Ucraina spune că a ucis 30 de soldați ruși pe o fâșie de pământ din Marea Neagră

Peninsula Kinburn în regiunea Nikolaiev din Ucraina (arhivă).

Forțele speciale ucrainene au efectuat vineri un raid amfibiu pe istmul Kinburn din Marea Neagră, ocupat de forțele ruse. Au fost uciși aproximativ 30 de soldați ruși și distruse șase vehicule blindate, potrivit serviciilor de informații militare ale Ucrainei.

Forțele ruse au ocupat mica peninsulă Kinburn, la nord-vest de Crimeea în Marea Neagră, la începutul invaziei la scară largă a Moscovei în februarie 2022.

Punctul de observație militar al Moscovei din vârful peninsulei este considerat unul dintre motivele pentru care Ucraina nu își poate redeschide porturile Nikolaiev și Herson și nu poate exporta mărfuri prin coridorul său de transport maritim din Marea Neagră.

„Ca urmare a unui raid asupra istmului Kinburn ocupat de ruși, șase unități de vehicule blindate inamice au fost distruse și aproximativ treizeci de invadatori au fost eliminați”, a declarat Direcția principală de informații (HUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, pe 9 august.

HUR a precizat că, în timpul operațiunii, au fost atacate fortificațiile rusești de pe pozițiile cetății Kinburn, terminalului maritim și monumentului Suvorov. În zona acestuia din urmă a fost instalat un steag al unității de informații militare, mai precizează comunicatul HUR.

Ministerul rus al Apărării a declarat că raidul a fost respins.

„Sabotorii care numărau până la 16 militanți pe două ambarcațiuni de mare viteză, sub acoperirea a două ambarcațiuni de sprijin cu foc, au încercat să debarce trupe pe coastă”, a declarat ministerul, potrivit Interfax.

Potrivit Moscovei, grupul ucrainean de ambarcațiuni a suferit primele pierderi în apropierea țărmului. Unele ar fi fost aruncate în aer de mine, iar restul au fost distruse de focuri de armă de calibru mic. Ministerul a declarat că 12 soldați ucraineni ar fi fost uciși.

Informațiile nu au putut fi confirmate în mod independent.

Îți mai recomandăm Cel puțin 14 oameni au murit și 40 au fost răniți în atacul Rusiei asupra unui supermarket din Ucraina
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.