Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă a SUA: Trump are imunitate față de urmărirea penală în asaltul asupra Capitoliului


Fostul președinte american Donald Trump, la un eveniment electoral din Philadelphia.
Fostul președinte american Donald Trump, la un eveniment electoral din Philadelphia.

Curtea Supremă a SUA a hotărât că foștii președinți au dreptul la un anumit grad de imunitate față de urmărirea penală, reducând drastic probabilitatea ca procesul penal federal împotriva lui Donald Trump să aibă loc înainte de alegerile din 2024.

Trump este acuzat de complot pentru oprirea transferului puterii.

Majoritatea conservatoare a curții - la crearea căreia a contribuit Trump pe când era președinte - a constatat că președinții sunt protejați de urmărirea penală pentru acțiuni oficiale care se extind în „perimetrul exterior” al biroului său, dar ar putea fi acuzați pentru comportamentul întreprins în mod personal sau privat, scrie The Guardian.

Trump este acuzat că a supravegheat un efort extins de subminare a alegerilor din 2020, inclusiv două acuzații de conspirație pentru a obstrucționa validarea rezultatelor alegerilor, conspirație pentru fraudarea guvernului și conspirație pentru a-i priva pe alegători de dreptul de vot.

Trump mai este acuzat și că a răspândit afirmații false de fraudă electorală, a complotat pentru a recruta liste false de alegători, a făcut presiuni asupra oficialilor departamentului de justiție al SUA să deschidă investigații false privind frauda electorală și l-a presat pe vicepreședintele său, Mike Pence, să obstrucționeze validarea de către Congres a lui Joe Biden.

Hotărârea în dosarul lui Trump a fost printre ultimele pronunțate de instanța supremă în acest mandat.

Așteptând până la final, majoritatea conservatoare a jucat în beneficiul și strategia juridică a lui Trump de a încerca să amâne orice proces cât mai mult posibil.

Efectul hotărârii de a bloca un proces prompt, după ce instanța a acționat rapid pentru a-l menține pe Trump pe buletinul de vot în martie, a stârnit deja critici acerbe din partea liberalilor și a altora care cred că cazul lui Trump ar trebui rezolvat înainte ca alegătorii să-și dea votul la viitoarele alegeri.

Strategia juridică a lui Trump pentru toate cazurile sale penale federale – el se confruntă și cu acuzații în Florida pentru reținerea ilegală de documente clasificate – a fost să le amâne până după alegeri, în speranța că va fi reales și va putea numi ca procuror general un loial care ar renunța la toate acuzațiile împotriva sa.

Așa cum este calendarul, un proces în cazul lui Trump privind subversia electorală nu poate începe mai devreme de 20 septembrie, pentru că avocații lui Trump mai au 88 de zile la dispoziție pentru a pregăti o apărare după ce cazul a fost înghețat automat când a fost lansat apelul pentru imunitate.

În octombrie anul trecut, Trump a solicitat respingerea rechizitoriului pe motiv că se bucură de imunitate absolută de urmărire penală. După ce Chutkan a respins moțiunea, Trump a decis să conteste decizia pe 8 decembrie la curtea de apel a SUA.

Apelul a inclus o suspendare automată care a înghețat procedurile de judecată, deoarece dacă Trump își câștigă cererea de imunitate, ar exclude orice urmărire penală.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG