Soarta ministrului Justiției urmează să fie decisă săptămâna viitoare în Comitetul Executiv al PSD. Tudorel Toader este puternic contestat în partid. Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că moțiunea simplă pe numele lui Toader urmează să fie dezbătută și votată săptămâna viitoare în Senat. Miercuri, senatorii PSD au lipsit de la dezbatere și nu au asigurat cvorumul.
În interviul acordat Europa Liberă, fostul ministru al Justiției în cabinetul Ponta, senatorul PSD Robert Cazanciuc, explică ce nemulțumiri sunt în partid față de Toader.
Europa Liberă: Ați scris programul PSD pe zona de justiție. Cât de mult a fost îndeplinit acesta?
Robert Cazanciuc: „Da, l-am scris în proporție de 99%. Acum o lună când l-am verificat ultima dată era îndeplinit într-o proporție destul de mică, aș zice chiar nemulțumitoare”.
Europa Liberă: Cât de mică 5%, 10%, 20%?
Robert Cazanciuc: „La începutul anului, o singură măsură era îndeplinită în mod clar, înființarea Institutului de Criminologie printr-o hotărâre de Guvern emisă în ianuarie 2017 (n.r. – ministrul Justiției era Florin Iordache), la începutul mandatului. Ulterior, au fost trecute câteva lucruri în Parlament, care pot să fie punctate ca îndepliniri parțiale ale programului de guvernare. Din păcate, sunt foarte multe alte lucruri de făcut”.
Europa Liberă: Una din câte?
Robert Cazanciuc: „Din 32, 32 de măsuri prevedea în ianuarie 2017 programul de guvernare la capitolul Justiție”.
Eu cred că domnul Timmermans nu a avut toate datele pe masă, cu care să facă o evaluare corectă.Robert Cazanciuc
Europa Liberă: Și a fost implementată una singură?
Robert Cazanciuc: „În ianuarie, una singură era în mod categoric și alte cinci – șase îndepliniri parțiale”.
Europa Liberă: Sunteți mulțumit de activitatea ministrului Justiției, care reprezintă PSD?
Robert Cazanciuc: „Eu mi-am exprimat de mai multe ori nemulțumirea la adresa actualului ministrul al Justiției, din perspectiva investițiilor pentru sistem, o execuție extrem de slabă, lipsa unui dialog la nivelul comisiilor parlamentare, fie că vorbim de Comisia specială sau de comisiile juridice, modificări prin Ordonanță de Urgență ale unor lucruri decise deja în Parlament și aici mă refer la legile justiției”.
Europa Liberă: Pare o ruptură între ministru și grupurile parlamentare?
Robert Cazanciuc: „În mod cert este o lipsă de comunicare între ministru și grupurile parlamentare. Ministrul nu reușește să vină la comisiile parlamentare, în mod cert e o ruptură”.
Este firesc să fie nemulțumiri dacă a spus ceva și a făcut altceva. Sau nu a făcut, de fapt.Robert Cazanciuc
Europa Liberă: E depusă o moțiune simplă pe numele ministrului Justiției. Cum veți vota?
Robert Cazanciuc: „Eu o să votez în funcție de dezbateri. Am citit moțiunea, e un progres față de ce s-a depus la Cameră, un document mai coerent. Sunt și lucruri care nu au legătură cu realitatea în textul scris de PNL, USR”.
Europa Liberă: Trebuie să plece ministrul?
Robert Cazanciuc: „Dincolo de nemulțumirea mea personală, eu fac parte dintr-o echipă. În funcție de ce se va decide în grup, voi decide cum voi vota, plecând de la nemulțumirile mele”.
Europa Liberă: Ministrului i s-a reproșat des în partid că nu a dat acele Ordonanțe pe care le-a promis în fața Comitetului Executiv, cele legate de Codul Penal și de procedură penală?
Robert Cazanciuc: „Este firesc să i se facă un reproș, cât timp s-a angajat că face ceva. Este normal să fie nemulțumire, dacă te-ai angajat să faci ceva și nu ai făcut. Este firesc să fie nemulțumiri dacă a spus ceva și a făcut altceva. Sau nu a făcut, de fapt”.
Nu am avut așteptări de la domnul Toader cu privire la aceste ordonanțe.Robert Cazanciuc, senator PSD
Europa Liberă: V-ați simțit păcălit de Tudorel Toader?
Robert Cazanciuc: „Eu nu m-am simțit niciodată păcălit de Tudorel Toader, știam ce poate să facă și ce nu poate să facă. Nu am avut așteptări de la domnul Toader care să fie înșelate. NU am avut așteptări de la domnul Toader cu privire la aceste ordonanțe”.
Robert Cazanciuc: Cum credeți că vor recepta partenerii europeni această insistență a PSD de a se da aceste Ordonanțe?
Robert Cazanciuc: „Eu cred că orice lider european s-ar bucura să fie transpusă mai repede în legislația românească o directivă europeană. Problema e cum explici la Bruxelles acest lucru. Nu cred că ar avea cineva ceva împotrivă, atât timp cât ceea ce a decis Curtea este transpus în practică printr-o Ordonanță de Urgență”.
Europa Liberă: Toate semnalele venite din partea oficialilor europeni. Domnul Timmermans niciodată nu a vorbit despre necesitatea acestor Ordonanțe. Dimpotrivă, a spus că nu este bine să fie date aceste Ordonanțe.
Robert Cazanciuc: „Nu știu la ce se referă domul Timmermans, nu știu dacă domnul Timmermans știe ce a avut în intenție domnul Toader, nu știu ce a prezentat domnul Toader domnului Timmermans. Eu cred că domnul Timmermans nu a avut toate datele pe masă, cu care să facă o evaluare corectă, pentru că altfel nu pot să cred că nu ar fi de acord cu transpunerea unei Directive europene sau cu modificarea legii în acord cu deciziile Curții Constituționale. Există, undeva, în relația cu Bruxelles-ul o fractură de comunicare”.
Îți mai recomandăm Liviu Dragnea îi lasă PSD decizia de a-l remania pe Tudorel Toader. Până atunci, îl acuză pe ministru că „a păcălit pe toată lumea”