Rusia impune restricții de zbor în sudul țării după atacuri ucrainene cu drone

Regiunea Belgorod din Rusia, învecinată cu Ucraina, a fost adesea atacată. (fotografie de arhivă)

Rusia spune că a interceptat peste 30 de drone ucrainene lansate în noaptea de 8 spre 9 iulie, în timp ce guvernatorii locali au raportat decese și clădiri avariate. Atacul cu drone a avut loc după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va riposta la atacul cu rachete rusesc care a ucis aproape 40 de oameni în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a declarat pe 9 iulie că 38 de drone au fost interceptate în cinci regiuni - 21 în Rostov, șapte în Kursk, cinci în Astrahan, trei în Belgorod și două în Voronej, transmite RFE/RL.

Presa locală a raportat că aeroporturile din regiunile sudice Astrahan și Volgograd au restricționat zborurile în urma atacurilor cu drone. Reuters relatează că restricțiile de zbor au fost ridicate între timp.

Bombardamentele ucrainene din regiunea rusă Belgorod în primele ore ale zilei de 9 iulie au ucis patru persoane și au rănit 20, potrivit guvernatorului regional Viaceslav Gladkov. El a adăugat că atacul a provocat pene de curent și a avariat 60 de case și 160 de apartamente.

În Volgograd, un depozit de petrol și o substație electrică au luat foc ca urmare a căderii resturilor dronelor, potrivit guvernatorului regional Andrei Bocearov.

Atacurile cu drone au avut loc după ce un baraj de rachete rusești care a vizat mai multe orașe a ucis cel puțin 38 de persoane în Ucraina pe 8 iulie, inclusiv 21 în capitala Kiev. Un spital oncologic pentru copii din capitală a fost lovit în atac.

Îți mai recomandăm Cel mai mare spital pentru tratarea copiilor cu cancer din Ucraina, bombardat de ruși. Zelenski: Rusia va răspunde pentru crimele sale

Atacul rusesc a fost condamnat de Occident și de coordonatorul umanitar al ONU. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni pe 9 iulie pentru a discuta despre atacul cu rachete rusești.

Președintele american Joe Biden a declarat că atacul cu rachete asupra Ucrainei a servit drept „un memento oribil al brutalității Rusiei”.

Moscova a negat în mod obișnuit că a vizat reședințe, școli, spitale și alte structuri civile, în ciuda bombardamentelor frecvente care demonstrează contrariul.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile sale aeriene din apropierea Kievului au vizat „instalații ale industriei militare ucrainene și baze ale forțelor aeriene ucrainene”, adăugând că „obiectivele loviturii au fost atinse”.

De asemenea, Kremlinul spune că spitalul de copii din Kiev a fost lovit de resturile de rachete căzute în urma interceptărilor antiaeriene, și nu a fost ținta atacurilor rusești.

RFE/RL nu poate confirma în mod independent informațiile oferite de fiecare părți cu privire la evoluțiile de pe câmpul de luptă.

Îți mai recomandăm ONU: Spitalul din Kiev, lovit direct, nu de resturile unei rachete interceptate

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.