Reacția oficialilor ucraineni vine după ce Papa Francisc a spus într-un interviu că, atunci când lucrurile merg prost pentru o parte implicată într-un conflict, trebuie să arăți „curajul steagului alb” și să negociezi.
Interviul pe care Papa l-a dat unei televiziuni elvețiene este primul în care Suveranul Pontif a folosit termeni precum „steag alb” sau „învins” în contextul războiului din Ucraina, deși solicitări de începere a discuțiilor de pace a mai făcut în trecut.
În mesajul său zilnic, președintele Zelenski nu a făcut nici o referire directă la Papa Francisc sau la comentariile sale, dar a menționat figuri religioase care ajută în interiorul Ucrainei.
„Ei ne sprijină cu rugăciunea, cu discuțiile lor și cu faptele. Aceasta este într-adevăr ceea ce face o biserică pentru popor”, a spus Zelenski în discursul său video nocturn, „nu la 2.500 km distanță, undeva, mediere virtuală între cineva care vrea să trăiască și cineva care vrea să te distrugă”.
La rândul lui, ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a scris pe platforma X că, într-o dispută, persoana puternică este de partea binelui:
„Steagul nostru este unul galben și albastru”, a scris Kuleba în engleză, referindu-se la steagul național ucrainean. „Acesta este steagul prin care trăim, murim și învingem. Nu vom ridica niciodată alte steaguri”, a mai adăugat el.
Șeful Bisericii Catolice de Rit Răsăritean din Ucraina, cu 5 milioane de credincioși, arhiepiscopul Sviatoslav Șevciuk, a respins, de asemenea, comentariile Papei.
„Ucraina este rănită, dar nu cucerită! Ucraina este epuizată, dar rezistă și va rezista!”, a declarat Șevciuk .
Volodimir Zelenski a cerut retragerea tuturor trupelor ruse și restabilirea granițelor post-sovietice ale Ucrainei pentru începerea discuțiilor de pace, dar Kremlinul exclude discuții în condițiile stabilite de Kiev.
Papa i-a mai supărat pe oficialii ucraineni de la începerea războiului din Ucraina, inclusiv când a făcut, anul trecut, un apel către tinerii ruși de a se mândri, ca moștenitori ai unor țari precum Petru cel Mare, prezentat de președintele Vladimir Putin ca exemplu pentru a-și justifica acțiunile în Ucraina.
Oficiali din țările europene care sprijină Ucraina au criticat declarațiile Papei.
Ministra germană de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că e uimită de apelul Papei Francisc.
„Chiar mă întreb la ce se gândea”, a declarat Baerbock într-un interviu acordat duminică seara postului german ARD, transmite DPA.
Baerbock a spus că a văzut cu ochii ei devastarea provocată de invazia Rusiei, inclusiv urmările unui atac asupra unei grădinițe și a vorbit despre răpirea copiilor ucraineni de către Rusia.
Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a replicat pe platforma X:
„Ce-ar fi, pentru echilibru, să-l încurajăm pe Putin să aibă curajul să-și retragă armata din Ucraina?”
Iar președintele Letoniei, Edgars Rinkevics, tot într-o postare pe platforma X, a spus:
„Nu trebuie să capitulăm în fața răului, trebuie să luptăm împotriva lui și să-l învingem, astfel încât răul să ridice steagul alb și să capituleze”.
De cealaltă parte, Kremlinul transmite că Rusia anunțat în repetate rânduri că este pregătită pentru discuții.
„Președintele Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia este pregătită pentru discuții pentru a rezolva criza din Ucraina”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând declarațiile Papei Francisc.
Directorul Biroului de Presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a transmis clarificări legate de declarațiile Papei Francisc.
„Papa a preluat imaginea steagului alb, propusă de intervievator, pentru a indica o încetare a ostilităților, un armistițiu la care s-a ajuns cu curajul negocierilor. Speranța sa este pentru o soluție diplomatică pentru o pace justă și durabilă”, a spus oficialul de la Vatican, potrivit Vatican News.
Bruni a explicat că viziunea Papei pentru Ucraina, pe care o descrie întotdeauna ca fiind „martirizată”, a fost exprimată pe deplin în cuvintele sale la Angelus pe 25 februarie, la doi ani de la începerea războiului.
Cu acea ocazie, Papa a reafirmat „afecțiunea sa profundă” pentru poporul ucrainean. De asemenea, el a invitat toate părțile să „creeze condițiile pentru o soluție diplomatică în căutarea unei păci juste și durabile”, a amintit Matteo Bruni.