Andrei Sybiha, șeful adjunct al Biroului Președintelui din Ucraina, a transmis pe Twitter că șeful Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanchuk, și prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmyhal, au semnat, de asemenea, declarația.
„Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, tocmai a semnat un document istoric – cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană”, a transmis Sybiha pe Twitter.
Semnarea cererii de aderare a avut loc la scurt timp după ce Zelenski a transmis tot luni, în timpul unei conferințe de presă, că acesta dorește ca Ucraina să devină stat membru al Uniunii Europene.
Îți mai recomandăm Rusia atacă Ucraina | Turnul TV din Kiev, bombardat. La fel și Memorialul Holocaustului. Zelenski: La ce bun să spui „Never again”„Scopul nostru este să fim împreună cu toți europenii și, cel mai important, să ne aflăm pe același picior de negociere”, a transmis Zelenski în timpul unei videoconferințe, citat de The New York Times. „Sunt convins că e posibil așa ceva”, a continuat acesta.
Șefii de stat din opt țări din Europa Centrală și de Est au cerut luni tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei rapid imediat statutul candidată la UE, potrivit unei scrisori deschise publicate de Reuters și citate de Agerpres.
Țările semnatare sunt: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia.
În acest context, președintele Klaus Iohannis susține „integrarea deplină a Ucrainei în UE. Președintele Iohannis adaugă însă pe listă Republica Moldova și Georgia.
„România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei, în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în intriorul familiei europene, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate.”, a postat președintele României pe Twitter.
De alfel, marți, Parlamentul European se reunește într-o ședință de urgență pentru a dezbate subiectul privind agresiunea Rusiei în Ucraina. Este posibil, scrie The Guardian, ca Parlamentul European să adopte o rezoluție prin care solicită instituțiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat UE Ucrainei.
Giuseppe Fama, director al departamentului de Afaceri Europene la Crisis Group, spune că procesul nu e atât de rapid pe cât pare după declarațiile de luni.
„Cererea lui Zelenski de a adera la Uniunea Europeană e de înțeles. Pune presiune pe Uniunea Europeană și creează impuls pentru sprijinul pe care UE și statele membre i-l acordă lui Zelenski să reziste invaziei ruse. Sprijin militar în timpul războiului”, semnalează Fama într-un interviu pentru Europa Liberă.
„Dar șansele ca acest lucru să se întâmple sunt mai mici decât la prima vedere”, a adăugat expertul.
Îți mai recomandăm Rusia atacă Ucraina | Cozile din vămi se întind pe zeci de kilometri. Luptele continuă pe mai multe fronturiCriteriile de aderare
Un stat non-membru al Uniunii Europene care dorește să se alăture blocului comunitar trebuie să respecte un set de criterii, cunoscut sub denumirea de „criteriile de la Copenhaga”.
Criteriile, prevăzute în Articolul 49 al Tratatului privind Uniunea Europeană, prevăd, printre altele, ca statele să respecte democrația, drepturile omului și statul de drept.
În privința Ucrainei, în prim plan, se află războiul activ în care Ucraina se regăsește la momentul de față cu Rusia. Giuseppe Fama sublinează că Uniunea Europeană nu dorește în prezent ca un viitor stat membru UE să se afle în conflict cu Rusia, o putere militară majoră a lumii și deținătoare a celui mai mare arsenal nuclear din lume.
„Statele membre sunt, în general, precaute când vine vorba de a avea o țară implicată într-un război ca membru UE. Din acest motiv, nu i-ar pemite Ucrainei ca aceasta să adere rapid la organizație”, a punctat Fama.
Îți mai recomandăm Nicio concluzie, în urma negocierilor dintre Ucraina și RusiaÎn 2004, Ciprul a aderat la Uniunea Europeană în ciuda disputei teritoriale pe care acesta o avea atunci – la fel ca în prezent – cu Turcia. Fama precizează, însă, că analogia dintre Cipru și Ucraina nu reflectă situația actuală a celei de-a doua.
„În primul rând, Ucraina nu se află într-un conflict înghețat (precum Ciprul, n.r.). Ucraina este implicată într-un război activ și extrem de periculos (cu Rusia, n.r.). Prin urmare, aderarea la UE este exclusă pentru moment”, a susținut Giuseppe Fama.
„În al doilea rând, din cauza Ciprului, există în prezent unele state ce se tem de consecințele de a avea o nouă țară cu statut deplin de membru și aflată în conflict împotriva Rusiei, lucru ce ar avea implicații grave și ar complica și mai mult felul în care Uniunea Europeană ar mânui viitoarele provocări datorită acestui lucru”, a adăugat expertul consultat de Europa Liberă.
În plus, liderii europeni s-au arătat de-a lungul timpului îngrijorați de independența sistemului judiciar din Ucraina și de capacitatea acestuia de a-i pune sub acuzare pe oligarhii ruși.
La sfârșitul lunii septembrie, Curtea Europeană de Conturi a emis un raport în care critica ineficacitatea implementării inițiativelor anticorupție recomandate de Uniunea Europeană Ucrainei.
Potrivit concluziilor acestuia, Comisia Europeană trebuia la momentul respectiv să continue eforturile de colaborare cu celelalte state membre UE pentru a-i împiedica pe oligarhii ucraineni și pe alți suspecți în cazuri de corupție să poată călători sau să-și folosească activele din Uniunea Europeană.
Îți mai recomandăm Rusia atacă Ucraina | Putin pune în alertă arsenalul nuclear. SUA cere cetățenilor săi să părăsească de urgență RusiaÎn ciuda acestor aspecte, Giuseppe Fama crede că cererea semnată luni de președintele Zelenski i-ar putea conferi, pe viitor, Ucrainei un statut preliminar de aderare. Potrivit expertului, Kievul ar avea anumite beneficii, precum începerea procesului de integrare a Ucrainei în piața unică europeană.
„Uniunea Europeană este acum mult mai deschisă în privința acestui lucru decât înainte de conflict”, a concluzionat Fama.
Mecanismul aderării
Potrivit normelor actuale, înscrise în Tratatul de la Maastricht și Criteriile de la Copenhaga stabilite în 1993 și completate apoi la Madrid în 1995, atunci când o țară solicită oficial aderarea, Consiliul UE este cel care mandatează Comisia Europeană să înceapă negocierile de aderare, în baza unui vot unanim din partea statelor membre ale Uniunii Europene. Se deschid capitolele de negociere.
Odată încheiate negocierile, va fi semnat un Tratat de Aderare, care trebuie apoi ratificat de toate statele membre ale Uniunii, precum și de instituțiile Uniunii, ca și de țara candidată. Odată ce acest proces este finalizat, tara respectiva va adera la Uniunea Europeana la data specificată în tratat.