Tudorel Toader publică în Financial Times un text defăimător la adresa lui Kovesi

Tudorel Toader, pe cale să-și piardă sprijinul pentru funcția de ministru al Justiției, trimite o scrisoare de discreditare a Codruței Kovesi la Financial Times, care este publicată la rubrica unde textele nu sunt asumate editorial - ”Scrisori”.

Financial Times publică în ediția de astăzi, când la Bruxelles președinții grupurilor politice din PE desemnează candidatul pentru funcția de procuror-șef european, o scrisoare în care discreditează activitatea Laurei Codruța Kovesi la DNA. Rubrica la care este publicat textul semnat de Tudorel Toader se numește „Scrisori”, adică nu este asumată editorial de jurnaliștii de la FT. Când erau pe hârtie cele mai multe ziare, în România o astfel de rubrică se numea „Primite cu poșta”. Săptămâna trecută, același ziar a publicat în numele redacției, un gest rar, un text asumat de sprijin a candidaturii lui Kovesi pentru înaltul post european.

”Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruța Kovesi, unul dintre cei trei candidați la poziția de procuror-șef în noua instituție a Procurorului European. Dar, din toate dovezile pe care le-am văzut - de la judecători, procurori și alte surse credibile - ea nu ar trebui numită în această poziție de o importanță vitală”, scrie Toader în scrisoarea trimisă ziarului londonez.

”Doamna Kovesi nu a fost demisă anul trecut pentru că agenția anti-corupție pe care o conducea, DNA, viza politicieni corupți. Ea a fost demisă pentru că DNA încălca legea.

Guvernul își asumă scrisoarea trimisă la Financial Times

Vicepremierul Dan Suciu a declarat într-o conferință de presă la Arad că Guvernul a fost anunțat și își asumă textul scrisorii care a fost publicată în Financial Times.

"Scrisoarea domnului ministru Tudorel Toader reflectă exact realitatea sistemului judiciar din România, este o oglindă a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în sistemul judiciar. Este asumată de către Guvernul României, toate informaţiile sunt veridice şi sunt întru totul de acord cu cele menţionate acolo. Până la urmă, cred că absolut toată lumea trebuie să afle ce s-a întâmplat, nu doar o parte sau alta”, a spus noul ministru al Dezvoltării, Dan Suciu

Scrisoarea reia discursul intern al lui Tudorel Toader, care a făcut obiectul și al unei declarații recente a Secției Speciale de investigare a magistraților - SSIJ.

„După plecarea de la DNA a doamnei Kovesi, am descoperit că, în timpul celor patru ani cât s-a aflat în fruntea instituției, au fost deschise investigații împotriva a 3420 de judecători și procurori - mai mult din jumătate din numărul total de magistrați activi în țară”, a scris Toader. El mai spune că dosarele respective nu au fost închise sau trimise în judecată și au fost folosite ca metodă de coerciție împotriva magistraților.

Toader mai spune și că SSIJ a preluat 1422 de dosare dintre cele care se aflau la DNA, dintre care 70% erau investigații începute în urma deciziei interne a DNA, nu pe baza plângerilor din afara sistemului.

Este menționată și declarația Danei Gârbovan, președintele UNJR, asociație apropiată guvernului, însă ignoră declarația recentă a Secției de procurori a CSM, care a negat procentul de dosare pe care l-a făcut public SSIJ și care, iată, este preluat și de Toader. CSM a spus că doar 2%, nu 70% erau dosare începute la sesizări interne.

Acuzațiile lui Toader continuă cu aserțiunea că astfel de dosare împotriva magistraților ar fi fost instrumentate astfel încât „magistrații să fie dizlocați din dosare în care DNA avea un interes”. Ministrul Justiției mai afirmă în Financiat Times că s-au găsit transcrieri trunchiate ale unor convorbiri telefonice înregistrate, probe falsificate, denunțuri false de la martori și declarații ignorate, minimalizate ale inculpaților.

”Aceasta nu este Justiție. Procurorul-șef european trebuie să urmărească agresiv răufăcătorii, dar nu trebuie să sacrifice respectul pentru drepturile omului și pentru un proces corect”, își încheie Toader scrisoarea către FT, pe care o semnează „ministru al Justiției”.

De asemenea, invocând-o pe șefa UNJR, Dana Gârbovan, ministrul român al Justiției face abstracție de faptul că există trei asociații de magistrați care au reclamat lipsa de legitimitate în reprezentare a intereselor lor de către uniunea condusă de Gârbovan. De asemenea, există o listă de 700 de procurori care s-au delimitat public de demersurile UNJR, al Asociației de Procurori și al Asociației Magistraților care s-au așezat la masa tratativelor cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Toader, în condițiile în care aproape 70 de instanțe și parchete din România protestează față de Ordonanța 7, care, între altele, i-a conferit puteri de superparchet Secției de investigare a magistraților.

Scrisoarea lui Toader apare în ziua în care PE va stabili cine va negocia din partea forului legislativ european desemnarea procurorului-șef EPPO. Este vorba despre Consiliul președinților grupurilor politice, care își va desemna reprezentantul în negocierile cu Consiliul UE. Laura Codruța Kovesi are toate șansele să devină candidatul PE în negocierile cu Consiliul UE, după ce a ieșit pe primul loc în urma audierilor de săptămâna trecută, iar două comisii ale PE - LIBE și CONT-au desemnat-o câștigătoare. În urma negocierilor cu Consiliul UE, unde se va negocia cu ambasadorii la UE ai Finlandei, Croației și Portugaliei, plenul Parlamentului European este cel care decide prin votul a două treimi cine va fi procurorul-șef european.

Tot astăzi, SSIJ a chemat-o la audieri pe Laura Codruța Kovesi în dosarul în care este acuzată de mită și abuz în serviciu pentru că l-a extrădat din Indonezia pe șeful FNI, a cărui prăbușire a păgubit zeci de mii de persoane cu o sumî totală de peste 3 miliarde de lei. Kovesi se va duce la audieri și a declarat că sunt prea multe coincidențe cu redeschiderea acestui dosar, care fusese clasat, tocmai când participă la concursul pentru șefia EPPO.

Nu doar FT a publicat articole asumate editorial de sprijin la adresa lui Kovesi, dar și Le Monde și Corriere della Sera, în editoriale. De asemenea, piedicile guvernului român în numirea lui Kovesi la conducerea EPPO au fost relatate pe larg în presa europeană și americană.