Premierii slovac și ucrainean se întâlnesc pe tema petrolului și gazelor rusești

Premierul slovac, Robert Fico (stânga) și premierul ucrainean Denis Șmîhal, la o întâlnire din luna ianuarie.

Premierul slovac Robert Fico urmează să se întâlnească luni cu omologul său ucrainean, Denis Șmîhal, în orașul de frontieră ucrainean Ujhorod. Discuțiile ar urma să vizeze disputele privind tranzitul petrolului și gazelor rusești prin Ucraina.

„Avem un interes fundamental în menținerea rutelor de tranzit pentru gaze și petrol prin Ucraina și le spunem acest lucru partenerilor noștri ucraineni”, a declarat Fico joi.

Slovacia e amenințată de întreruperea aprovizionării cu energie din Rusia, ca urmare a războiului dintre Rusia și Ucraina.

Kievul a anunțat deja că nu dorește să reînnoiască un acord de tranzit de gaze cu Rusia care expiră la sfârșitul anului.

Fico a spus că rutele alternative sunt prea scumpe.

„Există o presiune uriașă din partea Comisiei Europene ca nimic să nu vină de la est la vest”, a spus el.

La începutul acestui an, Slovacia și Ungaria au primit mai puțin petrol din Rusia după ce Ucraina a interzis Lukoil să transporte combustibil prin țară, ca efect al înscrierii companiei pe o listă de sancțiuni.

Această întrerupere a fost rezolvată după ce grupul maghiar de petrol și gaze MOL, care deține rafinării în Ungaria și Slovacia, a ajuns la acorduri cu furnizorii și operatorii de conducte prin care a preluat controlul asupra livrărilor de țiței de la granița dintre Belarus și Ucraina.

Majoritatea țărilor membre UE au boicotat importul de petrol și gaze rusești după invazia Moscovei în Ucraina, cu excepția câtorva, inclusiv Ungaria și Slovacia.

Cele două țări depind de importurile de energie din Rusia și nu au alte surse importante de aprovizionare care să suplinească o eventuală pierdere a livrărilor rusești.

Fico se opune intrării Ucrainei în NATO

Întâlnirea dintre premierii slovac și ucrainean are loc după ce duminică, premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat că se va opune ferm intrării Ucrainei în NATO.

„Cred că problema aderării Ucrainei la NATO va fi un moment decisiv care va dezvălui multe despre viitorul NATO", a declarat Robert Fico.

„Atâta timp cât sunt prim-ministru slovac, îi voi instrui pe parlamentarii care se află sub controlul meu politic ca lider al partidului că nu sunt de acord cu aderarea Ucrainei la NATO. (...) Ar crea doar o bază pentru cel de-al Treilea Război Mondial”, a mai spus premierul Slovaciei.

De când s-a întors ca prim-ministru al Slovaciei în urmă cu un an, populistul Fico s-a opus în interiorul NATO și al UE sprijinului militar acordat Ucrainei.

Totuși, Robert Fico a spus că susține aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Premierul slovac a cerut încetarea luptelor din Ucraina și a sugerat că probabil va călători la Moscova pentru un așa-numit „miting pentru pace”, la un moment dat.

Îți mai recomandăm Slovacia amenință că va opri aprovizionarea cu motorină către Ucraina dacă nu va fi restabilit tranzitul petrolului

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.