Linkuri accesibilitate

Incendiul a izbucnit la Pavilionul V al Institutului
Incendiul a izbucnit la Pavilionul V al Institutului

Incendiul de la Institutul ”Matei Balș” din București: O a cincea victimă, găsită carbonizată după câteva ore

Patru persoane și-au pierdut viața într-un incendiu izbucnit vineri dimineață la parterul Institutului Matei Balș din Capitală. Peste 100 de pacienți Covid au fost evacuați și transportați către alte spitale din București. Cauza incendiului nu este, deocamdată, cunoscută.

14:43 29.1.2021

„Ieși din birou și faceți-vă treaba! Altfel, plecați acasă!”, a fost mesajul premierului Florin Cîțu pentru toți angajații din sistemul public din România, în prima declarație după incendiul de la Institutul „Matei Balș”.

Premierul a spus că a fost informat de către șeful DSU, Raed Arafat, la prima oră a dimineții și de atunci a ținut legătura cu toate instituțiile care s-au implicat în stingerea incendiului și în salvarea pacienților.

„Intervenția a fost rapidă, eficientă. Lucrurile au fost ținute sub control. Dacă nu era așa, situația ar fi fost alta acum”, a spus Florin Cîțu.

Referitor la incendiu, Cîțu a ținut să precizeze că nu este suficient ca în sistemul de sănătate banii să meargă în cea mai mare parte pentru salarii.

Metehnele sistemului de sănătate din România și-au făcut prezența și astăzi, în această tragedie. Deși au fost alocate resurse importante acestui sector, doar anul trecut au fost alocați 6.1% din PIB, doar o mică parte din această sumă a fost alocată investițiilor. Este momentul pentru toată lumea să înțelegeam că nu putem să mergem așa mai departe. Nu putem să alocăm 90 % pentru salarii și sporuri. Este nevoie să alocăm resurse pentru investiții”, a spus premierul.

14:22 29.1.2021

Raed Arafat a oferit mai multe detalii despre intervenția autorităților, într-o intervenție la Digi24.

  • Au fost două cazuri - unul în stop-cardiac care a decedat la Floreasca, un pacient care a necesitat intubație
  • Sunt pacient în stare intermediară din cauza infectării cu coronavirus
  • Au fost pacienți cu arsuri, dar fără probleme grave care să necesite un centru de mari arși
  • Au fost identificate 280 de locuri libere în secții la nivelul Bucureștiului și în proximitate pentru pacienți. Din fericite, au fost nevoie doar de 53 de pacienți care au fost mutați
  • Nu știm cauza producerii incendiului. Trebuie să lăsăm parchetul și experții să stabilească cauza
  • Orice aparat în plus care nu este luat din spital nu este un lucru binevenit
14:07 29.1.2021

Custodele Coroanei Regale, Principesa Margareta, a transmis un mesaj de condoleanțe familiilor victimelor incendiului de la Spitalul Matei Balș.

Familia Regală și cu mine suntem alături de familiile îndoliate și le transmitem condoleanțe pentru pierderea celor dragi. De asemenea, le dorim însănătoșire tuturor pacienților afectați de incendiu.

Multe aspecte din societatea noastră lasă încă de dorit, însă siguranța pacientului trebuie să fie o prioritate. România de astăzi are nevoie de o infrastructură sanitară modernă. Trebuie să găsim puterea de a îndrepta lucrurile pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete", a transmis Casa Regală a României într-un comunicat de presă.

13:29 29.1.2021

Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe după tragedia de dimineață de la Institutul Matei Balș în care cinci persoane au decedat ca urmare a unui incendiu.

Șeful statului a subliniat că sistemul sanitar are nevoie de o reformă profundă pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.

Aici avem de-a face cu probleme structurale în spitalele din România și am solicitat noului ministrului Sănătății să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate din România și aștept cât de curând primele idei pentru a putea demara această reformă", a transmis Klaus Iohannis.

Declarațiile integral

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG