3 minute | Ultimul discurs al lui Joe Biden la ONU. Discuții pentru pace în Liban. Ciucă și Ciolacu nu-și mai vorbesc

Președintele american Joe Biden se adresează celei de-a 79-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite, la sediul ONU din New York, SUA, pe 24 septembrie 2024.

Aflat în ultimele patru luni în funcția de președinte al Statelor Unite, Joe Biden a încercat să le insufle liderilor lumii un mesaj de optimism, în ciuda războaielor din Europa și Orientul Mijlociu.

Bine v-am regăsit,

Iată principalele subiecte:

  • Președintele american Joe Biden a ținut ultimul discurs în fața liderilor lumii, la Adunarea Generală a ONU. A încercat să inspire optimism.
  • Discursurile și discuțiile de la Organizația Națiunilor Unite ar trebui să oprească un război total între Israel și Hezbollah. O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU are loc astăzi.
  • Liderii coaliției de guvernare din România, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, nu-și mai vorbesc. Motivul ar fi „legea Iohannis”.

Tăcere în coaliția PSD-PNL

Liderii coaliției de guvernare PSD-PNL nu se mai înțeleg din cauza proiectului de lege dedicat candidaturii președintelui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare.

Rezumatul, conform News.ro: Nicolae Ciucă (PNL) a spus că a discutat cu Marcel Ciolacu (PSD) despre susținerea proiectului; acesta din urmă a negat orice întâlnire - fie cu Ciucă, fie cu Iohannis - pe 3 aprilie (o informație lansată de liberali pe surse).

Într-o altă declarație, președintele PNL a spus că „nu a menţionat cineva ziua de 3 aprilie” și că „este greu de crezut că domnul Ciolacu îşi aminteşte ceva din acea perioadă dacă a uitat ce a discutat săptămâna trecută”.

„Nu văd cum putem să realizăm o coaliţie”, a mai spus liderul PNL, potrivit Hotnews, după ce PSD a refuzat să susțină „legea Iohannis”.

Surse politice citate de Digi24 spun că Ciucă și Ciolacu nu își mai vorbesc, ba - mai mult! - coaliția PSD-PNL se va rupe din cauza lui Iohannis.

Libertatea scrie că Nicolae Ciucă nu mai vrea să meargă la ședințele de coaliție și că alianța ar fi incertă după alegerile din noiembrie/decembrie.

Președintele Klaus Iohannis (centru) este flancat de cei doi lideri ai coaliției de guvernare: premierul Marcel Ciolacu (dreapta) și Nicolae Ciucă (stânga).

Dincolo de acest subiect, câteva titluri din presa de azi:

România va semna miercuri cu SUA acordul de împrumut a 920 milioane de dolari pentru achiziții militare, după ce actul a fost aprobat luni de Guvern.

De ce a fost Poliția cu un pas în spatele bătăușilor în Cazul Pantelimon. Pe acest subiect, un editorial în Spotmedia: „Despescu, iar te-ai făcut că muncești! Poliția, bătaia de joc a interlopilor”.

Procurorul care a condus ancheta în cazul Caracal devine numărul 2 în Parchetul General. Gheorghe Dincă nu a fost prins după răpirea primei fete, deși existau imagini, scrie Hotnews.

Plagiat cu repetiție al directorului SIE. După doctorat, Gabriel Vlase a plagiat masiv și o carte, scrie Emilia Șercan în PressOne.

Discursurile de la ONU. Ultimul pentru Biden

Peste o sută de lideri din lumea întreagă se află la New York pentru sesiunea din 2024 a Adunării generale a Organizației Națiunilor Unite. Pentru început, o explicație a termenilor și a abrevierilor folosite la ONU, oferită de Associated Press.

Prezent pentru ultima oară ca președinte la Organizația Națiunilor Unite, Joe Biden a încercat să calmeze tensiunile din Orientul Mijlociu, afirmând că o soluție diplomatică între Israel și Hezbollah încă este posibilă, scrie Reuters.

„Lucrurile se pot îmbunătăți”, a mai spus Biden, în ciuda războaielor din Orientul Mijlociu și Europa, potrivit Wall Street Journal.

„Să nu uităm niciodată că unele lucruri sunt mai importante decât a rămâne la putere”, a spus el în aplauzele delegaților, făcând referire la decizia sa de a se retrage din viitoarele alegeri prezidențiale, relatează Washington Post.

„Oamenii voștri sunt cei care contează cel mai mult. Nu uitați niciodată, suntem aici pentru a servi oamenii, nu invers.”

Președintele american Joe Biden se adresează liderilor lumii la sediul ONU din New York, 24 septembrie 2024.

Legat de invazia Rusiei în Ucraina, Joe Biden a declarat că președintele rus Vladimir Putin „a eșuat în obiectivul său principal” de cucerire a Kievului și a îndemnat membrii ONU să sprijine în continuare Ucraina, relatează RFE/RL.

Într-un discurs separat, la Consiliul de Securitate al ONU, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că doar prin forță Rusia poate să accepte pacea.

Totodată, Zelenski a declarat că Rusia folosește sateliți chinezi pentru a fotografia centralele nucleare ale Ucrainei înaintea unor posibile atacuri, informează ABC News. El se va adresa miercuri Adunării Generale.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a invocat „alianța umanității” pentru a opri carnagiul din Orientul Mijlociu și l-a comparat pe premierul israelian Netanyahu cu Hitler, transmite Politico.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că impunitatea, inegalitatea și alte provocări riscă să înghită lumea, potrivit Associated Press, în timp ce preşedintele argentinian Javier Milei a denunţat ambiţiile „ideologice” ale ONU.

Pisicile au mai multă libertate decât femeile afgane, a spus actrița Meryl Streep, la un eveniment în marja Adunării Generale a ONU. A fost un apel adresat comunității internaționale de a opri represiunea talibanilor, relatează BBC.

Liban - reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Miercuri este așteptată și o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, pentru a discuta situaţia din Liban, informează AFP.

Autoritățile sanitare libaneze au ridicat la 564 bilanțul victimelor celor două zile de raiduri aeriene israeliene împotriva militanților Hezbollah, transmite Reuters. Ca răspuns, gruparea susținută de Iran a lansat peste 300 de proiectile spre nordul Israelului.

Oamenii din Beirut privesc urmările unui atac israelian în suburbiile sudice ale capitalei libaneze, 24 septembrie 2024.

Israelul a anunțat ieri că a ucis un important comandant Hezbollah, Ibrahim Kobeisi, în cele două zile de bombardamente, transmite AP.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, nu și-a reținut laudele după loviturile aeriene, relatează BBC. „A fost o capodoperă... Aceasta a fost cea mai proastă săptămână pe care a avut-o Hezbollah de la înființarea sa”, a spus oficialul.

Ministrul libanez de externe, Abdallah Bou Habib, a criticat discursul lui Biden de la ONU, dar a declarat că SUA este singura țară „care poate face cu adevărat diferența în Orientul Mijlociu și în ceea ce privește Libanul”, scrie Reuters.

Pe de altă parte, gruparea Hezbollah din Liban ar fi cerut Iranului să atace Israelul, însă Teheranul ar fi răspuns că „nu este momentul potrivit”, transmite Axios.

Alte știri:

  • Deținuții politici din Belarus ar fi folosiți ca forță de muncă ieftină de politicianul german de extremă-dreapta Jorg Dornau, membru în AfD - Reform.news. Detalii în limba română.
  • Guvernul Ungariei a prezidat discuțiile UE privind menținerea standardelor democratice pe continent - The Guardian.
  • Democrata Kamala Harris (46,61%) își mărește avansul față de republicanul Donald Trump (40,48%), conform unui nou sondaj Reuters/Ipsos.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram. Urmărește Europa Liberă și pe Google News.

Zi cu spor,

George