Kievul se confruntă cu atacuri rusești masive. SUA avertizează că progresele Ucrainei sunt în pericol fără continuarea sprijinului

Pompierii lucrează la locul unui atac rusesc cu drone în regiunea Kiev pe 30 ianuarie.

Ucraina a declarat o alertă de raid aerian pe scară largă în după-amiaza zilei de 30 ianuarie, la doar câteva ore după ce Rusia a lovit mai multe regiuni cu atacuri cu drone și rachete care au ucis cel puțin doi civili.


Un bărbat a fost ucis, iar soția sa a fost rănită în bombardamentele rusești din dimineața zilei de 30 ianuarie în satul Veletenske din regiunea Herson din sudul Ucrainei, a informat procuratura regională.

Separat, guvernatorul regional Oleksandr Prokudin a declarat că forțele ruse au tras 272 de obuze asupra Hersonului, peste râul Nipru.

În regiunea Donețk, un civil a fost ucis și altul a fost rănit de bombardamentele rusești asupra așezării Mirnohrad, a declarat Vadim Filașin, guvernatorul părții controlate de ucraineni a regiunii, pe 30 ianuarie.

La începutul zilei de 30 ianuarie, apărarea aeriană ucraineană a doborât 15 din cele 35 de drone lansate de Rusia, a declarat armata.

Dronele rusești au vizat regiunile Nikolaev, Kirovohrad, Dnipropetrovsk, Poltava și Harkov din Ucraina, au transmis forțele aeriene ucrainene.


Forțele ruse au lansat, de asemenea, 10 rachete antiaeriene S-300 asupra infrastructurii civile din regiunile Donețk și Herson, au anunțat oficialii militari de la Kiev, care au precizat că în urma atacurilor există morți și răniți în rândul populației civile.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea sa aeriană a distrus sau interceptat 21 de drone ucrainene deasupra Peninsulei Crimeea ocupate de Moscova și a mai multor regiuni rusești.

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că, în lipsa sprijinului SUA, Ucraina ar putea pierde progresele pe care le-a făcut în războiul declanșat de Rusia.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene au purtat 70 de lupte de infanterie de-a lungul întregii linii a frontului, a anunțat Statul Major General al armatei ucrainene în raportul său zilnic la începutul zilei de 30 ianuarie. Apărătorii ucraineni au respins atacurile rusești repetate în opt puncte din est, în special în orașul industrial Avdiivka din Donețk.

Forțele ruse au încercat în mod repetat să captureze Adviivka în ultimele săptămâni într-una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului declanșat de Moscova în februarie anul trecut.

Îți mai recomandăm Acordul pentru Ucraina din Senatul american, în pericol după ce Trump l-a numit „lipsit de sens”

La Washington, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat pe 29 ianuarie că câștigurile Ucrainei din cei doi ani de luptă împotriva trupelor rusești invadatoare sunt puse sub semnul întrebării fără o nouă finanțare americană.

Zeci de miliarde de dolari în ajutor au fost trimise Ucrainei de la invazia din februarie 2022, dar parlamentarii republicani au devenit reticenți în a continua să sprijine Kievul, spunând că pentru a continua finanțarea e nevoie de un scenariu clar pentru finalul războiului.

Problema finanțării pentru Ucraina depinde însă și de rezolvarea unor dispute politice interne între republicani și democrați.

La Bruxelles, liderii Uniunii Europene își vor reafirma hotărârea de a continua să ofere „sprijin militar în timp util, previzibil și durabil” Ucrainei la summitul din 1 februarie, potrivit proiectului de concluzii al reuniunii, consultat de Reuters.

Îți mai recomandăm Ungaria riscă „opțiunea nucleară” dacă refuză să susțină Ucraina. Negocieri Budapesta-Kiev