Vineri, tranzacționarea acțiunilor Twitter la bursa din New York e suspendată, iar sosirea lui Elon Musk la conducerea uneia dintre cele mai importante platforme de social media din lume, vine la pachet cu concedierea imediată a conducerii de până acum și are loc după luni de zile de controverse.
„Tot ce a făcut până acum Elon Musk în privința Twitter a fost o nebunie. Așteptăm cu interes maxim să vedem ce va face de acum. Ne-am uitat ca la un film la tot ce s-a întâmplat în ultimele luni [Achiziția a fost anunțată inițial în aprilie, pentru ca Musk să încerce apoi să se retragă] și de la distanță pare că a vrut să cumpere Twitter doar ca să îl schimbe dramatic. Asta spun toate avertismentele pe care le dă de luni de zile, iar ele au fost uluitoare în piață. Nimeni nu știe în afară de el ce vrea să facă, iar cum anume va face ce dorește nu cred că știe nici el”, spune pentru Europa Liberă consultantul român în social-media Cristian China-Birta.
Îți mai recomandăm Elon Musk, Twitter și ce înseamnă libertatea totală de exprimare în RomâniaCe știm însă, adaugă el, e că „va fi pentru prima oară în istoria social media când un ’șerif’ de platformă socială va pune în discuție ce se întâmplă pe platforma sa în primul rând la modul etic, înainte de a pune în discuție ’afacerea’ la modul business. Asta va fi ceva ce trebuie să îi pună pe mulți pe gânduri”.
Elon Musk a transmis, joi, pe Twitter, că a cumpărat platforma pentru a „ajuta umanitatea” și pentru că e important pentru viitorul civilizației să existe un spațiu comun de dezbatere digitală, fără diviziuni între „stânga” și „dreapta” și fără violență.
A insistat că decizia nu are legătură cu vreun câștig financiar. De altfel, suma de 44 de miliarde de dolari a fost descrisă de Musk ca exagerată pentru ce e Twitter acum, dar platforma are un „potențial extraordinar”, insistă el.
În mesajul destinat celor care cumpără publicitate pe Twitter, Elon Musk a insistat că nu va permite oricui să spună orice pe platformă.
Aceasta deși crede în libertate de exprimare absolută, după cum s-a exprimat în trecut. Musk a atras, de altfel, atenția în pandemie, când a avut declarații controversate despre vaccinarea Covid și, scrie Politico, e posibil ca politicieni interziși de pe Twitter pentru că au răspândit informații false în pandemie să se întoarcă pe platformă.
Despre suspendarea contului de Twitter al lui Donald Trump în ianuarie 2021, după incidentele violente provocate de suporterii lui la Capitoliu, Musk a spus că a fost o prostie și că va revoca decizia. A mai adăugat că din planurile sale pentru Twitter face parte și „X, o aplicație pentru de toate”.
Îți mai recomandăm Cenzura pe internet. Regimurile autoritare, combaterea propagandei și libertatea de exprimarePotrivit declarațiilor sale, Elon Musk intenționează să promoveze dialogul civilizat între grupuri cu convingeri diametral opuse.
Tocmai aceasta este, spune Cristian China-Birta, „axioma-zero”: „Fac digital marketing de 15 ani și dacă am învățat o regulă de bază, axioma zero, aceasta e, în termeni fotbalistici, locali: Steaua – Dinamo. Ce este etic și frumos pentru un stelist nu e la fel, e chiar invers, pentru un dinamovist. Twitter-ul, din punctul meu de vedere, deși îl consider pe Trump o aberație, a greșit când i-a închis contul. Aceasta exact pe considerentul despre care vorbește Elon Musk. Pe de altă parte însă, nu poți să te duci cu libertatea de expresie până la a permite absolut orice. Trebuie să existe niște reguli, doar că ’drumul spre iad e pavat de intenții bune’. Să vedem dacă va fi așa și în epoca Elon Musk.”
Îți mai recomandăm Conspirații cu efecte în justiție. Alex Jones a fost condamnat să plătească daune de aproape un miliard de dolariÎn opinia lui Cristian China-Birta, momentul achiziției Twitter va fi urmat de dezbateri extinse despre etica în rețelele sociale: „până unde ne putem duce, ce nu putem face, ce trebuie să interzicem, când dăm afară pe cineva dintr-o rețea. Iar toată nebunia aceasta va fi o lecție extraordinară pentru tot ce înseamnă social media”, spune el.
Dezbaterea nu este una internă, a specialiștilor sau utilizatorilor. Pandemia și războiul din Ucraina au dus la decizii ale guvernelor democratice de a interveni pe piața digitală.
În privința social media, există de câțiva ani un contra-atac al guvernelor, al instituțiilor de genul Comisiei Europene, spune consultantul în social media.
„Să nu uităm că Musk e totuși un businessman, poate o interpretare a momentului actual este că simte că lumea se îndreaptă spre o dezbatere serioasă pe tema eticii în domeniul digitalului și se poziționează pe valul acestor dezbateri”, adaugă el.
Ziua de vineri a început pe Twitter cu privirile îndreptate spre contul lui Elon Musk. Și-a trecut deja la descriere „Chief Twit” și a anunțat victorios: „The bird is freed” – pasărea (trimitere la numele Twitter) a fost eliberată.
Nu vom ști luni bune ce înseamnă acest mesaj în mod concret, spune Cristian China-Birta. Nici schimbarea nu se poate petrece peste noapte și nici nu e clar ce va însemna ea.
Clar este că achiziția Twitter de către fondatorul Tesla și SpaceX (doar cele mai cunoscute afaceri ale sale) a provocat deja dezbateri.
Un utilizator comentează la mesajul „Pasărea a fost eliberată” că „dacă asculți cu atenție, îi poți auzi pe stângiști urlând în depărtare”. Altul spune că „după ce a încercat de mai multe ori să iasă din tranzacție, a 'eliberat' Twitter-ul după ce a fost forțat să îl cumpere”.
Alți utilizatori îi mulțumesc, unii comentează prețul achiziției – 44 miliarde de dolari la o populație a globului de 8 miliarde de oameni.
Un răspuns a venit și din partea Comisiei Europene. Comisarul Thierry Breton, responsabil pentru piața internă, a răspuns pe Twitter: „În Europa, pasărea va zbura după regulile noastre” și a postat o înregistrare în care Elon Musk se declară de acord cu reglementările europene din The Digital Services Act (DSA).
Potrivit Politico, Comisia vrea să se asigure că Musk nu va transforma Twitter într-o platformă a discursului urii.
Analizele internaționale de vineri menționează și contextul controverselor recente care l-au vizat pe Elon Musk.
A intervenit în dezbaterea despre democrație în Iran, în cea despre pretențiile Chinei asupra Taiwanu-ului și a provocat enervarea Ucrainei după ce a sugerat că cedările teritoriale ar fi o soluție bună pentru încheierea războiului.
La începutul conflictului a fost un erou în Ucraina, după ce a oferit generos terminalele de internet prin satelit Starlink produse de compania sa SpaceX.
Îți mai recomandăm Internetul pe timp de război. Conexiunea prin satelit și ce înseamnă ea pentru oamenii și luptele din UcrainaMusk a fost criticat inclusiv de președintele Zelenski după declarația despre varianta cedărilor teritoriale și a răspuns spunând că nu mai are cum să finanțeze funcționarea Starlink în Ucraina. S-a răzgândit în doar câteva zile.