Linkuri accesibilitate

 
Ucraina a fost atacată cu un număr record de drone. Putin spune că are misiune de la Dumnezeu să apere Rusia

Ucraina a fost atacată cu un număr record de drone. Putin spune că are misiune de la Dumnezeu să apere Rusia


O biserică din Krivoi Rog, în centrul Ucrainei, afectată de bombardamentelor rusești din 23 februarie 2025.
O biserică din Krivoi Rog, în centrul Ucrainei, afectată de bombardamentelor rusești din 23 februarie 2025.

Rusia a lansat 267 de drone împotriva Ucrainei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, au anunțat Forțele Aeriene Ucrainene. Este un atac cu un număr record de drone în cei trei ani de război, care se împlinesc peste o zi.

267 de drone au fost reperate pe cerul Ucrainei în noaptea de 22 spre 23 februarie, a anunțat duminică dimineață purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuri Ignat.

„Un record pentru un singur atac” de la începutul invaziei, în urmă cu aproape trei ani, a spus Ignat, conform AFP.

138 de drone au fost interceptate de apărarea aeriană, în timp ce 119 au fost „pierdute” fără a provoca pagube, a declarat a mai spus oficialul ucrainean.

El nu a spus ce s-a întâmplat cu restul de zece, dar armata ucraineană a menționat într-o postare separată că mai multe regiuni, inclusiv Kievul, au fost lovite.

Forțele aeriene ucrainene au mai spus că Rusia a folosit în atac și trei rachete balistice Iskander-M/KN-23.

Echipele de urgență intervin în urma unui atac rusesc în Krivoi Rog, regiunea Dnipropetrovsk, Ucraina, 23 februarie 2025.
Echipele de urgență intervin în urma unui atac rusesc în Krivoi Rog, regiunea Dnipropetrovsk, Ucraina, 23 februarie 2025.

În atacul din ultima noapte au fost vizate zonele Harkov, Poltava, Sumî, Kiev, Cernigău, Cherkasî, Kirovohrad, Jîtomir, Hmelnițki, Rivne, Nikolaiev, Odesa și Dnipropetrovsk.

Autoritățile nu au furnizat încă un bilanț al victimelor și amploarea pagubelor, evaluarea fiind încă în curs duminică după-amiază.

Bilanțuri provizorii sunt cunoscute deocamdată în:

Kiev: atacurile cu drone au provocat incendii și daune în trei districte din capitala ucraineană. O casă a luat foc, în timp ce alte case au suferit daune. În districtul Pechera, o explozie a spart geamurile unei clădiri nerezidențiale.

Krivoi Rog, regiunea Dnipropetrovsk: forțele ruse au lovit infrastructura civilă, omorând o persoană și rănind alte cinci. Serviciile de urgență au raportat că un incendiu a izbucnit în urma atacului. Salvatorii au scos un bărbat și o femeie de sub dărâmături, însă bărbatul a murit ulterior la spital.

Zaporijia: o femeie de 53 de ani a fost rănită și spitalizată în urma unui atac cu drone. Explozia a provocat un incendiu la o clădire rezidențială cu două etaje și la un camion. Alte câteva case au fost avariate de explozie.

În ciuda dovezilor numeroase, guvernul rus a negat în acești trei ani că ar fi vizat infrastructura civilă din Ucraina.

Oficialii ucraineni și organizațiile internaționale clasifică aceste atacuri drept crime de război, subliniind că nu sunt doar deliberate, ci și nediscriminatorii, vizând zone rezidențiale, școli, spitale și infrastructură esențială, precum rețelele electrice și instalațiile de alimentare cu apă.

Zelenski: Este cel mai mare atac în trei ani de război

„În ajunul celei de-a treia aniversări a războiului la scară largă, Rusia a lansat 267 de drone împotriva Ucrainei - cel mai mare atac de când dronele iraniene au început să lovească orașele și satele ucrainene”, a spus președintele Ucrainei, duminică.

Volodimir Zelenski a adăugat că, în ultimele șapte zile, forțele ruse au atacat Ucraina cu aproape 1.150 de drone, peste 1.400 de bombe aeriene ghidate și 35 de rachete.

„Le mulțumesc tuturor celor care resping zilnic astfel de atacuri - aviația noastră, trupele de rachete antiaeriene, unitățile de război electronic și grupurile mobile de foc ale Forțelor aeriene și ale Forțelor de apărare. De asemenea, le mulțumesc celor de pe teren care salvează vieți și răspund la consecințele bombardamentelor - Serviciul de urgență de stat, medicii și Poliția națională”, a adăugat el.

Zelenski a mai spus că „războiul continuă”, iar „toți cei capabili să ajute la apărarea aeriană trebuie să lucreze pentru a spori protecția vieții umane”.

„Trebuie să facem tot posibilul pentru a aduce o pace durabilă și dreaptă în Ucraina. Acest lucru este realizabil prin unitatea tuturor partenerilor - avem nevoie de forța întregii Europe, de forța Americii, de forța tuturor celor care doresc o pace durabilă. Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri care ne ajută și înțeleg acest lucru”, a mai spus el, într-o postare pe X.

Sâmbătă seară, un atac cu rachete rusești a provocat moartea unui om și rănirea altor cinci în orașul Krivoi Rog din centrul Ucrainei, au anunțat autoritățile regionale.

Pentru a încerca să împiedice atacurile zilnice ale Rusiei, Ucraina a încercat de-a lungul conflictului să perturbe logistica rusă departe de front, în special prin atacarea directă a bazelor militare și a siturilor industriale din interiorul Rusiei.

De cealaltă parte, 20 de drone ucrainene lansate împotriva Rusiei au fost distruse peste noapte, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un raport publicat duminică.

Putin afirmă că Dumnezeu i-a încredințat misiunea de a apăra Rusia

Vladimir Putin depune o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut de lângă zidul Kremlinului, pentru a marca Ziua Apărătorului Patriei, pe 23 februarie 2025.
Vladimir Putin depune o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut de lângă zidul Kremlinului, pentru a marca Ziua Apărătorului Patriei, pe 23 februarie 2025.

Între timp, la o ceremonie de acordare a unor decorații militare, organizată duminică dimineață, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Dumnezeu și soarta i-au încredințat lui și armatei sale „misiunea” de a apăra Rusia.

„Soarta așa a vrut, Dumnezeu așa a vrut, dacă pot spune așa. O misiune pe cât de dificilă, pe atât de onorabilă - apărarea Rusiei - a fost pusă pe umerii noștri și ai voștri”, le-a spus el militarilor care au luptat în Ucraina, în ajunul celei de-a treia aniversări a ofensivei Moscovei.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, Kremlinul susținând că scopul său este de a se proteja împotriva amenințării extinderii NATO. În cei trei ani de război, Moscova a mai invocat și alte motive pentru declanșarea războiului, precum „învingerea nazismului”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG