3 minute | Tactica murdară a Rusiei, un premier mai bogat decât regele și cum dau românii bani la Blue Air fără să zboare

Rishi Sunak părăsește Downing Street după ce a fost numit ministru de Finanțe, pe 13 februarie 2020. Pe 24 octombrie 2011, el a devenit noul lider al Partidului Conservator, iar marți va deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii.

Ucraina respinge afirmațiile Rusiei că ar urma să folosească o „bombă murdară”, iar Joe Biden a primit o scrisoare din partea parlamentarilor săi prin care i se cere să negocieze direct cu Rusia. În România este programată o ședință a CSAT, la o zi după demisia ministrului Apărării.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Țările NATO resping ideea lansată de Rusia potrivit căreia Ucraina s-ar pregăti să folosească „bombe murdare” în război și, în schimb, avertizează Moscova să nu escaladeze conflictul.
  • Marea Britanie pare că se îndreaptă către o situație mai stabilă din punct de vedere politic, Rishi Sunak urmând să devină al treilea prim-ministru în mai puțin de patru luni.
  • România ajunge în atenția presei internaționale prin demisia ministrului Apărării, în legătură cu declarațiile sale privind războiul din Ucraina, însă la București începe o discuție legată de pensii.

Rusia acuză furtul aurului

Ucraina și țările NATO au respins categoric afirmațiile Rusiei potrivit cărora Kievul dezvoltă o „bombă murdară” pe care să o folosească împotriva forțelor Moscovei, transmite Europa Liberă.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU va trimite o echipă pentru a inspecta două situri din Ucraina, la cererea guvernului de la Kiev, potrivit BBC.

În schimb, unii oficiali occidentali avertizează că Rusia ar putea folosi o astfel de bombă murdară ca pretext, în timp ce nu pare să existe o schimbare în poziția nucleară a acestei țări, transmite The New York Times.

Un bărbat se uită la un pod distrus lângă localitatea Borivske din regiunea Harkov, 23 octombrie 2022.

Presat de BBC să răspundă dacă Rusia va folosi arme nucleare, șeful spionilor ruși a evitat întrebarea și a dat vina - previzibil - pe Vest pentru creșterea tensiunilor nucleare.

În plus, Bloomberg scrie că amenințările lui Vladimir Putin îngrijorează NATO, fiind un semn al disperării, deoarece trupele sale continuă să piardă teren în războiul care a intrat în a noua lună.

De la Kremlin, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a acuzat țările occidentale că i-au „furat practic” rezervele de aur și de valută prin intermediul sancțiunilor, transmite Reuters.

Într-un interviu pentru serviciul georgian al RFE/RL, fostul diplomat Graham Allison, profesor la Harvard și fost oficial al apărării americane, cu experiență în domeniul armelor nucleare, a explicat de ce este probabil ca Vladimir Putin să continue escaladarea situației în Ucraina, putând chiar să opteze pentru arme nucleare, încălcând astfel un „tabu” vechi de zeci de ani.

Între timp, publicația de investigații Bellingcat a descoperit cine face parte din echipa de „ucigașii teleghidați” care este responsabilă de atacurile cu rachete de croazieră ale Rusiei asupra Ucrainei.

La Berlin, zeci de lideri, experți în dezvoltare și directori executivi se reunesc astăzi pentru a discuta despre un așa-numit „Plan Marshall” de reconstrucție a Ucrainei după invazie, scrie Politico, pe care îl descrie ca pe un „rol ciudat” al Germaniei și UE, deoarece „încă de la început, evenimentul a fost conceput pentru a fi un nimic” pentru că nu va implica promisiuni concrete de donaţii.

Scrisoarea celor 30 de democrați

Un grup de 30 de democrați din Camera Reprezentanților îl îndeamnă pe președintele Joe Biden să își schimbe radical strategia privind războiul din Ucraina și să urmărească negocieri directe cu Rusia, fiind pentru prima dată când membri proeminenți ai propriului său partid îl îndeamnă să își schimbe abordarea față de Ucraina, scrie The Washington Post.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a răspuns că administrația „apreciază preocupările lor foarte bine gândite”, dar a reiterat că „nu vom purta discuții cu liderii ruși fără ca ucrainenii să fie reprezentați. Domnul Zelenski va stabili - pentru că este țara sa - cum arată succesul și când să negocieze”.

Oamenii verifică pagubele produse apartamentelor lor de o rachetă rusească, în Nikolaiev, 23 octombrie 2022.

Scrisoarea vine înainte de alegerile de la jumătatea mandatului - aşa-numitele „midterm elections” - organizate luna viitoare pentru Camera Reprezentanților și o treime din Senat.

Între timp, Departamentul de Justiție a anunțat luni acuzații împotriva a șase cetățeni chinezi, dintre care cinci presupuși spioni, acuzați că au lucrat în numele guvernului chinez pentru a recruta cetățeni americani ca surse și a submina urmărirea penală federală împotriva companiei Huawei, relatează CNN.

Iar jurnalistul Bob Woodward publică 20 de interviuri cu Donald Trump în The Washington Post, prin care spune că fostul președinte „este un pericol de neegalat”.

Marea Britanie are prim-ministru

Rishi Sunak va fi numit astăzi în funcția de premier, după ce ieri rivala sa din Partidul Conservator, Penny Mordaunt, nu a reușit să obțină suficient sprijin parlamentar, relatează BBC.

În primul său discurs, el a lansat un apel la unitate în partid și în țară, în fața unei „provocări economice profunde”, o unitate pe care a descris-o ca „cea mai mare prioritate”.

Rishi Sunak va fi numit oficial în funcție de către regele Charles și va deveni astfel primul prim-ministru britanic de origine asiatică și cel mai tânăr din ultimii 200 de ani, potrivit Europei Libere.

Noul lider al Partidului Conservator și viitor prim-ministru, Rishi Sunak, este întâmpinat de colegi la sosirea sa la sediul central al partidului din centrul Londrei, 24 octombrie 2022.

BBC a întocmit un top 5 al celor mai urgente probleme cu care se va confrunta, în timp ce Bloomberg titrează: „Premiul lui Sunak pentru că a prezis haosul lui Truss: trebuie să curețe mizeria”.

Politico relatează că este „o revenire politică fără precedent”, după ce în urmă cu șapte săptămâni Rishi Sunak era „mort și îngropat”, cariera sa politică se transforma într-o ruină, iar obiectivele sale ar fi fost orientate spre locuri de muncă în finanțe sau în Silicon Valley.

În portretul său despre noul premier britanic, NYT scrie că ascensiunea lui Rishi Sunak este un progres pentru diversitate, dar cu privilegii atașate, deoarece „imensa sa avere l-a făcut mai greu de simpatizat” de către minorități.

Rishi Sunak este mai bogat decât familia regală, conform The Washington Post, care adaugă: el este unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie și în curând va fi cel mai puternic. S-ar putea să fie pentru prima dată în istorie când „rezidenții” din Downing Street sunt mai bogați decât cei de la Palatul Buckingham: 830 vs. 420 de milioane de dolari.

Demisie, pensii, avioane

Demisia lui Vasile Dîncu a ajuns în Reuters, având legătură cu declarațiile sale privind războiul din Ucraina, iar Europa Liberă a scris despre explicațiile fostului ministru al Apărării și atacul său la președintele Klaus Iohannis. „E prima spărtură în zid”, spune un analist.

PSD va cere în coaliție schimb de ministere cu PNL, deoarece Marcel Ciolacu vrea să scape de Ministerul Apărării, conform G4Media.

Iar demisia ministrul Apărării a venit cu o zi înainte de ședința CSAT în care va fi discutată situaţia de securitate în regiune şi îmbunătăţirea rezilienţei energetice a României, relatează Agerpres.

De asemenea, premierul și ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, a anunțat că România va instrui medici ucraineni pentru front. „Este o nouă contribuție importantă pentru sprijinirea Ucrainei”, spune el, citat de Digi24.

Vasile Dîncu la festivitățile dedicate Zilei Marinei în Portul Militar Constanța, 15 august 2022.

Tot despre Armata Română, PressOne relatează că are o „rezervă” de putinism și conspirație, chiar dacă ofițerii români tineri sunt instruiți diferit față de predecesorii lor mai în vârstă.

Economedia scrie că Banca Mondială a finalizat propunerile pentru reformarea pensiilor speciale, jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență. Acestea sunt: vârsta de pensionare va fi aceeași ca și pentru sistemul public; categoriile actuale de pensii speciale vor fi „raționalizate”, fără noi categorii de pensii speciale; nicio pensie specială nu va depăși veniturile din perioada de activitate.

Curs de Guvernare le-a analizat și scrie că sunt simple, problema este că cele trei sugestii sunt în contradicție cu legislația actuală, care permite pensii mai mari decât venitul salarial și, pentru anumite categorii, nu ține cont de contributivitate, iar vechimea pare uneori stabilită arbitrar de către legiuitor.

Între timp, s-a făcut lumină în scandalul Blue Air: Guvernul a recunoscut că știe de un an că Blue Air nu a mai putut achita împrumutul garantat de stat și de atunci plătește ratele și dobânzile în locul companiei, scrie Profit.ro.

Campania #Ape de la Europa Liberă continuă cu „satul Potemkin”: conducta de apă la poartă, secetă în case. Cum sunt obligați milioane de români să bea apă contaminată.

Alte știri:

  • Cazul bebelușilor morți în spital. Cine mai numără în România infecțiile intraspitalicești?
  • O bucată de stradă din orașul Aninoasa, județul Hunedoara, a fost decopertată la puțin timp după asfaltare. Două societăți, care au introdus canalizarea și magistrala de apă strada respectivă, nu s-au înțeles asupra prețului asfaltării, cerut de o a treia firmă.
  • O analiză EFOR arată că șefii de Parchete vor putea infirma măsurile tuturor procurorilor din subordine.
  • O eclipsă parţială de Soare va fi vizibilă astăzi, la prânz, din România. Fenomenul astronomic va putea fi observat de pe tot teritoriul, cel mai bine în nord-estul ţării, acoperirea Soarelui fiind între 33% şi 44%.

Nu uitați că așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe pagina de Facebook.

Pe mâine,
George