Șefa adjunctă pentru drepturile omului din ONU, Nada al-Nashif, a spus pe 9 iulie că există „încălcări grave” ale drepturilor omului în multe locuri din regiunea controlată de separatiști, inclusiv în închisoarea Izolyatsia din Donețk. Aceste încălcări „continuă zilnic, în mod sistematic”, a declarat Nashif în fața Consiliului pentru Drepturile Omului.
Guvernul de la Kiev se luptă cu separatiștii pro-ruși din regiunile estice Donețk și Luhansk încă din 2014, când Moscova a ocupat Peninsula Crimeea. Conflictul a ucis până acum peste 13.000 de oameni.
Îți mai recomandăm De la sciți la goți: Rusia „prădătoare” găsește aur și dezgroapă antichitățile din CrimeeaComisarul adjunct pentru drepturile omului, prezentând un raport pe tema arestărilor și torturii în estul Ucrainei, a menționat că, de la începutul conflictului, în jur de 4.000 de persoane au fost torturate sau cel puțin tratate rău în detenție.
„Există extrem de puțină răspundere pentru încălcarea drepturilor omului de ambele părți ale conflictului. Avem mii de victime, dar doar zeci de vinovați”, a continuat Nashif. Conform acesteia, apogeul torturilor a fost la începutul conflictului, dar continuă și acum.
„De la sfârșitul anului 2016, a scăzut substanțial folosirea locațiilor neoficiale pentru a ascunde acolo deținuții din conflict pe perioade lungi” în zonele controlate de guvern. Cu toate acestea, cei de la ONU încă înregistrează cazuri din zonele controlate de Kiev în care cei deținuți din cauza conflictului sunt închiși în apartamente închiriate sau camere de hotel timp de mai multe zile înainte să ajungă în închisorile oficiale.
Îți mai recomandăm Ucraina | Acuzații de sexism la adresa Ministerului Apărării. Femeile cadeți, obligate să mărșăluiască pe tocuriÎn teritoriile separatiste, însă, „majoritatea” detențiilor în urma conflictului sunt arbitrare. „În teritoriile controlate de grupări armate, arestările în faza inițială a conflictului nu corespundeau procesului legal. Erau mai degrabă dispariții forțate”, a declarat Nashif.
Reprezentanții ONU nu au putut cerceta în teren situația din Crimeea, ci au trebuit să se bazeze pe informațiile colectate de la distanță. Cu toate acestea, în raport este menționată hărțuirea avocaților de către autoritățile ruse și faptul că multe decizii în procese importante au fost luate în lipsa unei judecate corecte.
Autoritățile ruse au torturat mai mulți deținuți aflați în custodia lor pentru a-i forța să mărturisească sau să depună mărturie împotriva altora. „Raportul punctează eșecul continuu al Federației Ruse de a-și îndeplini obligațiile în ceea ce privește drepturile omului în teritoriile ocupate”, a declarat Nashif.
De asemenea, mai mulți martori ai lui Iehova (organizație interzisă în Rusia) au fost condamnați pentru extremism și 19 persoane, dintre care 11 tătari, au fost arestate fără niciun motiv oficial.
Până și Biserica Ortodoxă din Ucraina este în pericol. În Crimeea existau 49 de parohii înaintea conflictului din 2014. Au mai rămas, în 2020, doar cinci.
Îți mai recomandăm O bătrână infirmă din Rusia, condamnată pentru „extremism” din cauza apartenenței la Martorii lui Iehova