Linkuri accesibilitate

Șeful Secției Speciale, acuzat de minciună. Nu 70% ci 2% din dosare au fost deschise prin ”sesizare din oficiu”


Gheorghe Stan, procuror-șef al Secției Speciale pentru investigarea magistraților
Gheorghe Stan, procuror-șef al Secției Speciale pentru investigarea magistraților

Secția de procurori a CSM a calificat declarațiile de joi seară ale șefului Secției speciale de investigare a magistraților, Gheorghe Stan, drept dezinformări și a cerut un control al Inspecției judiciare.

Potrivit procurorului șef al Secției spec­­­iale de investigare a magistraților, 70% din cele 1400 de dosare preluate de la alte parchete au fost deschise ca urmare a “sesizării din oficiu”. Cifrele au fost infirmate însă de Secția de procurori a CSM, care a spus că ele sunt false si ar trebui corectate. Mai mult, CSM a acuzat Secția specială de scurgere de informații.

Nu 70%, cum a spus Stan, ci 2% e procentul dosarelor deschise prin sesizări din oficiu, a declarat pentru Europa Liberă, procurorul Cristian Stan, membru CSM. Cel puțin așa arată datele oficiale de la Parchetul general.

”Sunt în total 70-90 de dosare în ultimii trei ani, din câteva mii. Astfel, în anul 2016 dintr-un total de 4578 de dosare, 94 au fost deschise din oficiu, restul fiind ca urmare a diverselor plângeri sau sesizări ale inculpaților. În anul 2017, din 4034 dosare, din oficiu au fost deschise 77, iar în 2018, până în toamnă, când a început preluarea dosarelor de către această secție specială, erau în total 2321 dosare din care 39 deschise din oficiu”, declară pentru Europa Liberă procurorul Cristian Stan.

Procurorii CSM susțin că Gheorghe Stan nu a respectat regulamentul intern, potrivit căruia ar fi trebuit să aibă aviz de la Parchetul general pentru a da informații presei.

În plus, este vorba de scur geri de informații în presă, mai exact de publicarea în Q Magazine, revistă apropiată actualei puteri, a unor denunțuri din dosarul Tel Drum și a unor declarații de martor. Secția de procurori a considerat că astfel de informații confidențiale nu aveau cum să ajungă în revista menționată decât de la Secția Specială, cea care gestionează dosarele.

”Inspecția judiciară trebuie să verifice cum ajung în presă astfel de informații confidențiale din dosare aflate în lucru la Secția specială”, ne-a declarat procurorul Cristian Ban.

Gheorghe Stan, recent numit procuror șef al controversatei Secții speciale, a ieșit joi seară într-o declarație de presă alături de Adina Florea, adjuncta secției, pe care ministrul Tudorel Toader a insistat să o impună la șefia DNA, dar a fost respinsă de președinte. Stan a lăudat Ordonanța de urgență 7 și s-a plâns că procurorul general le-a pus bețe-n roate.

Informațiile furnizate de Stan și Florea au generat, după cum era previzibil, reacția unor asociații de magistrați, precum Uniunea Națională a Judecătorilor (UNJR) condusă de Dana Gârbovan. Într-un comunicat de presă, aceasta a spus că cifrele arată că „practica procurorilor” de a pune presiune pe judecători și a le deschide dosare.

Potrivit unor surse consultate de Europa Liberă, apariția publică a celor doi a fost determinată atât de amplele proteste ale magistraților care cer abrogarea OUG 7, dar si de faptul că la Curtea Constituțională se află în dezbatere Ordoananța prin care Secția specială a fost înființată în toamna anului trecut. La CCR se dau ”lupte mari” pe această Ordonanță, ne-au declarat surse menționate.

Peste toate aceste discuții a venit și declarația procurorului-șef interimar al DNA, Călin Nistor, care a turnat gaz peste foc. Nistor a spus la Europa FM că DNA a făcut și greșeli, dând ca exemplu anul trecut (șefă era Laura Codruța Kovesi), când 8 dosare au fost întoarse de judecători la DNA pentru că aveau probe nelegale, iar altele au fost infirmate de procurorul ierarhic superior. La vremea respectivă, Nistor era sef de secție.

"Au fost dosare cu câteva zeci de inculpați. Nu am făcut o statistică, nu sunt zeci de dosare, dar sunt destule, cu un număr destul de important de inculpați. În opinia procurorului ierarhic superior, nu se susțineau în instanță și a dispus infirmarea. Asta am cerut - ca procurorul ierarhic superior să asigure un control efectiv și riguros al actelor de urmărire penală pentru ca surprizele în instanță să fie cât mai mici", a declarant Călin Nistor.

Toate aceste discuții vin în contextul în care vineri au avut loc ample proteste ale magistraților din toată țara, care continuă să ceară abrogarea Ordonanței. Ministrul Tudorel Toader a anunțat că va abroga un articol din OUG, cel referitor la separarea carierelor prin care se dă dreptul judecătorilor care au fost procurori să devină procurori șefi.

XS
SM
MD
LG