„Nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine şi pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe(…) Nu este posibil să se facă o lege pentru o singură persoană”, a spus președintele în plin scandal între PSD și PNL pe această temă.
Declarația a picat foarte prost pentru liberali și în special pentru Nicolae Ciucă, cel care a susținut modificarea legislativă care permitea președintelui să candideze independent pe listele PNL și s-a arătat revoltat de faptul că Marcel Ciolacu ar fi încălcat înțelegerea ca PSD să o susțină.
Liberalii, buimăciți de lovitura primită
Surse din PNL spun pentru Europa Liberă că nu pricep de ce președintele „s-a supărat” și a dat o astfel de „lovitură” partidului.
„Multora ne este greu să înțelegem de ce președintele a acționat în felul acesta și a aruncat răspunderea în cârca PNL. Nouă ne e clar că știa de modificarea legii și că a fost de acord atunci”.
Îți mai recomandăm Ce jocuri face președintele Iohannis și cum a ajuns mărul discordiei în coalițiePNL a încasat o lovitură – campania este în plină desfășurare, partidul nu stă grozav în sondaje, iar procentele lui Nicolae Ciucă arată că nu reușește să intre în turul al doilea de scrutin, fiind plasat pe poziția 5 sau 6.
„Am fost lăsați în offside și de PSD, și de președintele Iohannis, iar opinia publică a înțeles că PNL este o anexă a palatului Cotroceni”, spune sursa menționată.
Aceasta explică pentru Europa Liberă că mulți liberali se simt „trădați” de președinte, care i-a pus într-o situație „imposibilă”.
Și din punctul de vedere al analistului politic Ovidiu Voicu, președintele Iohannis a dat o „lovitură” PNL.
„S-a spălat pe mâini și i-a lăsat să încaseze electoral. A ales varianta care îl avantajează personal, nu i-a păsat de partid. Mi s-a părut o insultă la adresa PNL”, spune analistul pentru Europa Liberă.
Dilema PNL: cu sau fără Iohannis pe listă
Ce este însă de făcut pentru a ieși din acest impas? Liberalii cu care Europa Liberă a stat de vorbă ridică din umeri. Iar asta pentru că nici lor nu le este clar care sunt intențiile președintelui Iohannis – vrea sau nu să candideze la Senat.
Cum acesta s-a pronunțat împotriva modificării legii și a declarat, de asemenea, că nu își va da demisia din funcția de președinte, nu rămâne decât formula să candideze pe listele PNL ca independent, dar fără să fie modificată legea, așa cum s-a întâmplat în 2004 pentru Ion Iliescu.
De fapt, varianta este cea propusă de Florin Iordache, șeful Consiliului legislativ, care face recurs la Decizia Curții Constituționale din 2004 și introduce o distincție între „candidații independenți”.
„Din declarația președintelui a reieșit că dorește să candideze și probabil va merge pe soluția Iordache, dacă BEC îi dă un răspuns pozitiv”, spune analistul politic Ovidiu Voicu.
PNL așteaptă vineri răspunsul Biroului Electoral Central (BEC) în această chestiune (ședința de joi, 26 septembrie, a fost amânată), care însă nu va rezolva dilema politică în care se află partidul.
Îți mai recomandăm PNL vrea să schimbe legea pentru a-i permite lui Klaus Iohannis să candideze la ParlamentLiberalii au intrat în silenzio stampa
Din punctul de vedere al lui Daniel Fenechiu, unul dintre inițiatorii amendamentului cu bucluc, este nevoie de o decizie politică, una a întregii conduceri a partidului, care a știut de modificarea legislativă.
„ Cel mai probabil vom ține cont de decizia președintelui în ce privește legea, dar este nevoie de o decizie politică ca să știm dacă mergem înainte sau nu cu o candidatură”, spune Daniel Fenechiu pentru Europa Liberă.
Aceasta susține că modificarea legii a fost discutată cu PSD nu doar în aprilie, ci și la finalul lui august, începutul lui septembrie, iar comportamentul de acum al PSD „arată adevărata față a acestui partid, iar ceea ce s-a întâmplat este începutul sfârșitului unei colaborări”.
Pe de altă parte, Daniel Fenechiu admite că inițiativa și scandalul creat în jurul ei nu le-au adus puncte electorale, ba din contra.
Premierul Marcel Ciolacu a admis la HotNews că a existat o „discuție politică unde, totuși, discuția s-a rezumat la faptul că este o lege care priveşte o singură persoană”.
Marcel Ciolacu mai spune că, în aprilie, „domnul preşedinte Iohannis dorea să fie la NATO sau la Comisia Europeană. Eu cred că trebuie să fim câteodată şi bărbaţi politici şi să recunoaştem când am dorit un lucru că s-a dovedit a fi un lucru greşit sau negreşit, s-a comentat de către societate”.
Comentariile în societate s-au amplificat în special după ce Marcel Ciolacu a a dat înapoi și a refuzat să voteze inițiativa PNL.
Decizia politică pentru eventuala introducere a lui Klaus Iohannis pe listele PNL nu va fi însă o problemă, explică analistul Ovidiu Voicu.
„PNL îl va pune pe liste pe Iohannis, nu există în partid forța politică de a i se opune chiar dacă mulți liberali își dau seama că partidul va avea de plătit un cost electoral. A ajuns un partid slugarnic care face ceea ce i se ordonă”, ne declară analistul.
Din informațiile Europei Libere, vineri, după răspunsul BEC, va avea loc o discuție a conducerii partidului pentru a se hotărî ce e de făcut, apoi o discuție la Cotroceni.
Până atunci în PNL s-a dat ordin să nu se facă declarații publice și să nu se ofere explicații pe marginea declarației președintelui.
Liberalii încearcă să mute atenția publică de la subiectul candidaturii lui Iohannis, atacând PSD pe alte teme, cum ar fi proasta absorbție a fondurilor europene.
Cu toate acestea, subiectul Iohannis e greu de îngropat și scos dintr-un context negativ, mai ales după ce a pierdut procesul pentru una din casele din Sibiu și ar trebui să restituie statului o sumă mare.
Îți mai recomandăm Familia Iohannis a mai pierdut o casă în instanță și trebuie să restituie 260.000 de euro obținuți din chirii