Războiul pe trei fronturi din Ucraina: rușii avansează, artileria se epuizează, trupele sunt epuizate

Forțele ucrainene se luptă în timp ce trupele rusești își intensifică eforturile să captureze orașul Ceasiv Yar din Donețk.

O coloană de vehicule blindate rusești se apropie cu grijă de Ceasiv Yar din est, ocolind porțiuni de pădure și evitând câmpurle minate, ferindu-se, în același timp, de dronele și artileria care venea.

Atacul de pe 4 aprilie asupra orașului din regiunea Donețk a fost respins, potrivit comandanților ucraineni, informațiilor din surse deschise și soldaților din teren.

Dar ceea ce a fost mai îngrijorător pentru trupele ucrainene asediate de pe linia frontului a fost ceea ce a arătat un videoclip granulat în alb-negru al dronei publicat de Brigada Mecanizată Separată 67 ucraineană: o potențială slăbiciune în apărarea Ucrainei, construită în grabă în unele cazuri, și tactici mai inteligente ale forțelor rusești decât la începutul invaziei.

Chasiv Yar este încet-încet șters de pe hartă, în timp ce avioanele rusești lansează bombe grele, ghidate, care distrug blocurile de apartamente, iar unitățile de asalt aeropurtate de elită pătrund la periferia estică a orașului.

Nu există niciodată suficientă muniție. Dacă aliații noștri vor continua să întârzie furnizarea de muniție, va trebui să alegem între păstrarea teritoriului și [salvarea] vieților soldaților noștri."
Locotenentul Serhi Skibchik

Forțele ucrainene sunt epuizate, în nevoie de obuze de artilerie, disperate după întăriri și odihnă, luptându-se să rețină ofensiva Rusiei în mai multe locații de pe linia frontului de 1.200 de kilometri. După pierderea orașului mai mare Avdiyivka în februarie, Chasiv Yar este următoare piatră de încercare, pentru trupele ucrainene și pentru voința Occidentului de a le înarma și susține.

„Bătălia pentru Chasiv Yar... este un test de turnesol pentru ambele părți", potrivit Frontelligence Insight, o organizație ucraineană de cercetare cu sursă deschisă condusă de un ofițer ucrainean în rezervă care a analizat înregistrarea video cu drone a Brigăzii 64. „Dacă Ucraina ar pierde controlul asupra Chasiv Yar, acest lucru ar putea avea consecințe grave, deoarece ar oferi o rută directă pentru ca armata rusă să avanseze spre orașe-cheie din Donbas, precum Kostiantinivka și Kramatorsk".

Chasiv Yar „este unul dintre cele mai fierbinți puncte de pe linia frontului", a declarat Aleksei Melnik, un ofițer în retragere al Forțelor Aeriene ucrainene și fost pilot, în timp ce Rusia se apropie de obiectivul de a ocupa în întregime cele două regiuni din estul Ucrainei care formează Donbasul: Donețk și Lugansk.

„De aceea este locul unde se duc cele mai intense lupte în prezent și presupun că, în următoarele săptămâni, vor fi încercări și mai mari de a captura Chasiv Yar", a declarat pentru RFE/RL Melnik, în prezent cercetător la Centrul Razumkov, un think tank din Kiev.

O contraofensivă eșuată

În vara anului trecut, Ucraina și-a pus speranțele de a obține o schimbare decisivă pe câmpul de luptă printr-o contraofensivă majoră, cu armament occidental și susținută de nouă brigăzi nou-formate și antrenate de NATO.

Efortul a eșuat însă la sfârșitul toamnei. Soldații ucraineni au dat peste o buimăceală a apărării rusești pregătită pe scară largă: tranșee, capcane pentru tancuri, „dinți de dragon" și câmpuri minate, cunoscute colectiv sub numele de Liniile Surovikin, după numele generalului rus care le-a ordonat. Un efort ambițios de a stabili un cap de pod pe malul estic al Niprului, de a străpunge apărarea Rusiei în sud și de a atrage trupele acesteia din alte locații a eșuat.

Între timp, comandanții ruși și-au regrupat eforturile pentru a captura Avdiyivka, un oraș industrial aflat la granița cu orașul administrativ regional Donețk. În ciuda pierderilor inițiale grele de tancuri și blindate, forțele rusești au folosit atacuri „măcinătoare de carne" ale unităților de infanterie din închisori, împreună cu utilizarea pe scară largă a bombelor glide - muniții explozive lansate din aer, echipate cu sisteme de ghidare prin satelit și aripi detașabile - și au capturat orașul la 17 februarie.

Pierderea a fost o lovitură pentru Ucraina și a evidențiat problemele legate de tacticile, echipamentele și strategia sa pentru personal.

Îți mai recomandăm Președintele Camerei Reprezentanților negociază cu Casa Albă finanțarea pentru Ucraina

Experții au criticat liderii civili și militari pentru că nu au acordat prioritate construcției de apărare, așa cum au făcut-o rușii.

Nemulțumirile comandanților ucraineni cu privire la necesitatea de a avea mai mulți soldați au devenit tot mai puternice. Președintele Volodymyr Zelenskiy l-a înlocuit pe comandantul șef al țării, generalul Valeri Zaluzhni la începutul lunii februarie, în parte din cauza comentariilor publice ale lui Zaluzhni, potrivit cărora guvernul trebuia să găsească mai mulți soldați.

După luni de certuri, parlamentul ucrainean a adoptat săptămâna aceasta o lege care a oficializat un nou sistem de mobilizare a personalului, cu scopul de a reface forțele epuizate ale țării.

Ucraina a dezvăluit foarte puțin despre amploarea victimelor sale de când Rusia a lansat invazia sa în masă în februarie 2022. În februarie anul trecut, Zelenski a recunoscut pentru prima dată pierderile de luptă ale țării, afirmând că 31.000 de soldați au fost uciși în ultimii doi ani. Oficialii americani au declarat, în august anul trecut, că numărul total de morți și răniți de ambele părți era de aproximativ 500.000 - o cifră care a crescut de atunci.

Se estimează că pierderile Rusiei se ridică la 350.000 de morți și răniți, potrivit oficialilor occidentali.

Reprezentantul american Mike Turner a susținut că războiul este într-un moment critic pe teren care poate avea un impact nu doar asupra moralului ucrainenilor care luptă, ci și asupra capacității lor de a lupt, susține

„Nu-mi amintesc nicio zi în care să nu avem de lucru la unitatea noastră de triaj", a declarat telefonic Volodimir, locotenent superior și medic în cadrul Brigăzii 10 de asalt în munte separat, desfășurată în regiunea Donețk. El a cerut să nu-și dea numele de familie.

„Situația este mai stabilă decât în 2022, dar oamenii mor în fiecare zi", a spus el. „Ne lipsesc echipamentele de salvare a vieții pentru a evacua rapid și în siguranță oamenii din linia frontului, cum ar fi vehiculele blindate și platformele fără pilot."

Fără oameni la bord, cu arme de foc

Situat pe un teren mai înalt în raport cu zonele înconjurătoare, Chasiv Yar este văzut ca un punct de trecere cheie către Kostiantinivka, un oraș situat la sud, unde se află o linie de cale ferată importantă. Capturarea de către ruși a acestui loc ar pune presiune asupra a două orașe mai mari din nord: Kramatorsk și Sloviansk.

Ucraina nu se luptă doar cu lipsa soldaților. Comandanții se luptă cu o lipsă severă de armament - de la muniție pentru pușcă la obuze de artilerie. Penuria se datorează în mare parte incapacității celui mai mare furnizor al Ucrainei, Statele Unite, de a accepta să finanțeze și să trimită noi tranșe de arme.

„Muniția este punctul nostru sensibil. Avem lipsuri constante", a declarat un soldat ucrainean desfășurat în apropiere de Avdiyivka, care a cerut să fie identificat prin indicativul său, Odin, într-un interviu acordat Current Time. „De exemplu, primăvara trecută, în această zonă, situația cu muniția era mult mai bună. Probabil că atunci am tras de șase sau șapte ori mai multe cartușe. Suntem foarte dependenți de situația politică și foarte dependenți de ajutor".

Your browser doesn’t support HTML5

Rusia începe să folosească tot mai multe bombe modificate, rămase din epoca sovietică

Trupele ucrainene raportează că trebuie să raționalizeze obuzele de artilerie, forțele rusești trăgând în prezent de cinci ori mai multe obuze. Generalul armatei americane Chris Cavoli, șeful Comandamentului European al SUA, a declarat săptămâna aceasta în fața parlamentarilor că acest număr va crește la 10 la 1 „în câteva săptămâni".

„Nu vorbim de luni. Nu vorbim ipotetic", a spus el.

În ciuda sprijinului puternic din partea Casei Albe și atât a democraților, cât și a majorității republicanilor din Congres, un nou pachet de 60 de miliarde de dolari pentru noi arme a fost împotmolit de un mic grup de republicani care condiționează adoptarea sa de reforme majore ale politicilor americane privind imigrația și frontierele.

„Niciodată nu există suficientă muniție", a declarat locotenentul Serhi Skibchyk, ofițer de presă din cadrul Brigăzii 65 Mecanizate Separate, desfășurată în apropiere de Robotyne, în sudul regiunii Zaporizhzhya. „Dacă aliații noștri vor continua să întârzie furnizarea de muniție, va trebui să alegem între păstrarea teritoriului și [salvarea] vieților soldaților noștri."

La 7 aprilie, Zelenski a făcut un alt apel public pentru ca aleșii americani să aprobe pachetul de ajutor, argumentând că o înfrângere a Ucrainei ar duce la amenințări, sau atacuri directe, asupra altor națiuni europene.

„Este necesar să spunem în mod specific Congresului că, dacă Congresul nu ajută Ucraina, Ucraina va pierde războiul", a declarat el în timpul unei reuniuni a unei campanii internaționale de strângere de fonduri numită United24.

"Dacă Ucraina pierde războiul, alte state vor fi atacate", a spus el.

Oficialii ucraineni au pledat, de asemenea, pentru rachete antiaeriene, în special cele folosite în sistemul Patriot fabricat în SUA, care sunt considerate eficiente împotriva rachetelor balistice și de croazieră hipersonice ale Rusiei. Cel puțin două sisteme au fost desfășurate, ceea ce limitează capacitatea lor de a apăra ținte cruciale; Zelenskiy a cerut să fie furnizate 25.

Ne aflăm într-un moment critic pe teren care începe să poată avea un impact nu doar asupra moralului ucrainenilor care luptă, ci și asupra capacității lor de a lupta", a declarat pentru CBS News reprezentantul Mike Turner, președintele republican al Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților. "[Președintele rus Vladimir] Putin știe acest lucru. Acesta este, în mod evident, un domeniu în care nu-i putem permite lui Putin să câștige. Aliații noștri europeni spun că obiectivul lui Putin este un război dincolo de Ucraina cu Europa. Trebuie să îl oprim în Ucraina".

Ucraina ar putea obține o mică amânare, sub forma unor transporturi de artilerie conduse de Republica Cehă, care a mobilizat un grup de națiuni pentru a cumpăra obuze din alte țări. Actualul șef al forțelor ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Syrski, a declarat că țara își sporește, de asemenea, capacitatea de a repara obuziere în interiorul Ucrainei.

„Singurul avantaj pe care îl au forțele ucrainene, care ajută la atenuarea acestei disproporții semnificative, este calitatea armelor occidentale; nu doar tunurile, sau artileria în sine, ci și alte sisteme care permit Ucrainei să ajungă la același efect folosind un număr mai mic", a declarat pentru RFE/RL Melnik, fost pilot al forțelor aeriene.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni și occidentali avertizează că Rusia s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă în lunile următoare. Comandanții ruși au reușit să continue să recruteze oameni, bazându-se pe salarii mari și alte compensații profitabile.

Luna trecută, comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat că Rusia este pregătită să desfășoare până la 100.000 de soldați până la vară, iar temerile că al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, ar putea fi un obiectiv principal au crescut.

„Nu va fi neapărat o ofensivă, poate că își vor reface unitățile care și-au pierdut capacitatea de luptă. Dar există posibilitatea ca la începutul verii să dispună de anumite forțe pentru a desfășura operațiuni ofensive", a declarat generalul-locotenent Oleksandr Pavlyuk la televiziunea ucraineană.

Aleksander Palikot a contribuit la acest reportaj de la Kiev.Traducere în limba română - Oana Despa.