Ucraina susține că a lovit un depozit strategic de petrol în interiorul Rusiei

Guvernatorul regional al regiunii Saratov, Roman Busargin (dreapta), vorbește cu pompierii și salvatorii de pe platforma industrială vizată de un atac ucrainean cu drone pe 8 ianuarie.

Ucraina spune că a lovit miercuri un depozit de petrol din sudul Rusiei, care deservea o bază aeriană strategică din regiunea Saratov, din sudul țării, în ceea ce pare să fi fost un atac cu arme ucrainene.

Atacul „creează probleme logistice serioase pentru aviația strategică a ocupanților ruși și reduce semnificativ capacitatea acestora de a lovi orașele pașnice și obiectele civile ucrainene”, a declarat Statul Major al Forțelor Armate al Ucrainei pe rețelele de socializare.

Alexandr Kamîșin, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a adăugat că în atac au fost desfășurate „capacități cu rază lungă de acțiune” și a folosit hashtagul #MadeInUkraine, ceea ce presupune că au fost folosite arme fabricate local, nu cele furnizate de Occident.

„În zona țintei au fost înregistrate numeroase explozii, a izbucnit un incendiu de amploare. De remarcat că acest depozit de petrol a furnizat combustibil aerodromului militar Engels-2, unde are sediul aviației strategice a inamicului", a spus Statul Major al Forțelor Armate.

Îți mai recomandăm Atac ucrainean cu drone asupra orașului rus Engels, unde e o bază de bombardiere strategice

De la începutul anului 2024, rafinăriile rusești au fost vizate regulat de dronele ucrainene, care au afectat unități primare de procesare a uleiului și au necesitat reparații.

Rusia a declarat că și-a restabilit parțial capacitatea la unele rafinării de petrol cheie.

Atacul are loc în momentul în care forțele ucrainene își reiau ofensiva în mai multe direcții în regiunea Kursk, despre care analiștii au spus pentru Current Time că îi va oferi Kievului o monedă de schimb în eventualele discuții de încetare a focului sau de pace cu Moscova.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a reiterat pe 7 ianuarie că este nerăbdător să înceapă negocierile cu Rusia pentru încheierea războiului din Ucraina la scurt timp după ce se întoarce la Casa Albă, dar nu a oferit detalii.

Îți mai recomandăm Donald Trump: discuțiile de pace în Ucraina, rapid după învestire

Trump a spus că vrea să vadă negocieri în curând, deoarece „Rusia pierde mulți tineri, la fel și Ucraina”.

Your browser doesn’t support HTML5

La ce să ne așteptăm de la războiul din Ucraina în 2025 după schimbările politice globale?

Trump, care a vorbit cu reporterii la o conferință de presă la proprietatea sa din Mar-a-Lago din Florida, nu a spus dacă și cât de curând se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, dar a spus că o astfel de întâlnire nu va fi potrivită decât după ce acesta va fi învestit pe 20 ianuarie.

„Nu vă pot spune asta, dar știu că Putin ar dori să se întâlnească”, a spus Trump.

La sfârșitul lunii decembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există precondiții pentru o întâlnire între președinții SUA și Rusia.

Dmitro Levus, un analist politic la think tank-ul United Ukraine, a declarat pentru Current Time că Trump are pârghii limitate de folosit împotriva Rusiei dacă nu este de acord cu niciun acord de pace.

„Este posibil să punem presiune asupra Rusiei în sectorul petrolului”, a spus el.

Președintele ales a declarat în timpul campaniei sale electorale că ar putea pune capăt conflictului din Ucraina în 24 de ore de la preluarea mandatului.

La conferința de presă din 7 ianuarie, Trump a spus că speră să pună capăt luptei în termen de șase luni.

Revenirea lui Trump la Casa Albă aduce cu sine incertitudine cu privire la impactul pe care îl va avea asupra invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, care are aproape trei ani, și dacă pot avea loc negocieri.

Însă, Trump a spus în conferința de presă că este hotărât să o „îndrepte”, adăugând că misiunea este „una grea”.

Oficialii ucraineni sunt îngrijorați că orice negocieri aranjate în grabă ar putea permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a ocupat și, de asemenea, ar da timp forțelor rusești să se odihnească și să se reorganizeze.

De asemenea, ucrainenii vor să-l încurajeze pe Trump ca SUA să acorde în continuare sprijinul militar pentru țara lor.

Cu relatarea editorului RFE/RL Europe, Rikard Jozwiak

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI