Companiile aeriene și aeroporturile din Europa s-au confruntat, vara aceasta, cu o serie de zboruri întârziate sau anulate, ca urmare a lipsei de personal și a grevelor. Unele aeroporturi au fost nevoite să impună restricții în ceea ce privește capacitatea.
Haosul din aeroporturi continuă și după perioada vacanțelor de vară, existând posibilitatea ca problemele să persiste până după 2023, spun experții.
Sectorul aviatic începuse să își revină după pandemia de Covid-19, însă se confruntă acum cu noi probleme care afectează călătoriile. Costul crescut al combustibilului dar și inflația cauzată de războiul pornit de președintele rus, Vladimir Putin, în Ucraina creează un obstacol major odată cu sosirea iernii și a sezonului festiv.
Îți mai recomandăm Război în Ucraina | Proces al victimelor împotriva mercenarilor ruși de la Wagner. Rusia revine în acordul ONU de transport al cerealelor.În prezent, în spațiul aerian european se află în permanență circa 30 de aeronave militare, potrivit generalului Karsten Stoye, directorul cooperării civil-militare și consilier militar în cadrul Eurocontrol. Această nouă prezență militară, deși necesară, afectează modul în care este gestionat spațiul aerian.
În cadrul conferinței Eurocontrol, care a avut loc la Brussel pe 4 Octombrie 2022, Karsten Stoye a explicat că NATO operează într-un „nou mod normal”, cu o prezență militară sporită pe flancul estic.
Aliniatul 21 din cadrul noului concept strategic al NATO, stabilit la Madrid în iunie 2022, subliniază importanța măsurile de disuasiune, inclusiv întărirea domeniului apărării anti-rachetă.
Prezența militară aeriană sporită creează nevoia unei cooperări mai strânse între sectorul aviatic militar și cel comercial, a spus Karsten Stoye după conferința Eurocontrol.
Traian Bădulescu, expert în domeniul turismului, a explicat pentru Europa Liberă, că efectele războiului asupra industriei aviatice sunt de natură economică.
„Creșterea prețului la combustibil, pandemia, lipsa de personal, mulți s-au recalificat, au plecat în alte domenii, lanțul de aprovizionare,” sunt printre probleme cel mai des întâlnite în industrie.
Expertul a explicat că cererea pentru zboruri a revenit la nivelul ei pre-pandemic.
Low-costurile (...) vor cam dispăreaTraian Bădulescu
Totuși, războiul din Ucraina își va lăsa amprenta, indirect, asupra companiilor low-cost, despre care el spune că nu își vor mai putea permite aceleași tarife foarte mici ca în trecut.
„Cred că low- costurile, de acum înainte, nu vor mai practica tarifele acelea de un euro, zece euro. (Ele) vor cam dispărea. Într-adevăr vorbim și de o creștere a prețurilor pentru zbor, cu undeva până la 30-40% față de anii precedenți,” spune Traian Bădulescu.
Potrivit Consiliului Național al Aeroporturilor (CNA), traficul din circuitul aeroporturilor europene a crescut la 61% în luna septembrie față de 2021. Însă problema personalului persistă, neexistând suficient personal la sol care să gestioneze toate zborurile din aeroporturi.
Cel mai aglomerat aeroport din Europa, Heathrow, din Londra, se confruntă în prezent cu un deficit de personal de 25.000 de persoane. În luna iulie, aeroportul a fost nevoit să restricționeze capacitatea în aeroport la 100.000 de persoane. Restricția a fost ridicată la data de 30 octombrie 2022. Reprezentanții aeroportului au spus că se așteaptă la o circa 60-62 de milioane de pasageri iarna aceasta.
Însă deficitul de personal persistă iar angajații actuali rămân nemulțumiți de condițiile de muncă. În luna octombrie, personalul agenției Eurowings, subsidiară a Lufthansa, a intrat în grevă pentru trei zile. Greva a afectat 30.000 de pasageri și 250 de zboruri, potrivit Schengen Visa Info.
Prognoze sumbre după războiul din Ucraina
Potrivit unei prognoze a Eurocontrol, traficul aerian nu își va reveni până în 2024. Prognoza are în vedere trei scenarii, de la cel mai optimist la cel mai pesimist. Scenariul optimist prevede o recuperare până în 2023, iar cel pesimist prevede o recuperare până în 2028.
Războiul din Ucraina este un factor major când vine vorba de prognozele Eurocontrol. Din 2021 până în 2022, spațiul aerian prin care se poate circula a fost redus drastic. A fost redus numărul zborurilor deasupra țărilor baltice, peninsulei scandinave și deasupra Poloniei și a crescut numărul zborurilor prin țările din sud-estul Europei.
În plus, prognozele văd spațiul aerian din Ucraina, Belarus, Moldova și Rusia închis până în 2028.
Eurocontrol a luat în vedere patru mari riscuri când vine vorba de efectele războiului asupra spațiului aerian european.
- Creșterea inflației ca urmare a războiului dintre Rusia și Ucraina;
- Volatilitatea prețului combustibilului. Aceste costuri reprezintă un mare risc pentru companiile aeriene care încă își revin ca urmare a pandemiei de Covid-19;
- Schimbări ale spațiului aerian. Organizația prevede riscul schimbării rutelor de zbor ca urmare a războiului din Ucraina;
- Atacuri teroriste, interdicții de călătorie între țări și dezastre naturale.