Bun găsit,
Iată principalele știri:
- O investigație Recorder arată modul discreționar și abuziv în care lucrează „Doi și-un sfert”, serviciul de informații aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cunoscut în prezent ca Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI).
- Şeful grupului Wagner susţine că mercenarii săi au preluat oraşul ucrainean Soledar, însă Kievul spune că încă deține mare parte din control. Preluarea orașului ar marca prima luptă majoră pentru Rusia din ultimele luni.
- Procurorul-șef din Peru a declanșat o anchetă împotriva noului președinte al țării, care vizează fapte de genocid, după ciocnirile violente care s-au soldat cu cel puțin 40 de morți și sute de răniți de la începutul lunii decembrie.
Puterea din umbră
Ancheta Recorder, realizată într-o perioadă de șapte luni, pleacă de la cazul unui ofițer de poliție care a fost anunțat că nu mai are dreptul să-și desfășoare activitatea, după ce i s-a comunicat că a primit aviz negativ pentru accesul la informații clasificate.
Jurnaliștii spun însă că „este un mod de operare și un mesaj de forță care circulă prin cele mai importante instituții ale statului român: ei sunt în stare de orice și nu trebuie să dea socoteală nimănui.”
Investigația mai arată teama care domină când vine vorba de serviciul secret din subordinea Ministerului de Interne, a cărui față este Lucian Bode. O teamă care se transformă într-o lipsă de control asupra serviciilor secrete.
Plecând de la punctajul din PNL prin care liberalii sunt îndemnați să o atace pe Emilia Șercan, Europa Liberă explică de ce îl ține în brațe PNL pe Lucian Bode în scandalul de plagiat.
Colegii mei au analizat și noua versiune a „României educate”, proiectul de suflet al președintelui Klaus Iohannis, și ce șanse are „să meargă la școală în 2024”.
Din Libertatea aflați că directorul Știrilor TVR a scris articole plătite de PNL pe site-ul la care a fost acționar, iar PressOne a realizat un reportaj incognito despre cum un primar liberal și familia lui încasează ajutoarele sociale pentru oamenii săraci din sat „de care au grijă”.
Într-un interviu cu Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, Libertatea arată cum a fost publicat pe ascuns raportul privind vaccinarea în România.
„Nu voi uita niciodată cum colonelul Gheorghiță s-a enervat când am comunicat public de la Ministerul Sănătății primul caz de efect advers - o femeie cu pareză facială. Gheorghiță spunea că e atac de panică, noi aveam pe masă diagnosticul cu parafa unui neurolog”, spune el.
DW România explică cine a beneficiat de punerea la secret a reacțiilor adverse ale vaccinului anti-Covid. Datele unui raport nedatat și ținut ascuns de autorități ar putea explica eșecul campaniei de vaccinare în România, mai arată publicația.
China nu ar fi știut de invazie
În privința războiului din Ucraina, NYT și celelalte publicați relatează despre anunțul Grupului Wagner, conform căruia a cucerit orașul ucrainean Soledar, ceea ce ar marca primul succes major al Moscovei pe câmpul de luptă. Detalii în blogul Europei Libere de astăzi.
Iar militarii ucraineni vor începe antrenamentele cu sistemele de rachete Patriot în SUA chiar de săptămâna viitoare, notează CNN.
„Nu va exista un al treilea război mondial, nu este o trilogie”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un discurs difuzat la gala de decernare a Globurilor de Aur din acest an, scrie Variety.
Reuters scrie că țările G7 vor să impună încă un plafon pentru produsele petroliere rusești, care să vizeze dieselul and kerosenul, după cel de 60 de dolari privind petrolul.
RFE/RL explică ce presupune acordul de consolidare a cooperării dintre UE și NATO, semnat ieri: un element important este protejarea infrastructurii critice.
Financial Times analizează „planul lui Xi Jinping de resetare a economiei chineze și de recâștigare a prietenilor”. Acest plan ar presupune și o distanțare a politicii externe de Moscova, de teama unui declin economic și politic al Rusiei, ca urmare a războiului, dar și de teama că Vladimir Putin va pierde puterea.
Citând mai mulți oficiali chinezi sub protecția anonimatului, publicația menționează că Xi Jinping nu ar fi fost informat de liderul rus, într-o discuție de la începutul lunii februarie, în privința unei invazii la scară largă.
Iar planul lui Xi Jinping se vede în Australia, prin faptul că ambasadorul chinez la Canberra a avut o rară conferință de presă, însă în care a făcut o declarație bizară.
Conform CNN, diplomatul a avertizat Australia că ar trebui să fie precaută în privința relației sale cu Japonia, afirmând că trupele japoneze au atacat Australia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și ar putea face același lucru din nou.
A fost un răspuns la declarația ambasadorului japonez în această țară, care a afirmat că Australia și Japonia ar trebui să rămână „vigilente” în raport cu China.
The Washington Post relatează că SUA și Japonia vor reorganiza unitățile militare, pentru a putea descuraja China în cazul în care decide să invadeze Taiwanul.
Președinte în funcție anchetat pentru genocid
The Washington Post mai scrie și despre înființarea unei comisii republicane în în Camera Reprezentanților, care să examineze agențiile și persoanele care l-au investigat pe Donald Trump. Va fi o investigare a anchetatorilor, care nu este văzută cu ochi buni de democrați, aceștia acuzând o încălcare fără precedent a protocolului privind anchetele penale și chestiunile de securitate națională.
Aflat în Mexic, Joe Biden a spus că a fost surprins să afle că dosare guvernamentale, inclusiv documente clasificate, au fost duse în biroul său privat în perioada în care era vicepreședinte, scrie CNN, în timp ce o analiză The Washington Post afirmă că dezvăluirile despre documentele clasificate ale lui Trump și Biden nu sunt pe același calapod.
The New York Times scrie că președintele american și-a apărat politica în privința imigrației, în timpul convorbirilor din Mexic alături de omologul López Obrador și de premierul canadian Justin Trudeau.
Astfel, Mexicul va accepta 30.000 de migranți în fiecare lună din Venezuela, Haiti, Nicaragua și Cuba care încearcă să treacă ilegal în Statele Unite.
Iar în Peru, 17 oameni au fost uciși luni în timpul protestelor violente, declanșate de destituirea din funcție a președintelui Pedro Castillo. „A fost un masacru”, a declarat un activist pentru drepturile omului citat de NYT. În total, 47 de oameni au murit în manifestațiile care au loc de o lună.
Dina Boluarte, noua președintă a țării, și mai mulți miniștri vor fi anchetați pentru „genocid, omucidere calificată și vătămare corporală gravă”, relatează BBC.
Între timp, în Brazilia, mai mulți înalți funcționari din domeniul securității au fost arestați după atacul asupra instituțiilor democratice ale țării, în timp ce alții au fost demiși, mai transmite BBC.
Alte știri:
- Cardinalul George Pell, fost trezorier al Vaticanului și cel mai înalt cleric al Bisericii Catolice condamnat pentru abuzuri împotriva minorilor, a murit la vârsta de 81 de ani.
- Sindicatele din Franța au făcut apel la greve și proteste, după ce a fost anunțat un plan de reformă a pensiilor, potrivit căruia francezii ar trebui să lucreze cu doi ani mai mult, până la vârsta de 64 de ani.
- China oprește vizele pe termen scurt pentru Coreea de Sud și Japonia din cauza restricțiilor de călătorie Covid impuse de cele două țări; iar imagini din satelit surprind cozile de la crematoriile și casele funerare din China, arătând amploarea deceselor cauzate de Covid, pe care Beijingul le ascunde.
- OMS îi îndeamnă pe cei care călătoresc să poarte măști, pe măsură ce se răspândește o nouă tulpină de Covid în SUA și Europa.
Ne puteți scrie sugestiile dvs. la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe pagina de Facebook.
Pe curând,
George