Toni Grecu, printre pacienții evacuați de la „Matei Balș”

România - Toni Grecu

Toni Grecu, fondatorul grupului de divertisment „Divertis” se afla printre pacienții internați la spitalul „Matei Balș” și evacuați vineri dimineață după incendiul izbucnit în Pavilionul Cinci al spitalului.

El a dezvoltat o formă de Covid care a necesitat suplimentarea de oxigen de la aparate.

„Toni este evaluat acum de medicii de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Nu știu care este exact starea lui. Știu doar că incendiul a avut loc la parter, iar Toni se afla într-un salon de la etajul doi”, a declarat pentru Libertatea Cristina Grecu, soția artistului.

O secție din Pavilionul V al Institutului ”Matei Balș”, în care se aflau bolnavi Covid, a luat foc vineri dimineață. Cinci oameni au murit, dintre care patru arși de vii, iar peste 100 de pacienți au fost evacuați și direcționați către alte spitale. Pacienții Covid erau în stare medie și gravă.

Incendiul a fost semnalat la 5.03 la linia de urgență 112, la 5.13 a ajuns primul echipaj de intervenție, iar la 5.14 a fost declanșat planul roșu.

Cinci pacienți au murit: patru au fost carbonizați, iar altul în timpul manevrelor de resuscitare.

La faţa locului au fost mobilizate 38 de echipaje de prim ajutor şi şase echipaje de terapie intensivă mobilă.

Circa 100 de pacienți au fost mutați la alte spitale din Capitală.

Primele informații, neconfirmate de ancheta în desfășurare, arată că o posibilă cauză a incendiului ar fi utilizarea unei aeroterme.

Un reprezentant al firmei Nec Pro Logistic, care asigură mentenanța instalației electrice de la Matei Balș, a declarat că a recomandat spitalului să nu se utilizeze improvizații și că toată iarna ar fi existat probleme cu căldura.

Oficial, în saloane nu erau probleme cu căldura. Fiica unei paciente care i-a dus mamei sale o aerotermă în salon, cu acordul personalului spitalului, susține însă că era frig în saloane.

Mentenanța lunară a instalației electrice exterioare și interioare a fost contractată pe 5 februarie 2020 pentru suma de 25.898 de euro.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Procurorii au ajuns la fața locului la scurt timp după tragedie și au început cercetările.

Îți mai recomandăm Exclusiv. Momentul în care flăcările izbucnesc la parterul spitalului „Matei Balș”