3 minute | Un 11 Septembrie al Israelului. 60 de atacuri într-o zi asupra Hersonului. România are suficient gaz pentru iarnă

Soldați israelieni patrulează străzile orașului Sderot din sudul țării, unul dintre cele mai afectate de atacurile Hamas.

După două zile de război între Israel și Hamas s-a ajuns la peste 1.100 de morți și peste 123 de mii de oameni strămutați. Rusia bombardează masiv regiunea Herson din Ucraina. În România, ministrul Energiei anunță că depozitele de gaze sunt 99% pline.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • În războiul dintre Israel și Hamas, peste 1.100 de persoane au fost ucise de ambele părți în ultimele două zile.
  • 245 de cetăţeni români au fost repatriaţi duminică din Israel. În total, două curse Tarom au scos din Israel 346 de cetățeni români și străini.
  • În Gaza, atacurile aeriene israeliene în replică la atacul Hamas au dus la strămutarea a peste 123.000 de palestinieni, transmite ONU.

Un 11 Septembrie al Israelului

Israelul a lovit duminică enclava palestiniană Gaza, ucigând sute de persoane. Atacurile vin ca represalii față de atacul Hamas de sâmbătă, unul dintre cele mai sângeroase din istoria țării, scrie Reuters.

Peste 1.100 de persoane au fost ucise în primele două zile de război, aproximativ 700 israelieni și 400 palestinieni, după ce Hamas a lansat un atac surpriză asupra Israelului, sumarizează CNN.

Iar BBC relatează că armata israeliană a adunat peste 100.000 rezerviști în sudul țării, fiind foarte probabilă o incursiune terestră în Gaza.

Civilii palestinieni își evacuează locuințele după loviturile aeriene ale Israelului din Gaza. 9 octombrie 2023.

Europa Liberă analizează cum a fost posibil ca serviciile secrete israeliene să nu fi anticipat atacul de amploare al Hamas.

Financial Times face un portret al liderului Hamas Mohammed Deif, creierul incursiunii din Israel. Și tot FT crede că eforturile SUA de a normaliza relațiile dintre Arabia Saudită și Israel au din ce în ce mai puține șanse de reușită în noul context.

The Guardian e de părere că atacul Hamas de sâmbătă a schimbat esențial peisajul diplomatic din Orientul Apropiat, iar The Economist afirmă că obținerea păcii în Orientul Apropiat nu poate ignora aspirațiile palestiniene pentru suveranitate.

The Wall Street Journal afirmă că Iranul a ajutat la planificarea atacului Hamas și l-a aprobat la o întâlnire la Beirut de lunea trecută. Citând surse din interiorul Hamas și Hezbollah, publicația scrie că ofițeri ai Gărzii Revoluționare Islamice din Iran au colaborat cu Hamas din august pentru a concepe incursiunile de sâmbătă.

Într-un editorial, Jerusalem Post scrie că dincolo de drama acestor zile, lumea poate vedea adevărata natură a inamicului și că Israelul are acum legitimitate deplină pentru a pune capăt „problemei Gaza”.

De cealaltă parte, Al-Jazeera descrie într-un editorial incursiunea Hamas drept un eșec militar și politic catastrofal pentru Israel.

SUA își mută portavionul USS Gerald R. Ford din Mediterana mai aproape de Israel, ca o formă a sprijinului „solid al Washingtonului” pentru Tel Aviv, scrie Associated Press.

SUA își mută portavionul USS Gerald R. Ford din Mediterana mai aproape de Israel.

Prețul petrolului a crescut luni, anunță BBC, pe măsură ce investitorii sunt tot mai speriați de un conflict de lungă durată în Orientul Apropiat. Iar Reuters scrie că proaspătul război adaugă noi riscuri pentru economia globală, și așa amenințată de crize și conflicte.

60 de atacuri într-o zi asupra Hersonului

Războiul continuă brutal și în Ucraina. Forțele ruse au bombardat duminică regiunea sudică Herson și alte părți ale Ucrainei, ucigând cel puțin două persoane și rănind alte douăsprezece, anunță Reuters. Atacul de duminică noapte este al 59-lea asupra regiunii în 24 de ore și al 19-lea asupra orașului Herson.

CNN îl citează pe Vladimir Putin care pariază pe destrămarea alianței occidentale formate în sprijinul Ucrainei.

Axios relatează afirmațiile generalului american în retragere, Mark Milley, care spune că în cazul în care Ucraina pierde războiul din cauza lipsei de resurse, Congresul SUA va fi nevoit să dubleze bugetul apărării.

Mai mult, probabilitatea unui război între marile puteri în următorii va crește semnificativ în următorii 10-15 ani.

Generalul în retregere Mark Milley, fost șef al Statului Major al Armatei SUA.

The Guardian scrie despre paralela făcută de Volodimir Zelenski între războiul din Israel și cel Ucraina, afirmând că „dreptul Israelului la autoapărare este incontestabil”. Se estimează că aproximativ 15.000 de refugiați ucraineni se află în Israel.

România are suficient gaz pentru iarnă

Europa Liberă transmite mesajul ministerului de Externe care le cere cetățenilor români din Israel să ia legătura cu ambasada din Tel Aviv.

A început anul universitar și colega mea Anca Grădinaru analizează în ce măsură ofertele universităților românești pregătesc studenții pentru meseriile viitorului în timp ce Hotnews relatează despre cum vor crește salariile în Ministerul Finanțelor și ANAF.

Nicușor Dan anunță că va candida ca independent pentru un nou mandat de primar al Capitalei.

Nicușor Dan anunță că va candida din nou pentru un mandat de primar al Bucureștiului, iar ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă, potrivit Digi24, că România va trece cu bine peste iarnă, în condițiile în care depozitele de gaze sunt aproape pline.

Alte știri:

  • În Germania, alegerile statale dau un impuls extremei drepte. Bavaria și Hesse realeg creștin-democrații și dau un vot de blam coaliției de guvernământ. - Euronews
  • Poliția estimează că aproximativ 50.000 de persoane au protestat la Barcelona împotriva amnistiei separatiștilor catalani. - DW
  • Kelvin Kiptum, un alergător kenyan, a doborât recordul mondial la maratonul masculin din Chicago. - Reuters

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune!
Adrian