Deși nimeni din cele două organizații occidentale nu a respins în mod deschis planul, putem spunem că primirea a fost una de solidaritate față de situația dificilă a Kievului, dar, în cele din urmă, lipsită de vreun angajament.
De fapt, planul se blochează deja la primele două puncte – ca Ucraina să primească o invitație de a se alătura NATO, dar și permisiunea de a folosi arme occidentale cu rază lungă pe teritoriul Rusiei.
Kievul cere aceste două lucruri de ceva timp, însă nu a primit undă verde.
Propunerea Ucrainei este ca invitația de aderare la NATO să vină acum, însă integrarea efectivă să aibă loc doar când războiul se va termina. Asta pentru a spulbera temerile membrilor NATO că vor fi târâți într-o confruntare directă cu Moscova.
Ucraina a cerut aderarea la Alianță și la summitul NATO de la Vilnius de anul trecut, dar și la summitul de la Washington din acest an.
Ca răspuns, alianța militară a confirmat că țara va deveni membră cândva într-un viitor nedefinit și a venit cu formulări elaborate, vorbind despre „punți către aderare” sau despre „calea sa către aderare ireversibilă”.
Întrebat despre eventuala invitare a Ucrainei în Alianță, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus joi aceleași lucruri și a reamintit tot ceea ce face organizația sa pentru țara sfâșiată de război.
Ambasadorul american la NATO, Julianne Smith, a avut un răspuns similar. Nici sursele cu care am stat de vorbă din interiorul NATO nu au transmis un mesaj că ceva s-ar fi schimbat față de summiturile de la Vilnius și Washington.
Îți mai recomandăm Planul Victoriei al lui Zelenski cuprinde aderarea Ucrainei la NATOAcelași lucru se poate spune și despre permisiunea Occidentului ca Ucraina să poată lovi mai adânc în Rusia. Aceasta este, în principal, o decizie americană și se pare că Washingtonul nu este de acord.
Zelenski a venit acasă cu mâna goală din călătoria sa în SUA din septembrie și nimic nu pare să se fi schimbat, mai ales că SUA se pregătesc pentru alegerile de pe 5 noiembrie.
Însă cel puțin în privința aceasta – a permisiunii de a folosi armele occidentale în Rusia – Ucraina ar putea primi, în viitor, un acord, chiar dacă limitat. Însă nu vă așteptați ca acest lucru să fie anunțat cu surle și trâmbițe.
Primele două puncte fiind greu de îndeplinit, celelalte trei – limitarea Rusiei printr-un pachet strategic de descurajare non-nuclear desfășurat pe pământul ucrainean, protecția comună de către SUA și UE a resurselor naturale critice ale Ucrainei și înlocuirea unor trupe americane staționate în întreaga Europă cu soldații ucraineni după război – sunt dezbătute.
Zelenski a știut întotdeauna că va fi greu să convingă Occidentul cu planul său. Dar deocamdată, înainte de ceea ce va fi o iarnă grea și istovitoare, el trimite mingea în terenul Occidentului.
Îți mai recomandăm Expert în politica externă rusă: Occidentul nu vrea ca Ucraina să piardă, dar nu este pregătit să câștigeEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.