#10 Întrebări | Carmen Oprea, psiholog antidrog: Adolescenții sunt cei mai expuși la consumul de droguri, mai ales în situații dificile

Carmen Oprea este psiholog specialist în adicții și lucrează în cadrul Agenției Naționale Antidrog încă din 2005. Specialiștii agenției pot oferi atât consiliere în prevenție cât și asistență și consiliere psihologică.

Consumul de droguri în rândul tinerilor devine o problemă tot mai acută în România. Îi poate 'arunca' pe aceștia doar într-o lume necunoscută atât a senzațiilor cât și a efectelor psihologice și medicale, avertizează Carmen Oprea, specialist cu aproape 20 de ani experiență în consilierea anti-drog.

Problema consumul de droguri în rândul tinerilor a redevenit de maximă actualitate după incidentul tragic în care un tânăr de 25 de ani participant la festivalul Saga a decedat.

Vârsta medie de debut a consumul de substanțe interzise este de 13 ani, în cazul consumului de marijuana și substanțe inhalante, din pungi.

Probleme speciale creează substanțele psihoactive noi, care combină componente cu identitate și efecte necunoscute, atrage atenția psihologul Carmen Oprea, specialist în adicții în cadrul Agenției Naționale Antidrog.

De altfel, reprezentanții Agenției au strategia de comunicare în online, inclusiv cu ocazia festivalului recent, concentrându-se pe sfaturi practice, pentru a limita riscurile la care se expun tinerii.

Îți mai recomandăm Droguri la festival. Cazul tânărului mort la Saga și de ce încep adolescenții români să se drogheze de la 13 ani

Într-un interviu acordat Europei Libere, specialistul cu aproape 20 de ani experiență în Agenția guvernamentală înființată în 2003, vorbește despre tendința tinerilor de a consuma aproape orice substanță, importanța educației din copilărie pentru asigurarea unui echilibru interior al tinerilor, dar și consilierea de care pot beneficia aceștia, precum și părinții lor.

Principalele declarații ale psihologului Carmen Oprea:

  • Vârsta medie de debut a consumului de droguri a scăzut la 13 ani
  • Tinerii consumă adeseori substanțe a căror compoziție nu o cunosc
  • Decizia de consum aparține tânărului și e influențată de echilibrul, capacitatea lui de autoreglare, care se formează din copilărie
  • Primii cinci ani de viață sunt de maximă importanță, viitorul tânăr are nevoie de norme și sancțiuni pentru încălcarea lor
  • Orice consum care creează un discomfort semnificativ e în fapt o supradoză
  • Părinții și tinerii pot apela la consilierii anti-drog la fel cum se adresează medicului, aceștia având experiență îndelungă în domeniu

1. Europa Liberă: Cât de amplu este consumul de droguri în România?

Carmen Oprea: Potrivit datelor oficiale, consumul de droguri este puțin sub media europeană pe droguri ilicite, suntem deasupra doar pe consumul de alcool. Au crescut ușor consumul de cannabis și de noi substanțe cu efect psihoactiv.

Vârsta de debut este de 13 ani, vârsta minimă oficială înregistrată, sigur că sunt și cazuri în care debutul a început mai devreme. În principiu vârsta este în scădere și se referă în special la consumul de inhalanți și de canabis. Substanțele inhalabile, adică solvenți, persoane care consumă droguri din acele pungi pe care le mai vedeți uneori, pe stradă.

Vârsta minimă ne indică faptul că totuși cei mai expuși sunt pre-adolescenții și adolescenții pentru că ei nu au capacitatea de a discerne și de a analiza foarte obiectiv anumite situații și de a privi pe termen lung care sunt riscurile asupra sănătății și riscurile legale până la urmă.

Am întâlnit de foarte multe ori situații în care tineri de liceu de clasele a XI-a și a XII-a nu știu care sunt consecințele legale, atunci când organizează o petrecere la ei acasă și invită persoane care aduc țigări cu marijuana, de exemplu și nu se gândesc până la urmă la riscurile asupra sănătății lor.

2. Europa Liberă: Care sunt substanțele care pun cele mai multe probleme? Am înțeles, inclusiv de la unii medici, că asistă mai nou la utilizarea a tot felul de combinații, care conțin chiar acid de baterie și alte substanțe toxice...

Carmen Oprea: Da, există tendința unor adolescenți de a încerca absolut toate drogurile posibile disponibile și nu neapărat droguri care sunt încadrate neapărat în lista, categoria drogurilor, ci inclusiv substanțe destinate cu totul altor scopuri, insecticide sau substanțe care sunt folosite în industria chimică, sau otrăvuri pentru șobolani, de exemplu. Pentru a experimenta acea linie între viață și moarte, am auzit astfel de explicații.

Sunt foarte mulți copii care au probleme în familie, tulburări de adaptare la școală, în societate. Asistăm la o generație de adolescenți, de tineri care sunt excesiv de sensibili și de dornici să evadeze din orice situație care ar fi problematică pentru ei.

Și în loc să aibă abilitățile de a confrunta problemele, de a le analiza în mod rațional, în mod concret, le evită și recurg la calea cea mai ușoară de a intra într o lume paralelă, de a intra într-o lume alternativă, ca să spun așa, care le creează mai mult confort pe moment.

3. Europa Liberă: Care sunt punctele „fierbinți” ale consumului? Cercurile extra-școală, chiar școala, evenimentele gen festivaluri și locurile unde poate uneori debutează sau chiar se întreține consumul?

Carmen Oprea: Există tot felul de situații... Anumiți adolescenți preferă liniștea și confortul, siguranța propriei locuințe. Alții preferă să petreacă timpul cu oameni de vârsta lor, cu colegi sau cu prieteni de vârsta lor, prin parcuri sau prin ganguri, ori pe străduțe lăturalnice și acolo să consume.

Alții preferă atmosfera petrecerilor și a festivalurilor pe care le așteaptă cu mare entuziasm și acolo vor să își amplifice toate senzațiile pe care le așteaptă de la atmosfera de festival.

Psihologul Carmen Oprea spune că vârsta medie de debut a consumul de substanțe interzise este de 13 ani, în cazul consumului de marijuana și substanțe inhalante, din pungi.

4. Europa Liberă: Este o tendință în cadrul fenomenului care care îngrijorează mai mult decât acum cinci ani, să spunem?

Carmen Oprea: Tendința care pe mine ca specialist mă îngrijorează cel mai tare este aceea că a crescut numărul consumatorilor care încearcă absolut orice fel de drog... Unde acum câțiva ani existau consumatori preponderenți pentru un anumit tip de drog, aici vorbim de o situație în care tinerii încearcă să experimenteze toate drogurile... în care există o tendință de a cumpăra de oriunde, cât mai ieftin, numai să fie acolo ceva care să le dea acea intensitate a trăirilor pe care și-o doresc.

În primul rând nu se informează și au încredere în oricine le vinde absolut orice. Orice argument pe care îl găsesc pe internet sau în grupul de egali, care le-ar putea favoriza consumul, îl folosesc pentru a și întări această atitudine. dincolo de aspectele concrete, reale și științifice, care sunt.

5. Europa Liberă: Despre ce substanțe vorbim, mai concret, inclusiv din gama etnobotanicelor, interzise inițial în 2011, dar al căror regim a rămas cumva neclar în prezent?

Nu, acele noi substanțe cu efect psihoactiv, așa se numesc acum, ele sunt niște substanțe care mimează efectul diferitelor tipuri de droguri, de tipul PHC sau de tipul cocainei sau de tipul heroinei; mimează acel efect, nu sunt identice cu ele și sunt combinate în același cocktail de prafuri.

La care se adaugă substanțe care nu sunt incluse neapărat psihoactive, dar extrem de toxice, inclusiv, cum spuneam, urme de otravă de șobolani, cum s-a găsit în foarte multe din acele 'pachete'.

Îți mai recomandăm 1 iunie | Nevoile copilului modern, între timpul de calitate cu părinții și educația în era digitalizării

Sunt amestecuri de substanțe, care au efect de stimulare a sistemului nervos central și în același plic găsim și substanțe care inhibă sistemul nervos central.

Sunt substanțe 100% artificiale, create în laborator... Ele nu sunt legale, dar odată ce este schimbată un pic formula chimică, intră pentru o perioadă în sfera legalității, până sunt aduse probele de laborator și analizate și incluse în tabelul substanțe interzise.

Dar toți cei care consumă știu că acelea sunt substanțe interzise, nu cred că mai este de mult pentru ei ceva necunoscut, știu și foarte bine și ce conțin, pentru că văd la alții...

6. Europa Liberă: Deci aceste substanța creează cele mai mari probleme?

Creează probleme foarte mari, pentru că spre deosebire de clasicul cannabis care dacă este 'curat' știm exact care sunt efectele, în compoziția chimică a acestor substanțe psihoactive nu știm sigur niciodată ce poate conține plicul respectiv, decât atunci când îl ducem la laborator.

Aceeași explicație e valabilă și pentru cei care consumă ecstasy și iau o pastilă crezând că este această substanță. Or în compoziția ei pot fi identificate și urme de heroină și de alte substanțe care au cu totul și cu totul alt efect asupra sistemului nervos central.

Orice consum de droguri este problematic. În momentul în care o persoană este disponibilă să fumeze o țigară cu marijuana, crește riscul de a consuma și alte substanțe.

Ceea ce facem noi prin intervențiile noastre de prevenire este că încercăm să le dăm tinerilor, adolescenților, pre-adolescenților informații cât mai reale cât mai cât mai concrete despre efectul consumului de droguri. Încercăm să le explicăm care sunt consecințele, dacă o fac. Până la urmă, decizia este a lor, nu putem să le interzicem.

Din punct de vedere psihologic, a interzice unui adolescent să facă ceva, efectul este exact cel opus. Cine cunoaște psihologia consumatorilor de droguri dar și a adolescenților ne-consumatori de droguri știe foarte bine că nu acesta este linia de intervenție.

7. Europa Liberă: Și care este atunci linia de intervenție și a cui este responsabilitatea?

Carmen Oprea: Responsabilitatea este a noastră a tuturor. Începând cu noi Agenția Națională Antidrog, până la familie, societate, până la școală până la rețelele sociale, mass media.

Consumul de droguri este un fenomen extraordinar de complex și de complicat. Implică foarte multe mecanisme, de la sociale, familiale, psihologice, economice, care țin de disponibilitatea drogurilor de piață. Toate acestea funcționează ca un angrenaj care cu niște rotițe mici care se învârt unele pe celelalte. Adică nu poți să spui că este doar o cauză. Sunt sunt foarte multe cauze care conduc de consum.

8. Europa Liberă: Din ce fază poate fi prevenit totuși consumul constant, sau putem vorbi într-adevăr de consum doar ocazional?

Carmen Oprea: Poate să fie ocazional, poate să fie constant. Sunt și etape, dar sunt și diferențe, o persoană poate să înceapă să consume ocazional și să treacă încet încet la un consum constant, poate chiar zilnic și altă persoană să consume ocazional și să nu devină dependentă neapărat.

Dar toate aceste lucruri țin de foarte multe aspecte: de echilibrul, de starea psihologică, de mediul familial de sprijinul pe care le are, de educație, de factori genetici. O persoană care are în familie să spunem persoane care au avut sau au o dependență pentru alcool au un risc mai mare ca ei să dezvolte o dependență de un anumit tip de drog.

9. Europa Liberă: Să presupunem că ești părinte de pre-adolescență. Ce faci ca al tău copil să nu ajungă dependent și chiar la supradoză?

Carmen Oprea: Părinții de pre-adolescenți trebuie să gândesc gândească la toate lucrurile de la început, dinainte de a ajunge la vârsta adolescenței. Primii ani de viață sunt cei mai importanți.

Sunt acei primi cinci ani în care se creează legătura cu familia, în care învață să și construiască niște abilități, să-și dezvolte niște mecanisme de adaptare, sau de liniștire, în care învață că există anumite lucruri care se fac, anumite lucruri care nu se fac. Se integrează normele și conduitele sociale, în care învață diferența între ce e bine și ce e rău, învață că trebuie să fie încurajați spre succes și spre promovarea valorilor personale, acelea reale, nu cele care sunt sunt văzute sau promovate în mediul exterior.

Îți mai recomandăm De ce sunt elevii români analfabeți funcțional. Educația formelor fără fond și a veșnicei lipse de timp

De la cele mai mici vârste e bine să fim alături de copil, să fim deschiși, sinceri, să-i încurajăm succesul și să îl sprijinim orice ar fi; să-i oferim iubire și afecțiune, dar în același timp să existe un cadru foarte bine determinat, în care regulile să fie foarte stabilite, să existe de la început stabilite sancțiuni pentru încălcarea normelor.

Să existe un spațiu îngrădit în care el să se dezvolte, pentru un copil care este în fața necunoscutului va deveni un adult foarte anxios, pentru că nu va ști cum să gestioneze aceste probleme pentru că nu are experiență de viață a adultului, trecerii prin anumite situații.

Și atunci evident că la un moment dat va ajunge să recurgă la soluții rapide, de tipul consumului de droguri, pentru a evita acea neliniște pe care o resimte când nu știe cum să-și gestioneze sau să își acopere golul interior.

10. Europa Liberă: Dacă un părinte nu a stabilit acest cadru de la început, poate deveni prea tardiv ajutorul pe care părintele este dispus să îl ofere?

Nu există nici prea devreme nici prea târziu. Sigur că nu putem să vorbim de consumul de droguri cu un copil care este în clasa întâi sau a doua, dar putem să vorbim despre norme de conduită și despre valori pro-sociale și despre reguli în general, despre importanța lor.

Iar în momentul în care un adolescent deja vedem că începe să consume, este foarte important dacă simțim că situația ne depășește să apelăm la specialiști. În momentul în care copilul tău începe să o ia pe un astfel de drum și intri în panică, sigur că devii disperat și ai nevoie de un punct de sprijin, care să te îndrume.

Îți mai recomandăm Scriitori contemporani în testele elevilor români. „Copiii se minunează când văd că autorul trăiește!”

Noi suntem aici și am fost întotdeauna și vom fi și de acum încolo la dispoziția tuturor celor care au nevoie de astfel de îndrumări. Toate serviciile noastre sunt gratuite, confidențiale.

Specialiști de aici sunt aici pentru a ajuta, nu pentru alte motive. Toți specialiștii din cadrul Agenției Naționale Antidrog sunt niște persoane extrem de empatice, suntem majoritatea părinți, știm ce înseamnă să treci prin situații dificile și avem o experiență atât de îndelungată cu consumatorii de drog încât putem să oferim o perspectivă foarte obiectivă asupra situației și nu au de ce să evite să apeleze la noi. Avem și programe structurate pentru părinți, în care putem să îi învățăm și o facem.