În Bulgaria, turiștii români nu s-au apropiat de apă cât a fost arborat steagul roșu. Și nici nu s-au bătut cu salvamarii

Turiștii de pe plaja din Sozopol, la 35 de kilometri sud de Burgas, nu au avut voie să se apropie de apa mării cât timp a fost arborat steagul roșu.

Marea Neagră a fost extrem de agitată în ultima săptămână, nu doar pe malul românesc. Valuri uriașe au lovit și coasta Bulgariei, iar turiștilor le-a fost interzis total accesul în apă zile în șir. Restricțiile au fost respectate de toți turiștii, inclusiv de cei români, fără nicio opoziție.

Sunt deja celebre imaginile cu bătăia dintre salvamari și turiști pe o plajă din Eforie Nord sau pe cea din Costinești.

La fel și imaginile difuzate de Digi24 cu femeia care voia cu tot dinadinsul să intre în apa învolburată, deși avea un cadru ajutător, iar un salvamar o ruga insistent să renunțe.

Șase oameni au pierit în România într-o singură zi, înghițiți de marea care nu iartă nicio greșeală.

În comparație, într-o săptămână cu aceleași condiții, în Bulgaria, s-a înecat o singură persoană.

„Am reușit într-o după amiază să intru în apă, până la nivelul gleznelor”

Mihaela Mocanu e din Craiova și abia s-a întors din concediul de o săptămână pe care l-a petrecut în mai multe stațiuni de pe malul bulgăresc al Mării Negre.

A petrecut câteva zile la Pomorie, apoi a fost în Sozopol și ultima oprire a fost la Burgas. Aproape că nu a atins apa în ultimelele zile ale sejurului, când valuri uriașe au fost peste tot pe malul bulgăresc.

„Dimineața erau niște valuri care te nimiceau pur și simplu. Trebuia să fii nebun să intri în mare. Am reușit, într-o după amiază, să intru în apă până la nivelul gleznelor, atât s-a putut”, povestește Mihaela.

Și în Bulgaria Marea Neagră a fost extrem de agitată în ultima săptămână.

În rest, nimeni nu a avut voie nici măcar să se apropie de malul mării. Steagul roșu era arborat permanent, iar salvamarii patrulau continuu. Prezența salvamarilor se făcea simțită peste tot, pe toate plajele, spune ea.

„La Burgas, pe plajă, cred că erau patru sau cinci salvamari. Cum încerca cineva să se apropie de mare, veneau și te rugau să te îndepărtezi, nimeni nu a protestat. Chiar cineva din grupul nostru a încercat să se ducă aproape de mare și în secunda doi au fost lângă el”, adaugă Mihaela.

Ea povestește că au văzut pe rețelele sociale filmările de pe plajele din România și au discutat în grupul lor cât de mare e diferența de comportament.

Îți mai recomandăm #10Întrebări | Coordonator de salvamari: A fost un an atipic. Curenții în Marea Neagră se «montează» foarte repede, pot să vină ca din senin

Între turiștii care s-au supus fără să protesteze la indicațiile salvamarilor bulgari erau foarte mulți români, spune femeia.

„Cred că nu se respectă în România autoritatea pentru că au dublă măsură, nu sunt consecvenți oamenii legii. Si noi, în general în România, nu mai avem respect față de autoritate pentru ca-i considerăm slab pregătiți, coruptibili, corupți”, ne explică Mihaela, care crede că este diferența.

Steag roșu pe plajă, reguli diferite în Europa

Nici în Bulgaria lucrurile nu sunt perfecte. Încă mai mor oameni înecați în apele mării. Chiar în această vară s-au înecat cel puțin patru persoane, în condițiile în care marea era lină.

Conform statisticilor din ultimii zece ani, în Bulgaria au murit înecați în mare 415 de oameni. Cei mai mulți, 53 de morți, au fost în 2016. De atunci numărul lor a scăzut constant.

Activitatea salvamarilor nu este mai simplă decât în România. La începutul acestui sezon salvatorii au cerut autorităților înființarea unei poliții a plajelor, tocmai pentru a putea ține mai bine sub control turiștii care refuză să respecte indicațiile.

În plus, acești polițiști pot să dea direct amenzi celor care nu respectă steagul roșu.

Pe plajele din Sozopol, nimeni nu a avut acces la mare. Nici măcar să intre cu picioarele în apă.

În alte țări europene, indisciplina îi poate costa scump pe turiști.

În Spania, de exemplu, la Benidrom, dacă intri în apă în timp ce este arborat steagul roșu te poate costa 1.000 de euro. În Palma de Majorca amenda poate ajunge la 2.000 de euro.

În Franța politica este alta. În momentul arborării steagului roșu, salvamarii părăsesc plaja. În acest fel responsabilitatea rămâne strict în sarcina turiștilor care iau decizii cu propria viață. La fel se procedează și în Marea Britanie.

În Cipru, pe plaje nu există obligatoriu salvamari, așa că în momentul ridicării steagului roșu turiștii trebuie să-și poarte de grijă și să iasă singuri din apă.

Uniunea Europeană a întocmit un ghid de siguranță în care prezintă toate semnalizările de pe plajele din Europa și ce măsuri trebuie să ia autoritățile și turiștii. Documentul poate fi consultat aici.

Îți mai recomandăm Explozia unei mine marine în stațiunea Costineşti, la Marea Neagră. MApN: Nu au fost identificate mine marine în derivă