă viitorul președinte?” sau cu o listă de calități: onest, știe limbi străine, nu e parte din sistem, are experiență, a contribuit la progresul țării etc.

Andreea Vilcan este cântăreață și are peste 50.000 de urmăritori pe TikTok. Pe 4 noiembrie a postat un clip, cu hashtagul #echilibrusiverticalitate. Ce spune ea?

„Se apropie alegerile prezidențiale și avem 14 candidați, dar oare toți sunt pregătiți pentru funcția de președinte?
Sunt câteva criterii foarte importante pe care trebuie să le îndeplinească. Eu le numesc calități.
În primul rând, experiența profesională este foarte importantă. Avem nevoie de un lider care să înțeleagă instituțiile statului. Totodată, un președinte trebuie să fie echilibrat, capabil să asculte nevoile oamenilor din România, dar și să comunice eficient pe plan național și internațional.
Așa că e de dorit să cunoască și limbi străine, să fie corect, cinstit și să aibă curajul să ia decizii asumate.
Patriotismul și dorința de a face bine României sunt la fel de importante.
Haideți să ne gândim bine și să alegem pe cineva care poate să ne reprezinte și să ne inspire în mod autentic.
Și acum spuneți-mi voi ce calități considerați importante pentru viitorul președinte al României?”

Prima apariție a hashtagului respectiv pare a fi pe 3 noiembrie 2024, când 16 postări video purtau eticheta respectivă. În prima zi, videoclipurile au strâns 150.000 de vizualizări.

Vârful de audiență al hashtagului a fost pe 26 noiembrie - 42 de clipuri care au adunat 348.000 de vizualizări.

Până acum, campania are în total 3,5 milioane de vizualizări.

Primii care au atras atenția asupra acestei campanii au fost specialiștii de la ExpertForum.

Multe dintre postările influencerilor care poartă hashtagul campaniei nu au însemnele de campanie plătită și în multe dintre comentarii li se reproșează acest lucru.

Unul dintre influencerii care au participat la campania pentru Călin Georgescu e întrebat în comentarii câți bani a primit.
Unul dintre influencerii care au participat la campania pentru Călin Georgescu e întrebat în comentarii câți bani a primit.

Un utilizator TikTok atrage atenția că postarea ar fi trebuit marcată ca publicitate.
Un utilizator TikTok atrage atenția că postarea ar fi trebuit marcată ca publicitate.

Unul dintre cei care au marcat postarea sa ca fiind platită, Marius Cătălin, un influencer cu aproape 820.000 de urmăritori, spune, pentru Europa Liberă, că nu a fost plătit de niciun partid politic sau candidat. Participarea lui la campanie a fost plătită direct de către platforma care gestionează campania.

„Nu am fost plătit de niciunul (politician sau partid politic -n.r.). Nu există vreun contract între mine și vreo persoană politică. Paginile de știri probabil au confundat persoanele și au preluat un video în care am spus oamenilor să meargă la vot și să voteze pe cine vor și ei au interpretat greșit”, declară el, pentru Europa Liberă.

Postare lui Marius Cătălin, cu hashtagul #echilibrusiverticalitate a avut însemnul de campanie plătită.
Postare lui Marius Cătălin, cu hashtagul #echilibrusiverticalitate a avut însemnul de campanie plătită.

Cât au primit influencerii pentru postări? Suma vehiculată de unii dintre cei care nu au participat la campanie și le reproșează celor care au primit banii pentru implicare e de 500 de lei (100 de euro).

„Rușine colegilor influenceri pentru campania echilibru și verticalitate. Sper să nu aveți parte de aia 500 de lei”, a scris o creatoare de conținut pe pagina sa de Tik Tok.
„Rușine colegilor influenceri pentru campania echilibru și verticalitate. Sper să nu aveți parte de aia 500 de lei”, a scris o creatoare de conținut pe pagina sa de Tik Tok.

Cum funcționează mecanismul campaniilor pe TikTok

Există mai multe platforme care gestionează campaniile care au ca țintă publicul TikTok, mai spune pentru Europa Liberă Robert Tatoi, creator de conținut pe patformă.

Campaniile sunt adresate influencerilor care sunt din sfera de adresabilitate a celui care vrea să-și facă reclamă.

„Se trimit în platformă un pop-up (notificare, n.red.) – persoanelor care pot fi fezabile pentru campania respectivă (incluenceri, n. red.) – și suma propusă pentru campanie, care de obicei e în bugetul pe care îl au ei prestabilit, și care e în funcție de engagement, de follow-uri ș.a.m.d.”, spune Robert Tatoi.

În videoclipul în care spune că regretă că s-a implicat în campania pentru candidatul Călin Georgescu, Alex Stremițeanu explică și cum funcționează racolarea influencerilor.

„Ca orice campanie, vine la pachet cu un brief. Pentru cine nu știe, un brief este un fel de manual de instrucțiuni al campaniei: ce trebuie să faci prin acea campanie. În acest brief era menționat faptul că nu se dorește să ținem partea politică a vreuneia dintre candidați și că nu se dorește să ținem partea politică a vreunuia dintre partide”, explică influencerul.

Una dintre platformele care gestionează campaniile propuse pentru TikTok este startupul din Iași numit FameUp.

Jurnaliștii de la Hotnews au găsit pe această platformă campaniile desfășurate sub hashtagul #echilibrusiverticalitate: Fundament Campaign și Progresia Campaign, conform anunțurilor făcute publice pe FameUp.

Jurnaliștii Hotnews.ro au găsit campania care promova #echilibrusiverticalitate.
Jurnaliștii Hotnews.ro au găsit campania care promova #echilibrusiverticalitate.

„Nu a existat o tranzacție între mine și domnul Călin Georgescu. Această campanie s-a desfășurat pe o aplicație unde asta se întâmplă. Sunt campanii pentru influenceri. În momentul în care tu accepți o campanie pe acea aplicație, banii pe care îi primești de pe campanie sunt livrați în contul din aplicație. (...) În momentul în care se face această tranzacție, în contul tău apare numele firmei care are aplicația asta, adică nu o să apară nicidecum numele domnului Călin Georgescu”, mai spune într-o postare, Alex Stremițeanu.

Călin Georgescu - zero lei cheltuieli în campania electorală

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat, pe 24 noiembrie, costurile actualizate ale primelor patru săptămâni de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale. Sunt doi candidați cu costuri zero: Călin Georgescu și Constantin Sebastian Popescu.

Competitorii electorali sunt obligați să declare toți banii din donații, sponsorizări, sume proprii sau împrumuturi. La fel și în cazul cheltuielilor.

La un calcul simplu, 40 de videoclipuri cu #echilibrusiverticalitate înmulțit cu 500 de lei fiecare înseamnă 20.000 de lei (4.000 de euro) doar pentru această campanie. Bani care nu apar nicăieri în dreptul candidatului Călin Georgescu.

Think-tankul Expert Forum a sesizat AEP cu privire la declararea și legalitatea veniturilor și cheltuielilor în campania electorală de către candidatul Călin Georgescu.

„Ne întrebăm cum este posibil să se desfășoare o campanie electorală în lipsa oricărei contribuții financiare declarate: serviciile pentru mandatarul financiar, serviciile de editare video/promovare online costă, așa cum există și alte cheltuieli pentru managementul campaniei”, scrie în sesizarea trimisă.

Iar experții continuă: „Pe data de 18 noiembrie, Călin Georgescu avea 92,8 milioane de vizualizări făcute majoritar în ultimele două luni. Până pe 22 noiembrie a crescut cu 52 milioane de vizualizări”.

„Mai exact, şi-a adăugat mai mult decât toată vizibilitatea realizată de Mircea Geoană în 11 luni. Explozia de vizibilitate pare creată brusc şi artificial, exact la fel ca sondajele în care a explodat deodată cu un scor între 8-10%. Aspectele care întăresc ideea unei campanii de promovare coordonată sunt legate de traficul exagerat fără un număr de urmăritori relevant înainte de ultimele două luni”.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a solicitat Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să verifice TikTokerii care l-au promovat pe Călin Georgescu pe rețeaua socială și să identifice originea banilor și a sesizat Parchetul și Poliția în legătură cu cheltuielile declarat inexistente ale acestuia în campania electorală.

„Sunt încasate sume de bani pentru publicitatea politică, plătite de către competitorii politici sau apropiați ai competitorul lui politic pentru un anume candidat și să vedem dacă acestea sunt declarate la Autoritatea Electorală Permanentă. Dacă nu, urmează să aplicăm sancțiunile prevăzute de lege, respectiv să confiscăm sumele, aplicăm o amendă contravențională și sesizăm organele de urmărire penală”, spune Toni Greblă, pentru Europa Liberă.

TikTok și procesele privind spălarea de bani în mai multe țări

TikTok a intrat în atenția autorității de supraveghere a spălării banilor din Australia, AUSTRAC, după semnale venite de la autoritățile de reglementare irlandeze care au sesizat deficiențe în monitorizarea tranzacțiilor sale financiare.

Și în Turcia autoritățile au descoperit că sume substanțiale erau transferate prin TikTok către conturi posibil legate de activități teroriste. Această dezvăluire a dus la închiderea mai multor conturi TikTok din cauza controalelor inadecvate asupra tranzacțiilor financiare efectuate prin intermediul platformei.

Procurorul general din statul american Utah, Sean Reyes, a acuzat, în iunie 2024, că funcția de LIVE a platformei de socializare deținută de o companie chineză, funcție care permite spectatorilor să cumpere și să trimită „cadouri” și să stimuleze astfel financiar exploatarea sexuală ilegală a minorilor.

Aceste „cadouri” apar sub forma unor conuri de înghețată, inimi, ursuleți și alte animații. Fiecare dintre aceste emoji-uri are echivalentul unei valori în bani.

„Deoarece TikTok refuză să supravegheze în mod corespunzător schimburile de monede virtuale, fiecare tranzacție care are loc pe platformă evită schemele de reglementare menite să identifice și să oprească exploatarea sexuală și alte activități ilicite, cum ar fi spălarea banilor, finanțarea terorismului, vânzarea de droguri și jocurile de noroc ilegale”, a scris procurorul american Reyes în plângerea penală de 54 de pagini.

Și în Marea Britanie tranzacțiile de monedă prin donații TikTok au intrat în atenția autorităților, din cauza riscurilor potențiale de spălare a banilor și finanțare a terorismului.

FCA (Financial Conduct Authority) ia în calcul clasificarea monedelor TikTok drept criptomonede, care vor fi supuse apoi regulamentelor financiare.

Autoritățile din România nu pot acționa în astfel de cazuri decât post factum, explică pentru Europa Liberă Pavel Popescu, vicepreședinte Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

„Nu poți controla live aceste lucruri. Nu ai cum, nu ai competență. De exemplu, SRI, SIE, serviciile de informații nu au cum să intervină instant. În primul rând că nu au competență pe așa ceva. Se poate doar post factum, din perspectiva unei entități ca Poliția Română, de exemplu, sau DIICOT, care poate investiga ce s-a întâmplat, dar nu ai cum în mod live să intervii pe aceste lucruri”, spune Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM.

CNA și ANCOM cer anchetă europeană

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a anunțat că va sesiza Comisia Europeană în ce priveşte platforma TikTok, pentru manipularea rezultatelor la primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Același lucru l-au cerut mai multe organizații non guvernamentale.

Șefa grupului liberal Renew Europe din Parlamentul European, Valérie Hayer, a solicitat ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa eurodeputaților pentru a răspunde unor întrebări privind respectarea legislației europene în acest domeniu.

„Cu privire la alegerile prezidenţiale din România, este extrem de îngrijorător să vedem un candidat de extremă-dreapta luând un avans surprinzător. Un candidat împotriva NATO, împotriva Occidentului, pro-rus.

Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei, suntem martori cum social media, mai ales TikTok, a devenit un câmp de luptă pentru votanţi. Click-uri înaintea conţinutului.

Îi cerem directorului general TikTok să vină să ne vorbească şi să ne dea asigurări că platforma sa nu a încălcat în niciun fel Actul privind Serviciile Digitale.

România reprezintă un semnal de alarmă. Radicalizarea şi dezinformarea pot apărea oriunde în Europa şi pot avea consecinţe dăunătoare”, a declarat Valerie Hayer, liderul grupului Renew Europe.

În turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care este programat pe 8 decembrie, s-au calificat candidatul independent Călin Georgescu și Elena Lasconi, candidata USR.

Scrisoarea TikTok pentru autoritățile din România

Compania chineză care a dezvoltat platforma TikTok a trimis o scrisoare autorităților din România, ca răspuns la acuzațiile care i se aduc, scrisoare publicată de paginademedia.ro și transmisă și redacției Europei Libere.

„Până în prezent, nu am găsit dovezi ale unei operațiuni de influență ascunsă pe platforma noastră în ultimele săptămâni, legate de alegerile prezidențiale în curs din România, și nici dovezi de influență străină.

În raportul nostru din septembrie, am dezvăluit că am întrerupt o rețea care viza o audiență din România, deși aceasta era separată și nu a avut niciun rol în promovarea campaniei lui Georgescu”, scrie în documentul trimis de TikTok.

Compania susține că nu a primit cereri de eliminare a publicității nemarcate și spune că contul deținut de Călin Georgescu este considerat și reglementat ca aparținând unui politician.

„Protejăm integritatea alegerilor pe TikTok prevenind răspândirea conținutului dăunător, eliminând dezinformarea în parteneriat cu verificatorul local de fapte - LeadStories, conectând comunitatea noastră la informații autorizate și colaborând cu experți”, susține TikTok.

Compania susține că, din septembrie și până la sfârșitul lui noiembrie, a eliminat:

  • peste 66.000 de conturi false;
  • peste 7.000.000 de aprecieri false;
  • peste 10.000.000 de urmăritori falși.

„Am prevenit, de asemenea, 40.000.000 de aprecieri false și am blocat crearea a peste 216.000 de conturi spam”, scrie în comunicat.

„Nu am găsit dovezi care să confirme afirmația despre 5.000 de conturi false, dar suntem dispuși să investigăm acest lucru.(...) Nu avem dovezi că ar fi avut loc o campanie coordonată pe platforma noastră până în prezent”, susține TikTok.

În scrisoare se menționează, totuși, că TikTok a primit trei cereri de la autorităție din România, pe care le-a soluționat.

„O plângere pe 21 noiembrie a semnalat o serie de videoclipuri care ar fi încălcat o lege ce impune candidaților/campaniilor să includă un identificator în materialele electorale pentru a facilita monitorizarea cheltuielilor electorale. Am luat măsuri în termen de 24 de ore, mai mult decât cerea legea. Este de remarcat că o revizuire a altor platforme (X, IG, FB și YT) a arătat că niciun videoclip de acolo nu conținea identificatorul”, scris în scrisoarea TikTok.

Europa Liberă a cerut puncte de vedere tuturor celor menționați mai sus. Nu am primit răspunsuri până la publicarea acestui articol. Avocatul dlui Călin Georgescu a citit mesajul nostru, dar nu a răspuns.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG