Stare de urgență în Belgorod. Ucraina avansează în Kursk și anunță capturarea a 100 de soldați ruși

Militari ucraineni la comanda unui tanc sovietic T-72 în Sumî, la granița cu Rusia. Ucraina a lansat o ofensivă surpriză în regiunea rusă Kursk pe 6 august, cucerind 74 de localități, în cel mai important atac pe teritoriu rusesc de la al Doilea Război Mondial.

Ucraina a continuat să atace miercuri regiunea rusă de frontieră Kursk cu rachete și drone. Autoritățile de la Kiev susțin că au obținut noi câștiguri teritoriale. Președintele SUA, Joe Biden, spune că incursiunea ucraineană creează o adevărată dilemă pentru Vladimir Putin. Moscova a ordonat mai multe evacuări pe 12 și 13 august.

Cele mai importante informații:

  • autoritățile din mai multe regiuni rusești au anunțat raiduri ucrainene intense cu drone;
  • autoritățile din regiunea Belgorod din vestul Rusiei au declarat stare de urgență regională, în timp ce forțele ucrainene continuă incursiunea în regiunea vecină Kursk;
  • aproape întreaga populație civilă din districtul Krasnoiarsk/regiunea Belgorod din Rusia a fost evacuată;
  • comandantul militar al Ucrainei a declarat pe 13 august că forțele ucrainene au preluat controlul asupra a 74 de așezări din regiunea Kursk din Rusia, în timp ce forțele ucrainene continuă să facă progrese.

Actualizare 13.45

Forțele ucrainene au distrus un avion rusesc Su-34 peste noapte în regiunea Kursk în timp ce efectuau o misiune de luptă, a transmis miercuri Statul Major General al Ucrainei.

„Eforturile de eliminare a ocupanților, a echipamentelor și armelor lor continuă în mod continuu”, se arată într-o declarație pe aplicația Telegram.

În același timp, comandantul suprem al armatei ucrainene spune că soldații Kievului au capturat miercuri 100 de prizonieri de război ruși în regiunea Kursk, scrie Reuters.

Evacuările civililor ruși din zonele de frontieră continuă.

Actualizare 09:50

Miercuri dimineață, autoritățile din mai multe regiuni rusești au anunțat raiduri intense ale dronelor ucrainene, scrie Current Times. Informații despre atacuri au venit mai ales din regiunile Kursk, Voronej, Nijni Novgorod, Oriol și Rostov.

Ministerul rus al Apărării a transmis că Ucraina a lansat noaptea trecută un atac masiv asupra mai multor regiuni din Rusia și că unităţile de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 117 drone și patru rachete tactice, relatează Reuters.

Your browser doesn’t support HTML5

Ucraina susține că soldații săi avansează în Rusia. Luptele din regiunea Kursk continuă


Guvernatorul interimar al regiunii Kursk a anunțat că apărarea antiaeriană a doborât patru drone.

De asemenea, noaptea, peste 35 de drone au atacat regiunea Voronej. Nu au existat victime, a declarat guvernatorul Alexander Gusev.

Relatări ale canalelor rusești de Telegram arată că un incendiu a izbucnit în timpul unui raid cu drone în Voronej. Probabil, lovitura a vizat aerodromul militar din Baltimore, la periferia orașului.

Actualizare 08:20

Şeful regiunii ruse Belgorod a declarat, miercuri, stare de urgenţă, scrie AFP.

„Situaţia în regiunea noastră Belgorod rămâne extrem de dificilă şi tensionată din cauza bombardamentelor forţelor armate ucrainene”, a declarat guvernatorul Viacheslav Gladkov pe Telegram.

Acesta a adăugat că „starea de urgenţă va fi introdusă la nivel regional” începând de miercuri.

În Kursk, 121.000 de persoane au plecat deja sau au fost evacuate, iar alte 59.000 erau în curs de evacuare, potrivit oficialilor locali.

În regiunea Belgorod din Rusia, care se învecinează cu Kursk, 11.000 de civili au fost, de asemenea, evacuaţi.

Familii evacuate din regiunea Belgorod la un centru temporar de cazare.

Actualizare ora 07:20

Patru rachete lansate de Ucraina au fost distruse deasupra Kurskului și întreaga regiune a fost sub alerte de raid aerian în cea mai mare parte a nopții, a declarat miercuri guvernatorul regional interimar, transmite Reuters.

Autoritățile de la Kiev au declarat marți că armata ucraineană a preluat controlul asupra a 74 de așezări din Kursk, la o săptămână după ce mii de soldați ucraineni au lansat un atac surprinzător la granița cu Rusia.

De cealaltă parte, autoritățile de la Moscova spun că avansul trupelor Kievului a fost oprit și atacurile au fost respinse în sate aflate la aproximativ 26-28 km de graniță.

Președintele SUA, Joe Biden, a spus că Washingtonul e în contact permanent cu Kievul cu privire la operațiune.

„[Incursiunea] creează o adevărată dilemă pentru Putin”, a spus Biden.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat marți că Washingtonul nu a avut nicio implicare în operațiune, mai notează Reuters.

În același timp, oficialii americani spun că, în continuare, așteaptă ca obiectivele incursiunii Ucrainei în Kursk să fie mai clare.

„Încercăm să ne dăm seama exact ce fac și care este obiectivul lor, încă nu este 100% clar”, a declarat un oficial american, potrivit Reuters.

Știrea inițială

Armata ucraineană a anunțat marți, pe 13 august, că a cucerit încă 40 de kilometri pătrați din regiunea rusească Kursk și că a avansat până la alți trei în mai multe direcții.

Generalul Alexandr Sîrski, comandantul armatei ucrainene, a fost cel care l-a informat marți pe președintele Volodimir Zelenski că 74 de localități sunt sub control ucrainean.

„Forțele armate continuă să desfășoare operațiuni pe teritoriul regiunii Kursk. Astăzi, trupele noastre au avansat în mai multe direcții separate, între unu și trei kilometri. Bătăliile au loc de-a lungul întregii linii a frontului. În ciuda intensității ridicate a ostilităților, situația este sub control”, a declarat Sîrski.

Rusia susține că ar fi oprit incursiunea ucraineană

Forțele rusești au ripostat marți cu rachete, drone și lovituri aeriene, iar un comandant de rang înalt a spus că avansul trupelor ucrainene ar fi fost oprit, relatează Reuters.

Mii de soldați ucraineni au spart granița cu Rusia în urmă cu o săptămână într-un atac surpriză despre care președintele rus Vladimir Putin a spus că ar avea ca scop îmbunătățirea poziției de negociere a Kievului înainte de posibile discuții și încetinirea avansului forțelor rusești de-a lungul frontului.

Georgii Tîhîi, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a declarat că, spre deosebire de Federația Rusă, Ucraina nu are nevoie de ceva ce aparține altuia și nu este interesată să anexeze teritoriul pe care-l controlează în regiunea Kursk.

De altfel, președintele ucrainean a precizat în urmă cu o zi că operațiunea transfrontalieră din Rusia este strict o chestiune de securitate pentru Ucraina, câtă vreme Moscova a folosit până acum zonele din apropierea graniței cu Ucraina pentru a lansa nu mai puțin de 2.100 de atacuri împotriva regiunii Sumî, din Ucraina.

Aproximativ 200.000 de ruși au fost evacuați luni și marți din regiunile Kursk și Belgorod.

Rușii evacuați din zona în care se dau luptele în timpul incursiunii Ucrainei în Rusia se aliniază pentru a primi ajutor umanitar la un centru de distribuție din Kursk, pe 12 august.

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu bombardiere Suhoi Su-34 care ar lovi trupele ucrainene în regiunea de frontieră Kursk și cu infanteria care a luat cu asalt pozițiile ucrainene.

„Călătoria necontrolată a inamicului a fost deja oprită”, a declarat generalul-maior Apti Alaudinov, comandantul unității forțelor speciale cecene Ahmat. „Inamicul este deja conștient că blitzkrieg-ul pe care l-a planificat nu a funcționat”, a adăugat el.

Bătălia cifrelor și a kilometrilor

Nu este deocamdată clar care dintre părțile beligerante controlează orașul rusesc Suja, unde se află o stație de pompare a gazelor naturale către Slovacia și alte țări ale Uniunii Europene.

Gazprom a declarat marți că încă pompează gaz prin Suja.

Guvernatorul interimar al Kurskului, Alexei Smirnov, a declarat luni că Ucraina controlează 28 de așezări din regiune, iar incursiunea a fost de aproximativ 12 km adâncime și 40 km lățime.

În schimb, Ucraina anunța încă de luni seară că ar controla aproximativ 1.000 de km pătrați de teritoriu rusesc în regiunea Kursk, din Rusia, potrivit șefului armatei ucrainene, citat de BBC. Adică mai mult decât dublul cifrelor date de Smirnov.

Generalul Alexandr Sîrski a făcut anunțul într-un videoclip distribuit de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram. Zelenski spune că a ordonat să fie elaborat un „plan umanitar” în zonă.

Îți mai recomandăm Stare de urgență în Kursk/Rusia. Reuniune a Consiliului Național de Securitate convocată de Putin

Aproape întreaga populație civilă din districtul Krasnoiaruj din regiunea Belgorod din Rusia a fost evacuată, a anunțat marți dimineață guvernatorul regiunii preluat de RFE/RL.

„Peste 11.000 de persoane au plecat”, a scris guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram în dimineața zilei de 13 august. „În prezent, aproximativ 1.000 de persoane se află în locuințe temporare”, a adăugat el.

Populația districtului înainte de război era de aproximativ 14.000 de oameni. Districtul Krasnoiaruj se învecinează cu Ucraina la vest și cu districtul Belov din regiunea Kursk la nord.

În acest timp, forțele ucrainene continuă să facă progrese în regiunea vecină, Kursk.

Guvernatorul a anunțat evacuarea regiunii și a declarat că doar 500 de persoane au rămas în zonă, mai ales oficiali, lucrători de urgență și specialiști cheie.

Un videoclip postat de soldații ucraineni a fost geolocalizat în orașul Suja din regiunea Kursk.

De la Moscova, Serviciul rus de Informații Externe transmite că Președintele Volodimir Zelenski ia măsuri „nebunești” care amenință cu escaladarea conflictului, notează Reuters citând RIA.

„Zelenski ia măsuri nebunești care amenință să escaladeze mult dincolo de Ucraina", a transmis biroul de presă al Serviciul rus de Informații Externe.

38 de drone și rachete Iskander asupra Ucrainei

În noaptea de luni spre marți, Rusia a lansat 38 de drone de atac și două rachete balistice Iskander-M asupra Ucrainei, au anunțat marți forțele aeriene ale Ucrainei, informează Reuters.

30 au fost distruse deasupra mai multor regiuni ucrainene, au transmis forțele aeriene ucrainene, fără a preciza ce s-a întâmplat cu armele aeriene care nu au fost distruse.

Începând cu ora 7.20, ora României, toată Ucraina se afla sub noi alerte de raid aerian.

De cealaltă parte, forțele aeriene ale Rusiei au anunțat că sistemele de apărare au distrus 14 drone lansate de Ucraina asupra regiunilor Kursk, Belgorod și Voronej, scrie agenția RIA, preluată de Reuters.

Your browser doesn’t support HTML5

Rusia intensifică evacuările în regiunea Kursk, afirmând că Ucraina controlează zeci de așezări

Zelenski: Rusia trebuie „forțată să facă pace”

Liderii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski și comandantul militar Alexandr Sîrski, au vorbit luni pentru prima dată despre incursiunea șoc a forțelor ucrainene în regiunea rusească Kursk.

Moscova trebuie „forțată să facă pace”, a spus președintele ucrainean.

„Vedem cum se mișcă cu adevărat Rusia în regimul lui Putin. Acum 24 de ani, a fost dezastrul de la Kursk – începutul simbolic al domniei sale; iar acum putem vedea care este sfârșitul pentru el. Tot Kursk. Dezastrul războiului său.

Asta li se întâmplă mereu celor care disprețuiesc oamenii și orice regulă. Rusia a adus război altora, iar acum [războiul] a ajuns la ei acasă. Ucraina și-a dorit întotdeauna doar pace, iar noi cu siguranță vom asigura pacea”, a spus Zelenski în discursul său video de noapte, la sfârșitul zilei de 12 august.

Zelenski a insistat asupra planului său de pace, care include retragerea forțelor rusești de pe teritoriul ucrainean ocupat, în timp ce Putin și-a menținut poziția - respinsă vehement de Kiev - conform căreia Ucraina trebuie să cedeze cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei pe care Rusia le-a ocupat parțial dar le revendică în întregime.

Zelenski a spus că operațiunea transfrontalieră din Rusia este „o chestiune pur de securitate” pentru țara sa, susținând că forțele ucrainene au capturat zone din apropierea graniței pe care Moscova le-a folosit pentru a lansa aproximativ 2.100 de atacuri împotriva regiunii Sumî, din Ucraina de pe 1 iunie.

121.000 de persoane, evacuate din Kursk

Guvernatorul Kursk, Alexei Smirnov, spune că până acum 121.000 de locuitori ai regiunii Kursk au fost evacuați și urmează să plece alți 59.000.

„Am împărțit relocarea oamenilor în două etape. Prima etapă: zonă de 10 km în patru districte, plus toate districtele Suja și Korenevo”, i-a spus Smirnov președintelui Putin la o întâlnire difuzată de televiziunea de stat, transmite BBC.

Ruși evacuați fac coadă pentru a primi ajutor umanitar la un centru de distribuție din Kursk, Rusia, luni, 12 august 2024.

„Pe 8 august, am început [evacuarea] tuturor celor șase districte de graniță, plus districtele Bolșoe, Soldațkoe și Lgov, pentru că sunt în apropierea unei centrale nucleare. În total este vorba de 180.000 de oameni”.

El a spus că 12 civili au fost uciși în regiune și alți 121 au fost răniți.

Guvernatorul regiunii Kursk din Rusia, Alexei Smirnov, unde Ucraina a lansat incursiunea, i-a spus luni președintelui Vladimir Putin că 28 de așezări cu o populație de aproximativ 2.000 de oameni sunt controlate de trupele ucrainene, transmite BBC.

Forțele ucrainene se află la 12 kilometri adâncime în interiorul regiunii, iar linia frontului are o lățime de 40 km, a spus Smirnov.

Putin l-a întrerupt spunând că doar „Ministerul Apărării va raporta adâncimea și lățimea” și i-a cerut să dea detalii „despre situația socială și economică și despre cum sunt ajutați oamenii”.

2.000 de ruși, sub controlul forțelor ucrainene în 28 de localități

Smirnov i-a răspuns că nu știe nimic despre soarta a 2.000 de cetățeni ruși rămași în zonele ocupate de forțele ucrainene în regiunea Kursk.

Președintele rus Vladimir Putin a convocat o întâlnire a oficialilor cu privire la situația din regiunile de graniță.

El a spus la întâlnirea difuzată la televiziunea de stat, că „sarcina principală a ministerului Apărării este de a împinge, de a da afară inamicul de pe teritoriul nostru. Inamicul va primi, fără îndoială, un răspuns demn și nu există nicio îndoială că ne vom atinge toate obiectivele”.

Un bărbat își pune mâinile ân cap lângă rămășițele mașinilor arse din curtea blocului cu mai multe etaje. Potrivit autorităților locale, blocul a fost lovit de resturile unei rachete ucrainene distruse - Kursk, Rusia 11 august 2024.

Evacuarea civililor din regiunea Kursk a fost extinsă pentru a include districtul Belovski, care are o populație de aproximativ 14.000 de persoane, a declarat șeful districtului, Nikolai Volobuiev, pe Telegram.

„Situația este foarte tensionată. Oricine poate ar trebui să vină independent la punctul de colectare din satul Dolgie Budy sau în așezarea Bușmeno din districtul Oboianski. Oricine se află încă în zonă este rugat să părăsească zona", a scris Volobuiev.

Într-o postare pe Telegram din 11 august, Ministerul rus al Apărării a susținut că a oprit incursiunea ucraineană în Kursk.

La începutul zilei de 12 august, guvernatorul regiunii vestice Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat pe Telegram că autoritățile mută locuitorii districtului Krasnoiaruj în „locuri mai sigure” din cauza „activității” forțelor ucrainene în zonă.

Evacuarea vine în timp ce trupele ucrainene au avansat aproximativ 30 de kilometri în interiorul Rusiei, în cea mai semnificativă incursiune de la începutul războiului în februarie 2022.

Rusia: 11 drone ucrainene, interceptate

La Moscova, ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea aeriană a interceptat 11 drone pe care Ucraina le-a lansat în noaptea de duminică spre luni (11-12 august), vizând regiunea vestică Kursk.

Vehicule rusești cu simbolul„Z”, avariate în zona în care se dau bătăliile la Kursk

Apărarea aeriană ar fi distrus, de asemenea, cinci drone lansate de Ucraina deasupra regiunii Belgorod și două deasupra regiunii Voronej, a mai transmis ministerul pe 12 august.

Forțele ucrainene au intrat în regiunea Kursk pe 6 august, în cea mai mare operațiune transfrontalieră a Kievului de când Moscova și-a lansat ofensiva pe scară largă, în urmă cu mai bine de doi ani.

Forțele ucrainene susțin că au capturat o serie de așezări din regiunea Kursk, în timp ce lupte intense au fost raportate în Sudja, un oraș cu aproximativ 5.000 de locuitori.

În satul Guevo, soldații ucraineni s-au filmat îndepărtând steagul rusesc dintr-o clădire administrativă.

Moscova s-a grăbit să trimită trupe de rezervă, aviație, tancuri, artilerie și drone în încercarea de a respinge incursiunea surprinzătoare a ucrainenilor.

În ciuda acestor eforturi, Rusia a recunoscut pe 11 august că Ucraina a reușit să pătrundă pe teritoriul său aproximativ 30 de kilometri în unele zone.

Presa din Rusia a relatat pe 10 august că peste 76.000 de civili fuseseră deja evacuați din zonele de frontieră.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat indirect avansurile forțelor ucrainene în Kursk, declarând la sfârșitul zilei de 10 august că „a primit mai multe rapoarte de la comandantul suprem [Oleksandr] Sîrski cu privire la liniile frontului, acțiunile noastre și împingerea războiului pe teritoriul agresorului”.

Îți mai recomandăm Zelenski: Împingem războiul în teritoriul agresorului. Un copil de 4 ani a murit într-un atac aerian al Rusiei în Kiev
Articol redactat cu informații oferite de Reuters, BBC și AFP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.