Ucraina spune că Rusia a lansat asupra Kievului, de la începutul anului, cinci rachete Zircon, de ultimă generație

Cetățeni din Kiev se adăpostesc într-o stație de metrou în timpul unui raid ruses cu rachete. 28 martie 2024.

Rusia a folosit cinci dintre noile sale rachete hipersonice Zircon pentru a ataca Kievul de la începutul anului, a transmis pe 1 aprilie administrația militară a orașului. În total, capitala Ucrainei a fost vizată de 180 de rachete și drone rusești în primele trei luni ale anului, potrivit RFE/RL.

Rachetele maritime Zircon au o rază de acțiune de 1.000 km și ajung la o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, potrivit oficialilor ruși.

Analiștii militari spun că viteza hipersonică a rachetelor ar putea înseamnă un timp de reacție mult redus pentru apărarea aeriană și o capacitate mai mare a Rusiei de a ataca ținte mai importante, îndepărtate și mai bine fortificate.

Președintele Vladimir Putin a confirmat în discursul său anual privind starea națiunii din 29 februarie că Rusia a folosit rachete Zircon în luptă, fără a spune ce ținte au fost vizate. El a descris Zircon ca parte a unei noi generații de arme imposibil de contracarat.

Administrația de la Kiev a mai declarat că orașul a fost lovit de la începutul anului 2024 de alte șase tipuri de rachete, inclusiv Kh-101, o rachetă de croazieră lansată din aer, care a fost folosită în 113 atacuri.

Rusia a lansat asupra capitalei ucrainene în acest an și 11 rachete Kinjal, o altă armă hipersonică care se deplasează cu o viteză de câteva ori mai mare decât viteza sunetului.

În cele mai recente atacuri, din 1 aprilie, forțele aeriene ucrainene au doborât două din cele trei drone Shahed lansate de Rusia peste noapte, a transmis armata ucraineană.

Bilanțul autorităților militare ucrainene vine după ce Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene în ultimele zile, provocând pagube semnificative în mai multe regiuni.

Pe 22 martie, Moscova a lansat cea mai mare lovitură asupra infrastructurii de rețea de la începutul invaziei din februarie 2022, provocând pagube majore și ducând la întreruperi extinse de curent.

Și săptămâna trecută, Rusia a continuat să vizeze centralele termice și hidroelectrice din Ucraina.

Îți mai recomandăm Atac rusesc masiv asupra infrastructurii ucrainene

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.