3 minute | Sfidarea Congresului în dosarul 6 ianuarie, rebeliunea tory, Omicron se extinde

Câteva sute simpatizanți ai fostului președinte Donald Trump din miile de protestatari au luat Capitoliu, clădirea Congresului SUA, exact când Legislativul se adunase ca să valizede alegerea noului președinte, la 6 ianuarie 2021. Investigația Congresului a început în iulie.

Omicron se extinde cu repeziciune. Potrivit OMS, noua tulpină a fost confirmată deja în 77 de state. Vestea bună este că provoacă simptome mai puțin grave, vestea proastă este că Omicron poate aglomera spitalele și afecta masiv sistemele de sănătate, cu efecte directe asupra îngrijirii pacienților.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Politica internă americană și britanică domină primele pagini ale marilor publicații internaționale. Plus noi îngrijorări legate de pandemie.

Iată principalele știri:

  • Șeful staff-ului fostului președinte Trump, acuzat de sfidare a Congresului, după ce a lipsit la două audieri legate de asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.
  • Premierul britanic Johnson se confruntă cu rebeliunea propriului partid; Camera Comunelor a aprobat ieri certificatul verde cu voturile laburiștilor, din opoziție.
  • Omicron se răspândește cu o viteză mult mai mare decât precedentele tulpini ale SARS-COV-2. România e încă într-un respiro.

Fostul șef al staff-ului prezidențial refuză să mai dea informații

Unul din cei mai apropiați oameni de fostul președinte Donald Trump, Mark Meadows, a furnizat membrilor comitetului care investighează asaltul asupra Capitolului din 6 ianuarie 2021 nouă mii de documente și înregistrări. După cum relatează BBC, el a schimbat însă tactica și a refuzat să mai vină la audieri.

Ca și președintele Trump, Meadows invocă așa-numitul privilegiu executiv, adică dreptul înalților oficiali de a secretiza informații.

Fostul șef al staff-ului președintelui Trump, Mark Meadows, a furnizat membrilor comitetului care investighează asaltul asupra Capitolului din 6 ianuarie 2021, nouă mii de documente și înregistrări. După care nu s-a mai prezentat la audieri.

Dar judecătorii au respins, în urmă cu cinci zile, apelul președintele Trump legat de secretizare. În urma votului din Camera Reprezentanților, fostul șef al staff-ului său, Mark Meadows, riscă un an de închisoare și o amendă de 100.000 de dolari. Aceasta în măsura în care un tribunal va confirma acuzația de sfidare a Legislativului.

Potrivit Washington Post, votul - 222 „pentru” și 208 „contra” - s-a împărțit de-a lungul eșicherului politic, numai doi republicani alăturându-se acuzațiilor. Ambii fac parte din comitetul de investigație al Congresului.

New York Times se oprește, de altfel, asupra contribuției la anchetă a republicanei Liz Cheney, reprezentanta statului Wyoming. Ostracizată de propriul partid în momentul în care l-a criticat pe Donald Trump care pretindea că înfrângerea sa a fost cauzată de falsificarea alegerilor, ea și colegul Adam Kinzinger/ Illinois sunt singurii republicani din comitetul de investigație al Congresului, asigurând bipartizanatul politic.

În această săptămână, Liz Cheney a impresionat audiența dând citire unei liste lungi de mesaje primite de Mark Meadows în timpul asediului Capitoliului.

Republicani din Congres sau Executiv, chiar fiul președintelui, îi cereau lui Meadows să îl convingă pe Donald Trump să își trimită suporterii acasă: „Președintele trebuie să oprească ce se întâmplă cât de repede posibil!”, „E foarte rău ce se întâmplă aici la Capitoliu.”, „Oprește asta acum!”.

Investigatorii încearcă să afle inclusiv dacă fostul președinte știa în avans de asaltul asupra Congresului chiar în ziua în care se adunase ca să valideze rezultatul alegerilor. Mesajele publice pe care le-a transmis în acea zi sugerează că nu era străin de ce se întâmpla în stradă.

Rebeliunea tory l-a predat pe Boris Johnson laburiștilor

Toată presa britanică de astăzi dezbate, în spații ample, situația critică cu care se confruntă premierul conservator Boris Johnson în propriul partid.

Aprobarea certificatului verde a trecut de Camera Comunelor cu votul laburiștilor, nu cu cel al Partidului Conservator, (tory) de guvernământ, cu totul 369 „pentru” și 126 „contra”. 99 de rebeli, după calculele făcute de The Guardian și nu numai, inclusiv cel al fostului premier, Theresa May.

The Times titrează că Johnson se confruntă cu cea mai mare rebeliune din mandatul său și avertizează că disensiunile provocate de certificatul verde îi periclitează autoritatea în multe alte chestiuni și îi pun în pericol funcția.

Pregătirile anti-Omicron l-au pus pe primul ministru conservator Boris Johnson să riște sprijinul propriului partid. Iar pe termen mediu, să își pericliteze poziția în fruntea guvernului, remarcă Times.

Potrivit deciziei de ieri, toți britanicii majori trebuie să prezinte certificatul verde dacă vor să ia parte la reuniuni cu mulți participanți, adică să dovedească vaccinarea cu două doze sau testarea cu rezultat negativ cu maxim 48 de ore înainte, explică BBC.

Hotărârea care a provocat atâtea dispute la Londra face parte dintr-o serie mai largă de măsuri împotriva noii tulpini Omicron cu răspândire extrem de rapidă.

Potrivit OMS, noua tulpină a fost confirmată deja în 77 de state și se întinde cu o viteză fără precedent. Vestea bună este că provoacă simptome mai puțin grave, vestea proastă este că Omicron poate aglomera spitalele și afecta masiv sistemele de sănătate, cu efecte negative asupra îngrijirii pacienților.

Între plagiat, scandalul Șoșoacă și „amicii” ambasadorului rus

În România, politica la vârf s-a mutat la masa negocierilor cu ușile închise în privința împărțirii prefecturilor și al altor funcții cheie din eșalonul doi. Dată fiind insistența și victoriile înregistrate, subiectul pare extrem de important pentru PSD, după cum explică Digi24.

Că în contextul tensionat din regiune, eșaloanele doi și trei ale administrației nu sunt deloc lipsite de importanță stă mărturie întâlnirea ambasadorului rus la București, Valery Kuzmin, cu mai mulți primari.

Mai mulți aleși locali s-au întâlnit cu ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, pentru a discuta probleme economice, spun ei. Ambasada a precizat că s-au discutat și probleme legate de politica zonală

Un vag progres pare a se înregistra în privința plagiatului ministrului Cercetării și Digitalizării, Florin Roman. După cum relatează Libertatea, premierul Ciucă ar fi spus că „demisia ar fi un gest onorabil”. Rămâne de văzut câtă autoritate are premierul...

Aceasta, inclusiv în ceea ce privește scandalul exportat de senatoarea Diana Șoșoacă. Incidentul de vineri, în care aceasta a chemat poliția contra unei echipe de jurnaliști de la televiziunea italiană RAI, în urma neînțelegerilor privind desfășurarea interviului, a fost prezentat pe larg de presa din Italia.

Relatările au avut o asemenea fervoare încât ambasadorul Italiei la București a cerut explicații autorităților române. Răspunsul a venit inclusiv de la Palatul Victoria, în cei mai corecți termeni. Cu mențiunea că „desfășurarea cu celeritate” a investigației ar fi bine să se și întâmple.

Nu este prima dată când comportamentul agresiv al Dianei Șoșoacă, devenită senator în decembrie 2020 pe listele AUR, a șocat opinia publică și a stârnit critici legate de atitudinea timidă a Poliției și a altor instituții menite să aplice legea fără excepții.

Alte subiecte:

  • Mexico City se gândește să renunțe la corride din cauza cruzimii față de tauri, scrie pe prima pagină Washington Post. Ele sunt interzise deja în unele comunități spaniole și state mexicane, dar sfârșitul corridelor în Mexico City ar fi un exemplu major. Prima corridă a avut loc aici în 1526 în onoarea lui Hernán Cortés.
  • O extrem de utilă prezentare a celui mai faimos propagandist chinez, Hu Xijin, găsiți în The Guardian. Voce influentă a naționalismului chinez a coordonat inițial un tabloid. Știe exact cum să atragă masele. Nu e clar dacă înțelege ce a anclanșat.

Dacă aveți comentarii legate de aceste subiecte, vreți să propuneți altele sau aveți informații relevante pe care ar trebui să le verificăm, scrieți-ne la treiminute@rferl.org.

Toate cele bune, pe mâine,

Elena