Refugiații ucraineni din București au marcat trei ani de război: „Mergem acasă, dacă suntem în siguranță”

Sute de ucraineni care trăiesc la București au manifestat duminică, 23 februarie, cu o zi înainte să se împlinească trei ani de la invazia rusă în țara lor. S-au adunat în fața Ambasadei Ucrainei din București și au mers apoi la Ambasada Rusiei.
„Merităm copilăria noastră și jucării, nu tranșee”, spune unul dintre bannerele afișate la manifestație.

Câțiva ucraineni au adus un banner cu pozele civililor omorâți de bombele rusești.
Multe dintre fotografii arată copii uciși.

Manifestanții de la Ambasada Ucrainei au adus cu ei afișe pe care aveau mesaje în limba engleză pentru încetarea războiului, dar și mesaje prin care mulțumeau României pentru ajutorul dat refugiaților în acești trei ani.
Unii dintre refugiații ucraineni au venit cu copiii –unii dintre ei merg acum la școală în România.
În fața Ambasadei Ucrainei, refugiații ucraineni au pus pus în scenă drama trăită de ei și de rudele lor.
Sceneta arăta viața liniștită pe care o duceau înainte să fie atacați de ruși și dramele prin care au trecut după ce soldații ruși au invadat țara.
Pe lângă Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România, la manifestație au participat și mulți români, printre ei Nicu Ștefănuță, europarlamentar român, vicepreședinte al Parlamentului European.
Ucrainenii prezenți la manifestația prin care au comemorat trei ani de război urmăresc îngrijorați discuțiile legate de o eventuală pace în țara lor.
Multe dintre mesajele de pe pancarele lor erau legate de discuțiile de pace.
„Egoul unui miliardar nu ar trebui să decidă soarta Ucrainei”, este unul dintre mesajele afișate la protest, cu referire la Elon Musk.
De la Ambasada Ucrainei, manifestanții au mers la Ambasada Rusiei, apoi în marș până în Piața Universității, care a fost punctul final al protestului.
Mulți dintre ucraineni au spus că ar vrea să se întoarcă acasă doar dacă se termină războiul, pentru că acum nimic nu e sigur.
„Părinții mei sunt la Kiev și nu știu dacă nu îi va lovi racheta, pentru că acolo e o loterie, nu știi niciodată dacă nu urmezi tu”, spune Victoria, refugiată din Ucraina.
Ucrainencele îmbrăcate în haine tradiționale au jucat o scenetă prin care au arătat ce înseamnă trecerea de la pace la război.
La protest, au fost mesaje adresate președinților SUA și Rusiei.
Pe 24 februarie 2025 se împlinesc trei ani de la începerea războiului Rusiei în Ucraina, iar în ultima noapte a avut loc cel mai mare atac cu drone de la începutul invaziei rusești.