Organizația Mondială a Sănătății a trimis ajutoare în zonele afectate de inundațiile după distrugerea barajului Nova Kakhovka. Reprezentanții OMS spun că, pe lângă riscul de înec, răniri și traumă, e posibil ca în zonă să se dezvolte holera.
„Impactul asupra salubrității sistemului de ape din regiune și asupra serviciilor sanitare nu poate fi subestimat”, a declarat președintele OMS, Tedros Ghebreyesus.
OMS discută deja cu guvernul ucrainean despre importul de vaccin anti-holeră, în cazul în care vor fi necesare.
Reprezentanții OMS spun că există un risc de holeră pentru că patogenul există în mediul înconjurător și prosperă în medii inundate și insalubre. Moartea a mii de pești la fundul rezervorului golit prezintă un risc de contaminare.
Boala nu a mai fost raportată în Ucraina de doi ani.
Oamenii pot fi infectați atunci când înghit mâncare sau apă care conține bacteria de holeră. Apoi, în 12 ore - 5 zile, pot dezvolta simptome. Netratată, deshidratarea severă și diareea provocate pot fi letale.
În fiecare an, la nivel global, sunt între 1,3 și 4 milioane de cazuri de holeră, dintre care 21.000-143.000 rezultă în deces.
Barajul Nova Kakhovka a fost distrus în dimineața de marți, iar apa Nistrului a început să inunde regiunea Herson. Mii de oameni au fost evacuați, iar terenul agricol din zonă a fost compromis.
Îți mai recomandăm Zelenski, în Hersonul inundat. Rușii îi împușcă pe salvatori. Cadavrele plutesc pe ape