Fostul președinte al SUA, Donald Trump, urma să primească sentința pe 11 iulie, chiar înainte de convenția de nominalizare a candidatului la alegerile prezindențiale din Partidul Re4publican.
Donald Trump a fost condamnat pentru falsificarea documente contabile care dovedeau plăți către o actriță de filme pentru adulți, prin care îi cumpăra tăcerea legată de o aventură extraconjugală.
Amânarea prevede că sentința va fi pronunțată cel mai devreme pe 18 septembrie. Avocații lui Donald Trump sunt de părere însă că decizia recentă a Curții Supreme legată de imunitatea prezindențială anulează întregul proces în care fostul președinte SUA a fost condamnat.
„Impactul deciziei privind imunitatea este un semnal puternic și clar pentru justiția din Statele Unite”, a declarat Trump pe site-ul său de Truth Social. El susține că decizia Curții Supreme i-a adus „exonerarea totală” în acest caz penal și în celelalte cu care se confruntă.
Amânarea este ultima dintr-o serie de victorii politice și juridice pentru Donald Trump în ultimele zile.
Una dintre ele este decizia Curții Supreme privind imunitatea prezidențială. Curtea a hotărât luni că Donald Trump are imunitate care să-l protejeze de urmărirea penală în dosarul legat de asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021.
Decizia privind imunitatea președinților SUA face imposibilă judecarea lui Trump în dosarul sau de interferență electorală din 2020 înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.
A doua victorie a fost dezbaterea televizată la CNN cu Joe Biden, în care prestația președintelui în exercițiu a fost considerată atât de slabă, inclusiv membri ai Partidului Democrat, încât s-a pus chiar întrebarea dacă Biden nu ar trebui să se retragă din cursa prezindențială.
Curtea Supremă a hotărât luni că foștii președinți au imunitate imuni totală față de urmărirea penală pentru acțiuni care decurg din îndatoririle lor constituționale de bază.
Judecătorii au lăsat intact principiul că nu există imunitate pentru președinte pentru acte pur personale.
Deocamdată analiștii spun că nu este clar cum va fi afectat procesul plăților ascunse în care Donald Trump a fost condamnat.
Îți mai recomandăm D. Trump, primul președinte SUA condamnat pentru o infracțiuneÎn proces, procurorii au susținut că în 2016, înainte de a deveni președinte al SUA, Donald Trump a participat la o schemă financiară ilegală pentru a ascunde o aventură sexuală despre care, dacă s-ar fi aflat public, ar fi dăunat campaniei sale electorale.
Dar acuzațiile reale au avut legătură cu plățile făcute în 2017, momentul în care Donald Trump era președinte.
Avocații lui Trump au încercat fără succes înainte de proces să ascundă anumite dovezi despre care au spus că se referă la acte oficiale, inclusiv postări pe rețelele de socializare pe care le-a făcut în calitate de președinte.
La câteva ore după decizia de luni a Curții Supreme privind imunitatea președinților SUA, avocatul lui Trump a cerut ca judecătorul să anuleze verdictul de vinovăție al juriului și să amâne sentința din procesul în care Donald Trump a fost condamnat.
Judecătorul Juan Merchan a anunțat că se va pronunța pe 6 septembrie, iar următorul termen în acest dosar va fi 18 septembrie, „dacă acest lucru este încă necesar”.
Donald Trump a fost găsit vinovat pe 30 mai pentru 34 de capete de acuzare în dosarul de falsificare a documentelor contabile despre care procurorii au susținut că atestau plăți de 130.000 de dolari către actrița porno Stormy Daniels chiar înainte de alegerile prezidențiale din 2016.
Procurorii au susținut că plata lui Daniels face parte dintr-o schemă mai largă de cumpărare a tăcerii persoanelor care ar fi putut publica informații stânjenitoare despre Donald Trump și relațiile sale extraconjugale. Fostul președinte neagă toate aceste acuzații.
În urma procesului, Donald Trump a devenit primul fost președinte condamnat pentru o infracțiune.
Îți mai recomandăm Curtea Supremă a SUA: Trump are imunitate față de urmărirea penală în asaltul asupra CapitoliuluiEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.