Ucraina anunță progrese pe front în condiții "dificile" și o intensificare a luptelor din Bahmut

Autoritățile de la Kiev anunță că trupele ucrainene au recâștigat teren de-a lungul fronturilor de est și sud.

Autoritățile de la Kiev au anunțat luni seara că trupele ucrainene au recâștigat teren de-a lungul fronturilor de est și sud. Președintele Volodimir Zelenski a descris situația ca pe un progres într-o săptămână "dificilă" pentru contraofensiva Kievului împotriva forțelor ruse, transmite Reuters.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a remarcat, de asemenea, o intensificare a luptelor în jurul orașului Bakhmut, capturat de forțele ruse în mai, după 10 luni de lupte.

"Săptămâna trecută a fost dificilă pe linia frontului. Dar facem progrese", a scris Zelenski pe Telegram.

"Mergem înainte, pas cu pas! Mulțumesc tuturor celor care apără Ucraina, tuturor celor care conduc acest război spre victoria Ucrainei!"

Într-un postare pe Telegram, Hanna Maliar a anunțat că armata ucraineană a luat înapoi peste 37,4 kilometri pătrați de teritoriu în lupte grele în ultima săptămână.

Ea a spus că forțele ruse atacă lângă orașul Liman, în nordul regiunii Donețk și lângă orașele Avdiivka și Mariinka.

Într-un raport ulterior, Maliar a declarat că luptele de lângă Bakhmut s-au intensificat și că "o luptă este în curs de desfășurare pentru a prelua inițiativa.

Generalul Aleksander Sirski, responsabil de forțele terestre ale Ucrainei, a raportat avansarea trupelor la marginea Bakhmut și "distrugerea efectivă a rușilor".

Îți mai recomandăm Ucraina a adăugat Unilever pe lista de companii care sponsorizează Rusia în război

Rusia, care și-a lansat invazia în februarie 2022, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că forțele sale au respins atacurile ucrainene în apropierea satelor din Bakhmut și în zonele mai sudice, în special în apropierea orașului Vuhledar. De asemenea, a raportat succese în limitarea trupelor ucrainene din nord-est.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat luni că o scurta revoltă a grupului de mercenari Wagner luna trecută nu a afectat "operațiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina.

"Provocarea nu a afectat acțiunile grupurilor de armate (implicate în operațiune)", a declarat el la o reuniune a ministerului.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
Îți mai recomandăm Prima instituție pentru anchetarea crimelor de război ale Rusiei în Ucraina a fost inaugurată la Haga