Ucraina a arestat un propagandist al Moscovei extrădat din R.Moldova

Propagandistul rus Dmitri Cistilin a fost arestat în R. Moldova la 5 octombrie.

Ucraina a anunțat că l-a arestat pe propagandistul rus Dmitri Cistilin, acuzat de sprijinirea agresiunii ruse, trădare de patrie și răspândirea propagandei Kremlinului în Europa. La începutul lunii octombrie, el a fost extrădat din R. Moldova.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunțat pe 8 octombrie arestarea lui Cistilin, cunoscut și ca unul dintre „ideologii” agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, acesta riscă închisoarea pe viață.

SBU afirmă că, în perioada 2016-2024, Dmitri Cistilin a pregătit materiale analitice pentru Kremlin, în care sprijinea agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și integrarea teritoriilor ucrainene ocupate în Federația Rusă.

Se consideră că el a promovat interesele Moscovei la diverse forumuri internaționale, pretinzând că este reprezentant al „societății civile ucrainene”, și ar fi încercat să „reducă sprijinul acordat Ucrainei de către țările occidentale”, scrie agenția de presă IPN de la Chișinău.

O altă acuzație adusă de autoritățile ucrainene se referă la implicarea sa în organizarea imixtiunilor în procesele electorale din mai multe țări, prin participarea la atacuri informaționale împotriva Ucrainei și promovarea discursului propagandei ruse.

Cistilin a fost arestat în R. Moldova după ce a participat la o conferință la București, unde a criticat NATO și a discutat despre amenințarea celui de al treilea război mondial.

Inspectoratul General pentru Migrație de la Chișinău a anunțat pe 5 octombrie că l-a arestat și predat autorităților ucrainene pe Cistilin, care s-a ales și cu statutul de persona non-grata și interdicția de intrare în R. Moldova pe termen de cinci ani.

Portalul deschide.md a scris pe 7 octombrie că Dmitri Cistilin ar fi fost organizatorul „pelerinajelor” preoților Mitropoliei Moldovei în Federația Rusă, la comanda grupării fugarului Ilan Șor și a Patriarhiei Ruse.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei au negat orice afiliere cu Șor sau că pelerinajele ar avea scopuri electorale ori politice, dar au recunoscut că deplasările preoților la Moscova au fost realizate de Patriarhia de la Moscova.

Aceeași sursă relatează că Dmitri Cistilin ar fi convins preoți să adune semnături în sprijinul candidaturii la prezidențiale a fostei procuroare anticorupție, Victoria Furtună.

Contactată de Europa Liberă, Furtună a declarat că aceste informații sunt „falsuri” și că nu îl cunoaște pe Cistilin.

Cistilin a fost asistent al ex-consilierului prezidențial rus, Serghei Glaziev, despre care SBU spune că este unul din autorii strategiei de „război informațional” care a justificat agresiunea rusă asupra Ucrainei.

Îți mai recomandăm Cum sunt recrutați europenii pe Telegram ca să comită crime, sabotaje și incendieri împotriva aliaților Ucrainei
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI