Linkuri accesibilitate

Locuitorii capitalei ucrainene au rămas fără apă după utlimele atacuri rusești cu rachete asupra Kievului
Locuitorii capitalei ucrainene au rămas fără apă după utlimele atacuri rusești cu rachete asupra Kievului

Război în Ucraina | Kievul, lăsat fără apă după atacul rusesc cu rachete. Minorii ruși puși să coase la școală haine pentru soldați

Mai multe explozii au fost auzite luni dimineață în capitala Ucrainei, Kiev. În Harkov, armata rusă ar fi atacat puncte cheie de infrastructură, susțin autoritățile locale ucrainene.

22:57 31.10.2022

Ucraina spune că a eliminat luni majoritatea rachetelor rusești folosite pentru a ataca infrastructura

Ucraina susține că a eliminat luni aproximativ 90% dintre rachetele rusești utilizate în mai multe atacuri asupra infrastructurii sale.

Statul Major al armatei, citat de CNN, a spus că „inamicul a atacat infrastructura militară și civilă cu 55 de rachete ghidate de aeronave, dintre care 45 au fost doborâte de apărătorii noștri”.

În actualizarea operațională de luni, Statul Major a declarat că forțele ruse au continuat să atace fără succes părți din regiunea Donețk, în principal zonele din jurul Bakhmut și Avdiivka.

22:53 31.10.2022

UE condamnă decizia Rusiei de a suspenda participarea la inițiativa privind cerealele din Marea Neagră

Uniunea Europeană a condamnat luni decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul intermediat de ONU privind inițiativa privind cerealele Mării Negre.

„Decizia nejustificată a Rusiei de a-și suspenda participarea la Inițiativa ONU pentru cereale la Marea Neagră împiedică exportul de cereale atât de necesar pentru a aborda criza alimentară globală”, a spus într-o declarație șeful UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, citat de The Guardian.

„Rusia este singura responsabilă pentru criza globală de securitate alimentară pe care a provocat-o de războiul său de agresiune neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei și blocarea porturilor maritime ucrainene”, a spus acesta.

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a declarat că va suspenda participarea la acordul de cereale după atacurile cu drone asupra orașului Sevastopol din Crimeea.

UE a spus că de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, Moscova a „armat hrana și foamea”.

„Acțiunile deliberate ale Rusiei, inclusiv distrugerea stocurilor, perturbarea producției și impunerea de restricții de cote asupra propriului export de produse alimentare și îngrășăminte, au exacerbat criza globală a securității alimentare”.

Acordul cu Marea Neagră a fost intermediat în iulie de Națiunile Unite și Turcia.

În ciuda deciziei Rusiei de a se retrage, Kievul a declarat că 12 nave au putut părăsi porturile ucrainene la Marea Neagră începând de luni dimineață.

21:11 31.10.2022

ONU respinge afirmația Rusiei privind implicarea unei nave cu cereale în atacul de la Marea Neagră

ONU a respins luni afirmația Moscovei conform căreia o navă de marfă civilă care transporta cereale ucrainene ar fi putut fi implicată într-o lovitură cu drone împotriva Rusiei, relatează AFP.

Martin Griffiths, șeful agenției umanitare ONU, a declarat Consiliului de Securitate din New York că nu se aflau astfel de nave în „zona de siguranță” a coridorului maritim din Marea Neagră la momentul în care Rusia a declarat că atacul a avut loc.

„Nici o navă nu a raportat un incident în weekend”, a spus Griffiths. Coridorul „nu oferă nici acoperire și nici protecție pentru acțiunile militare ofensive sau defensive.”

Moscova s-a retras duminică din inițiativa pentru cereale din Marea Neagră, intermediată de ONU, după ce a spus că flota sa din Crimeea a fost vizată de un atac cu drone, acuzații pe care ambasadorul rus le-a reiterat și în Consiliul de Securitate.

Ministerul rus al Apărării a declarat că una dintre drone ar fi putut fi lansată „de la bordul uneia dintre navele civile închiriate de Kiev sau de comandanții săi occidentali pentru exportul de produse agricole din porturile maritime ale Ucrainei”.

21:10 31.10.2022

Rusia consideră că deplasarea navelor pe coridorul Mării Negre este „inacceptabilă”

Rusia a declarat că este „inacceptabil” ca navele să reia trecerea printr-un coridor de securitate al Mării Negre, după ce Moscova și-a suspendat participarea la inițiativa pentru cereale din Marea Neagră, intermediată de ONU, relatează Reuters.

„Mișcarea navelor de-a lungul coridorului de securitate este inacceptabilă, deoarece conducerea ucraineană și comanda forțelor armate ale Ucrainei o folosesc pentru a desfășura operațiuni militare împotriva Federației Ruse”, a declarat ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG