Linkuri accesibilitate

Zelenski, în Hersonul inundat. Rușii îi împușcă pe salvatori. Cadavrele plutesc pe ape


Președintele ucrainean a amintit că barajul este sub controlul forțelor rusești încă de la începutul invaziei rusești, din februarie 2022.
Președintele ucrainean a amintit că barajul este sub controlul forțelor rusești încă de la începutul invaziei rusești, din februarie 2022.

Forțele rusești îi împușcă pe salvatorii ucraineni care încearcă să ajungă la cei prinși în zonele inundate din Hersonul ocupat după explozia barajului Nova Kahovka, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu excludiv acordat Politico.

„De îndată ce ajutoarele noastre încearcă să-i salveze, sunt împușcați”, a spus Zelenski, referindu-se la eforturile de a ajunge la locuitorii orașelor de pe malul râului Nipru ocupat de ruși, care a fost inundat după ce exploziile au distrus barajul Nova Kahovka.

Apele amenință 80 de așezări atât de pe malul râului deținut de ucraineni, cât și de pe cel ocupat de ruși.

„Oameni, animale au murit”, a spus Zelenski. „De pe acoperișurile caselor inundate, oamenii văd alți oameni înecați plutind. Puteți vedea asta pe cealaltă parte. Este foarte greu să scoți oamenii din zona ocupată a regiunii Herson. Când forțele noastre încearcă să-i scoată, sunt împușcați de ocupanți de la distanță.”

El a adăugat: „Nu vom putea vedea toate consecințele câteva zile, abia după ce apele se vor retrage.”

După ce inițial a negat că barajul ar fi fost aruncat în aer, Rusia a dat vina pe Kiev pentru dezastru.

Barajul traversează râul Nipru, reținând până la 18 kilometri cubi de apă și este o sursă vitală de apă pentru peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Ucraina spune că Kremlinul este în spatele distrugerii barajului, ca parte a unei încercări disperate de a opri contraofensiva așteptată de la Kiev.

Locuitorii din Herson sunt evacuați din calea apelor: „Luăm doar actele și bani”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00

„Ei înțeleg foarte bine că vor pierde această bătălie”, i-a spus Zelenski lui Axel Springer , de la Politico. „Ei prelungesc eliberarea teritoriilor noastre.”

El a amintit că barajul este sub controlul forțelor rusești încă de la începutul invaziei la scară largă din februarie 2022.

„Acest lucru se întâmplă pe teritoriul ocupat”, a explicat Zelenski, adăugând că și-a avertizat de mult aliații occidentali cu privire la probabilitatea ca rușii să încerce să distrugă barajul.

El a amintit că a vorbit mereu despre „riscul ca barajul să fie aruncat în aer dacă adversarul simte că vom veni pe aceste teritorii pentru a le elibera”.

Rușii „se tem că vom începe contraofensiva în această direcție și vor să îngreuneze eliberarea zonelor noastre. Nu au stat prea mult pe gânduri pentru inunda teritoriile ocupate”, a spus el.

Zelenski a criticat organizațiile umanitare internaționale, despre care a spus că lipsesc în eforturile de salvare la sol.

„Nu sunt acolo”, a spus el. În timp ce Ucraina a făcut apel la ajutor, „nu am primit niciun răspuns. Sunt șocat."

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat joi regiunea de sud a Hersonului, unde echipele de salvare lucrează pentru a salva mii de oameni prinși de inundațiile catastrofale cauzate de distrugerea unui baraj de pe Nipru, timp în care bombardamentele rusești îi terorizează pe locuitorii care încearcă să se salveze.

Zelenski a mulțumit joi salvatorilor și voluntarilor în timp ce a vizitat un punct de trecere pentru cei evacuați din zonele inundate și a discutat cu autoritățile măsuri pentru ameliorarea situației persoanelor afectate și eliminarea consecințelor dezastrului.

„Este important să se calculeze pagubele și să se aloce fonduri pentru a-i compensa pe locuitorii afectați de dezastru și a dezvolta un program pentru a compensa pierderile sau a reloca afaceri în regiunea Herson”, a spus Zelenski pe canalul său Telegram.

„Sarcina noastră este să protejăm vieți și să ajutăm oamenii cât mai mult posibil. Mulțumesc salvatorilor și voluntarilor! Mulțumesc tuturor celor implicați în această muncă!"

Activitatea salvatorilor a fost îngreunată de pericolele suplimentare reprezentate de bombardamentele rusești continue de peste râu și de minele terestre deplasate de inundații.

Alexandr Prokudin, guvernatorul regiunii Herson, din sudul Ucrainei, a declarat pe 8 iunie că nivelul Niprului în aval a crescut cu aproape 6 metri, cu 600 de kilometri pătrați din regiune sub apă, cea mai mare parte pe malul stâng al râului aflat sub ocupație rusească.

„În această dimineață, nivelul mediu al apei este de 5,61 metri. Aproximativ 600 de kilometri pătrați sunt sub apă, dintre care 32% se află pe malul drept [controlat de Ucrainean] și 68% pe malul stâng [controlat de Rusia]”, a spus Prokudin într-un mesaj video.

El a spus că, începând cu ora locală 6 dimineața, aproape 2.000 de oameni au fost salvați din zonele periculoase, majoritatea - 1.495 - din districtul Korabel al orașului Herson.

Regiunea Herson are 28.461 de kilometri pătrați.

VEZI: Barcă după barcă de civili epuizați și stresați au ajuns pe străzile inundate din Herson pe 7 iunie. Unii dintre oameni au ajuns aici din zonele ocupate de ruși de pe malul de est al râului Nipru.

Fugind de inundațiile din Herson cu barca, ucrainenii se pun în pericol
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00

Pe măsură ce apa ridicată făcea ravagii în aval, operatorul de stat al centralei hidroelectrice Ukrîidroenergo a declarat că nivelul imensului rezervor din amonte a scăzut cu un metru în ultima zi, în timp ce apa continua să țâșnească prin breșa din baraj.

Șeful Ukrîidroenergo, Igor Sîrota, a spus că reparația rupturii barajului va dura cel puțin două luni, cu condiția ca regiunea să fie eliberată de forțele rusești de ocupație. „O putem face și o vom face, deja ne pregătim astăzi, dar abia după ce o vom elibera”, a declarat Sîrota pentru televiziunea națională ucraineană.

„Va dura ceva timp - aproximativ două luni", a spus el.

Încă nu este clar ce a cauzat ruptura barajului, dar Zelenski a arătat cu degetul spre Rusia ca fiind autorul unui act „absolut deliberat”.

Moscova a acuzat Ucraina că a distrus barajul într-un act de „sabotaj deliberat”, la sugestia Occidentului. Barajul era sub controlul Rusiei de mai bine în momentul distrugerii sale.

Rusia a acuzat Ucraina în faţa instanţei superioare a ONU pe 8 iunie că a distrus barajul cu lovituri de artilerie și a vorbit din nou despre conducerea „nazistă” a Kievului, omițând deliberat că Zelenski este evreu, urmaș de evrei care au fost uciși în lagărele de concentrare naziste.

Cu acuzațiile de nazism, Moscova lui Putin și-a justificat invadarea neprovocată și neanunțată de țării vecine, în ceea ce numele a fi o „operațiune specială” de denazificare.

Comentariile Moscovei adresate judecătorilor de la Curtea Internațională de Justiție au venit în timp ce-i susține pe separatiștii din estul Ucrainei de la prima invazie, cea din 2014, când a anexat ilegal Crimeea.

Sîrota a explicat că o breșă atât de mare în baraj nu putea fi cauzată decât de explozii puternice în trei locuri diferite din interiorul barajului.

„Pentru a arunca în aer barajul trebuie să arunci cel puțin trei bombe care cântăresc o jumătate de tonă într-un singur loc. Acest lucru nu se poate face cu o singură rachetă. A fost o explozie foarte puternică în trei locuri din interiorul stației", a spus Sîrota.

În timp ce forțele ucrainene sunt preocupate să supravegheze cât mai mulți oameni, cele rusești continuă să bombardeze Hersonul și împrejurimile sale de peste râul Nipru, în ciuda inundațiilor catastrofale cauzate de distrugerea barajului Nova Kahovka în amonte, a declarat joi, 8 iunie, Natalia Humeniuk, șefa Centrului de Presă al Forțelor de Apărare din Sud.

„Din cauza creșterii continue a nivelului apei, inamicul a fost forțat să se retragă cu 5-15 kilometri față de pozițiile lor anterioare, iar bombardamentele nu sunt atât de intense acum, dar districtul Berîslavskîi, aflat la est de orașul Herson, continuă să fi vizat de bombardamente”, a declarat Humeniuk pentru televiziunea ucraineană.

Humeniuk a mai spus că forțele rusești au blocat comunicațiile în zonă în timpul exploziei pentru a o ascunde și că unele dintre trupele sale ar fi putut fi lăsate să se înece sau izolate pe acoperișuri. Afirmațiile ei nu au putut fi verificate în mod independent.

Pe partea ocupată de Rusia a Hersonului, primarul numit de Moscova din Nova Kahovka, Vladimir Leontiev, a declarat la începutul zilei de 8 iunie că numărul morților era deja de cinci persoane și 41 de persoane au fost rănite.

Cu rapoarte de la AP, AFP și Reuters

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG